پخش زنده
امروز: -
کویت از بیم دچار شدن به سرنوشت قطر ، خود را برای روبرو شدن با تحریم های احتمالی عربستان سعودی آماده می کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از روزنامه لبنانی الاخبار ، کویت از بیم دچار شدن به سرنوشت قطر ، با در نظر گرفتن سناریوهای احتمالی ، خود را برای روبرو شدن با تحریم های احتمالی عربستان سعودی آماده می کند.
بحران خلیج فارس از ژوئن 2017 تاکنون نگرانی هایی را در کویت و عمان به وجود آورده است. این دو کشر همواره نگرانند روزی مانند قطر در معرض تحریم های چندجانبه قرار گیرند. کویتی ها که این مسئله را جدی تلقی کرده اند در تلاش هستند خود را برای مقابله با چنین احتمالی آماده کنند.
صباح الاحمد جابر الصباح امیر کویت به تازگی گزارش مفصلی دریافت کرده است که نشان می دهد عربستان سعودی قصد تجاوزگری به این کشور را دارد. در این گزارش این احتمال بررسی شده است که اگر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی ، کویت را مانند قطر در معرض تحریم قرار دهد چه روی خواهد داد و چه راه حل هایی پیش روی کویت خواهد بود. با توجه به روابط پر تنش کویت و عربستان سعودی این احتمال بعید به نظر نمی رسد.
کویت از سال 1991 که از اشغال آزاد شد در رویارویی با هرگونه بحران عربی-عربی یا میان کشورهای خلیج فارس همواره خویشتنداری کرده است. کویت همواره تلاش کرده است نقش میانجی ایفا کند و از تایید همگان برخوردار باشد. این کشور در بحران سال 1995 میان قطر و عربستان سعودی و بحران 2009 بحران میان امارات و سعودی و همان سال بحران به وجود آمده میان امارات عربی متحده و عمان و همچنین بحران اخیر میان عربستان سعودی با قطر از یک سو و امارات عربی متحده با قطر از سوی دیگر، نقش میانجی را ایفا کرد.
سال 2015 پس از آنکه عربستان سعودی تصمیم گرفت حوزه های نفتی مشترک با کویت را در منطقه الخفجی تعطیل کند تنش در روابط دو کشور علنی شد. ریشه این اختلافات به دوران سلطه انگلیس بر منطقه مربوط می شود. کویت از این اقدام سعودی متحمل زیان سختی شد و سفر امیر کویت به ریاض نیز نتیجه ای در بر نداشت. پس از بحرانی شدن روابط سعودی با قطر، کویت موضع بی طرفی اتخاذ کرد اما عربستان سعودی همواره به نیات و مقاصد کویت مشکوک بوده است و آثار آن همواره در موضع گیری های مسئولان سعودی مشاهده می شود. از جمله ترکی آل الشیخ رئیس سازمان ورزش سعودی، خالد الروضان وزیر مشاور در امور جوانان کویت را به علت سفر به قطر و دیدار با تمیم بن حمد امیر قطر را برای قدردانی از تلاشهای این کشور در لغو محرومیت تیم فوتبال کویت در سال 2015 مورد حمله قرار داد.
براین اساس مقامات کویتی با بررسی اوضاع تلاش می کنند خود را برای هرگونه تحریم احتمالی آماده کنند. در گزارشی که به همین منظور به امیر کویت ارائه شده آمده است در صورت وقوع چنین تحریمی و بسته شدن مرزهای زمینی عربستان سعودی با کویت، این کشور می تواند از طریق مرز زمینی با عراق نیازهای خود را تامین کند. این کشور همچنین می تواند از طریق بندر المبارک الکبیر که در سال 2012 افتتاح خواهد شد با عراق مراوده داشته باشد. این بندر در جزیره بوبیان در نزدیک بندر ام قصر عراق واقع شده است و برای کویت مجرای تنفس بسیار مهمی به شمار می آید.
این بندر می تواند در حوزه خدمات کانتینری ایفای نقش کند و از فشار وارده به بنادر دیگر کویت بکاهد. ناصر الصباح عضو کابینه کویت قبلاً در این خصوص گفته بود : فکر احداث بندر در این جزیره به علت اهمیت و حساسیت و موقعیت جغرافیایی آن به ویژه به سبب نزدیک بودن تمدن های بین النهرین و همچنین به سبب قرار داشتن اروند رود میان آنها است. این جزیره زمینه همکاری با کشورهای همجوار (ایران و عراق) را نیز فراهم می سازد و عرصه مستعدی برای جذب سرمایه گذاری و اسکان است. این منطقه می تواند منطقه آزاد تجاری برای شمال خلیج فارس باشد.
در این گزارش آمده ، بعید است کویت با مشکل تامین مواد اولیه و تامین نیازهایش مواجه شود به ویژه آنکه کویت در سال 2017 در صدر کشورهای دارای امنیت غذایی قرار داشته است. از نظر شبکه برق کشورهای خلیجی نیز این کشور در موقعیت امنی است. تجربه تحریم قطر این موضوع را نشان داد. کویت پس از تحریم قطر 200 مگاوات برق در اختیار امارات عربی متحده و 150 مگاوات در اختیار بحرین قرار داد.
بیشترین خسارت کویت از ناحیه گردشگری خواهد بود. براساس آمارهای رسمی ، کویت در سال 2016 میزبان سه میلیون گردشگر از کشورهای خلیجی بوده است که 2.5 میلیون نفر از آنها از عربستان سعودی ، بحرین و امارات بوده اند. این مسئله می تواند خسارت سنگینی به بخش گردشگری کویت وارد سازد. به ویژه آنکه قرار است تا سال 2021 کمک های دولت کویت به خطوط هوایی این کشور قطع و این بخش خودکفا شود. چنین تحریمی می تواند خطوط هوایی کویت را با مشکل مواجه سازد.