پخش زنده
امروز: -
بودجه دفاعی ۷۱۶ میلیارد دلاری آمریکا، شامل بند هايي است که مي تواند اثر بخشي بالايي بر محاسبات نظامي و استراتژيکي کشورهاي قدرتمند داشته باشد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما ،دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده لایحه بودجه دفاعی آمریکا در سال ۲۰۱۹ را به امضا رساند و از برنامه خود برای راهاندازی ارتش فضایی دفاع کرد. بودجه دفاعی آمریکا در سال آتی بر ۷۱۶ میلیارد دلار بالغ خواهد بود.
رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه (۱۳ اوت / ۲۲ مرداد) لایحه بودجه دفاعی را در پایگاه نظامی فورت درام در ایالت نیویورک به امضا رساند.
دونالد ترامپ در مراسم امضای آن از "مهمترین سرمایهگذاری" آمریکا در ارتش خود در طول تاریخ یاد کرد.
ترامپ در مراسم امضای لایحه بودجه دفاعی آمریکا در ارتباط با تواناییهای نظامی ایالات متحده گفت:امیدوارم که ما آنقدر قوی باشیم که نیازی نباشد از قدرت خود استفاده کنیم. اما اگر زمانی این مورد پیش بیاید،کسی شانسی در مقابل ما نخواهد داشت.
سنای آمریکا پیشتر با تصویب لایحه مجوز دفاعی ایالات متحده، آن را برای امضای رییس جمهوری آمریکا به کاخ سفید فرستاده بود.کارشناسان می گویند این مصوبه که هزینه های دفاعی را افزایش داده و موضع ایالات متحده نسبت به روسیه را ارتقا می دهد، به موقع و هماهنگ با دیدگاه ترامپ در قبال روسیه است.
""سنای آمریکا لایحه ۷۱۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری دفاعی کشور را که پیش از آن از سوی مجلس نمایندگان به تصویب رسیده بود، با ۸۷ رای موافق در برابر ۱۰ رای منفی تصویب کرده و آن را برای امضای پرزیدنت ترامپ به کاخ سفید فرستاد.
این مصوبه ۶۹ میلیارد دلار برای بودجه جنگی تحت عنوان «عملیات احتمالی خارج از کشور» اختصاص داده و ۲.۶ دهم درصد افزایش حقوق برای اعضای نیروهای مسلح و سرمایه گذاری ده ها میلیارد دلاری در نوسازی ناوگان هوایی و دریایی پنتاگون و دفاع موشکی را فراهم می کند.""
(https://ir.voanews.com/a/us-trump-defense-bill/4526763.html)
شاخص های بودجه دفاعی
1-رویکرد ضد روسی - ضد چینی
نکته قابل توجه در این مصوبه آنست که هنوز تلقی جنگ سرد و رشد نظامی گری در قبال روسیه و چین پا برجاست .
برای نمونه ممنوعیت تحویل هواپیماهای اف- ۳۵ آمریکا به ترکیه، به عنوان یک متحد ناتو، است. در حال حاضر
روابط دوجانبه این دو کشور دچار تنش شده است و این ممنوعیت تحویل تا زمانی که آنکارا بتواند تأیید کند که سیستم موشکی ضد هوایی اس-۴۰۰ را از روسیه خریداری نخواهد کرد، برقرار خواهد بود.
در حالی که چین و روسیه در این مصوبه به عنوان «رقبای استراتژیک» ایالات متحده طبقه بندی شده اند، متن مذاکره شده میان دوجناح کنگره، یک پیشنهاد الحاقی سناتورها را که میتوانست توافق پرزیدنت ترامپ با شرکت عظیم مخابراتی چینی "زی تی ای" را مسدود کند، رد کرد. این پیشنهاد اعمال مجازاتهای تحریمی علیه شرکت مذکور به خاطر کمک این شرکت به ایران و کره شمالی برای دور زدن تحریمها را، تسهیل میکرد.
از سوی دیگر جامعه اطلاعاتی ایالات متحده در مورد «اعمال خرابکارانه» توسط شرکتهای مخابراتی وابسته به دولت چین، ابراز نگرانی کردهاست. ترامپ هشدار داده بود تحریمها، بسیاری را در چین بیکار میکند.
از سوی دیگر رویترز گزارش داده که بودجه تازه بر قدرت «کمیته سرمایهگذاری خارجی در ایالات متحده»، که کارش تحقیق در مورد سرمایهگذاریهای خارجی و تهدیدهای احتمالی علیه امنیت ملی آمریکا است، میافزاید؛ بهنظر میرسد این بخش بهطور مشخص چین را هدف قرار دادهاست.
2-همچنین ۶۵ میلیون دلار نیز برای احیای زرادخانه هسته ای ایالات متحده با توسعه سلاح های هسته ای اختصاص داده است.این برنامه مالی برای تقویت استراتژی های دفاعی آمریکا در قبال کشورهایی همچون چین و روسیه است.
3-با کمک این بودجه قرار است که تانکها، هواپیماها و کشتیهای ارتش آمریکا تعویض شده و مدلهای جدیدتری به کار گرفته شوند. ۱۵۶۰۰ نفر نیز به شمار سربازان ارتش آمریکا اضافه شده و درآمد نیروهای ارتش نیز به میزان ۶ / ۲ درصد افزایش خواهد یافت.
استراتژی تشکیل نیروی فضایی
رئیس جمهوری آمریکا همچنین از برنامههای خود در راستای راهاندازی ارتشی فضایی دفاع کرد و گفت: «فضا نیز مانند زمین، هوا و آبها به میدان جنگ تبدیل شده است.»
به باور دولت آمریکا تهدیدهای فضایی به ویژه از سوی روسیه و چین رو به افزایش است، از اینرو ایالات متحده آمریکا باید پاسخ قاطعی برای این تهدیدها داشته باشد. این پاسخ قرار است "نیروی فضایی" باشد که بازوی ششم ارتش ایالات متحده محسوب خواهد شد.
نیروی فضایی قرار است در کنار نیروی زمینی، دریایی، هوایی، سپاه تفنگداران دریایی و گارد ساحلی ارتش ایالات متحده آمریکا قرار گیرد.
ترامپ همچنین تصریح کرد: «حضور آمریکا در فضا به تنهایی کافی نیست. ما باید به فضا مسلط باشیم.» رئیس جمهوری آمریکا در این ارتباط مشخصا در مورد فعالیتهای چین هشدار داد، اما از روسیه نامی نبرد.
مایک پنس، معاون ترامپ نیز به تازگی در یک سخنرانی از لزوم تشکیل نیروی فضایی ایالات متحده سخن گفته و در دفاع از این برنامه تصریح کرده بود: «مسکو و پکن در حال آزمایش و ساخت سلاحهایی فضایی هستند که تهدیدی برای ماهوارهها و سیستمهای هدایتگر مانند جیپیاس به شمار میروند.»
پنس اضافه می کند "صلح تنها با قدرت به دست میآید. این قدرت در فضا با تشکیل ارتش فضایی در سالهای آینده به دست خواهد آمد".
( www.dw.com/fa-ir//a-45071243)
در عین حال معاون رئیسجمهوری آمریکا از آغاز تلاشها برای ایجاد ستون ششم ارتش کشورش خبر داده و از کنگره خواسته طی ۵ سال آینده ۸ میلیارد دلار برای احداث شاخه فضایی پنتاگون بودجه در نظر بگیرد.
""پنس اوایل اوت اعلام کرد زمان آن رسیده که آمریکا برای مقابله با تهدیدهای روسیه، چین، کرهشمالی و ایران، ششمین شاخه نظامی ارتش خود را راهاندازی کند.
پنتاگون اخیرا اعلام کرده بود هدف از این طرح دستیابی به سیستمهای ماهوارهای است که نمیتوان آنها را با فرستادن پارازیت مختل کرد و همچنین از ضرورت تولید سیستمهای پدافند ضد موشکی سبک تر و کارآمدتر سخن گفته است.""
(https://www.reuters.com/search/news- 9/8/2018)
این در حالی است که چین و روسیه هم اکنون به فناوریهایی دست پیدا کردهاند که به آنها اجازه میدهد در مدار زمین ماهوارههای خود را به نزدیکی تاسیسات و ماهوارههای آمریکایی برسانند که این تهدیدی بیسابقه را متوجه قدرت فضایی آمریکا کرده است.
پنتاگون هم اکنون در پنج عرصه زمین، هوا، دریا، ساحلبانی، و تفنگداران دریایی فعالیت میکند.
نگرانی های پایدار روسیه
وزارت خارجه روسیه در ابتدا بودجه نظامی جدید آمریکا را موجب نگرانی مسکو خواند.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه گفت، این کشور نگران تخصیص بودجه مالی بیسابقه برای اهداف نظامی آمریکاست و قبل از اتخاذ تدابیر لازم در این باره، این سند را با دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد داد.
"" معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفت و گو با خبرگزاری «نووستی» اعلام کرد: در رابطه با امضای قانون مربوط به تخصیص بودجه دفاعی جدید از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا باید بگویم که ما متوجه بی سابقه بودن میزان تخصیص بودجه مالی برای اهداف نظامی در این سند شدهایم. حدود ۷۲۰میلیارد دلار، این بودجه بی سابقهای برای هزینههای نظامی حتی در آمریکاست که خود به خود موجب نگرانی خواهد بود. همچنین در این سند وضعیت توافقات دوجانبه بین آمریکا و روسیه در زمینه کنترل تسلیحات تا حدودی مبهم است که آن هم جای نگرانی دارد. ما معتقدیم که این روش کار به روی مشکلات متعارف نبوده و این برخورد را اقدامی غیرمسئولانه از طرف آمریکا تلقی میکنیم.
از سوی دیگر"دمیتری پسکوف" سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه نیز در واکنش به بودجه بی سابقه نظامی آمریکا یادآور شد، تلاش ایالات متحده برای جلوه دادن روسیه بعنوان کشوری که تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی به منظور موجه جلوه دادن بودجه نظامی این کشور کاملا بی پایه و اساس است.
وی گفت: تا قبل از افزایش بودجه، دولت آمریکا بودجه دفاعی کشور ما را بیش از پیش می دانست که گویای آن است که موضع گیری بی اساس آمریکا در قبال روسیه و برای نشان دادن آن بعنوان تهدیدی برای کشورهای اروپایی یا شمال قاره آمریکا بود، ولی ارقام خود گویای حقایق هستند.
""رسانه های روسی نیز خبر دادند که آمریکا همکاری با روسیه در "پیمان آسمان باز" را متوقف کرده است.
پیمان آسمان باز در سال 1992 با ابتکار جرج بوش رئیس جمهوری پیشین آمریکا پیشنهاد و 34 کشور عضو آن هستند.
بر اساس این پیمان، پروازهای نظارتی غیرنظامی بر فراز آسمان کشورهای عضو این معاهده صورت می گیرد تا گستردگی و شفافیت فعالیت های نیروهای نظامی کشور های عضو مورد بررسی قرار گیرد. ""
(http://www.irna.ir/fa/News/83000971)
==========================================
نويسنده: محمد حسيني پور - پژوهشگر سياست استراتژيک.
.