پخش زنده
امروز: -
استاد دانشگاه تهران بر ضرورت خروج کشور از اقتصاد تک محصولی نفت تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ ابراهیم رزاقی افزود: پس از استخراج نفت در ایران اقتصاد کشور به مرور به سمت تک محصولی نفت تغییر جهت داد.
وی همچنین اظهارداشت: ایران قبل از ملی شدن صنعت نفت فرآورده های نفتی به ممالک دنیا صادر می کرد.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: حجم این صادرات در دوره قاجاریه کمتر از ۴۰ تا ۵۰ هزار تن در سال بود که به مرور در دوران پهلوی به شش میلیون بشکه در روز و ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تن در سال رسید.
وی افزود: کشور پس از انقلاب در مسیری قدم گذاشت که به ملی شدن این صنعت بینجامد.
رزاقی بیان داشت: نکته ای که در این میان بسیار واجد اهمیت است اینکه علی و رغم فراز و نشیب بسیار زیاد متاسفانه اقتصاد کشور از تک محصولی نفت خارج نشد و به تعبیری اقتصاد همچنان بوی نفت می دهد.
وی به رادیو اقتصاد گفت: پس از کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ کشورهای غربی تنها از ایران نفت خام، مواد اولیه پتروشیمی و میعانات گازی خریداری می کنند.این استاد دانشگاه بر لزوم تبدیل نفت خام به محصولات نهایی تاکید کرد و افزود: صادرات مواد خام جزء به یغما بردن ثروت ملی هیچ سودی برای کشور ندارد.
وی تصریح کرد: گذر اشتغال، پویایی تولید، رونق صادرات، ارزآوری، ایجاد ارزش افزوده بالا، خلق ثروت، کاهش ضربه پذیری اقتصاد از تکانه های خارجی و بسیاری موارد دیگر از مسیر تبدیل نفت خام و دیگر سرمایه های طبیعی به محصول نهایی می گذرد.
رزاقی گفت: برای مثال اگر سالانه یک میلیون تن مواد خام پتروشیمی روی ریل صادرات قرار گیرد به ازای این میزان صادرات ۲۰۰ تا ۲۵۰ شغل در کشور ایجاد می شود در صورتیکه این حجم پس از فرآوری و تبدیل به محصول نهایی صادرات شود میزان اشتغال زایی به بیش از ۲۵۰ هزار شغل خواهد رسید.
وی در ادامه افزود: پس از انقلاب خط اقتصاد تک محصولی نفت همانند گذشته در کشور دنبال شد البته ناگفته نماند در دوران دفاع مقدس چاره ای نبود ولی پس از این دوران هشت ساله برنامه ریزی و سیاست گذاری ها بایستی در راستای رهایی کشور از اقتصاد تک محصولی رقم می خورد که چنین نشد.
رشد ۷۵ درصدی عرضه تولیدات فولاد مبارکه
مدیر پشتیبانی فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه هم از رشد ۷۵ درصدی عرضه محصولات شرکت مزبور از سال ۹۴ تا چهار ماهه منتهی به تیرماه سال جاری به بازار داخلی خبرداد.
محمد تاج میرریاحی در برنامه «فولاد ایرانی» رادیو اقتصاد افزود: حجم واردات محصولات فولادی در سال ۹۴ به میزان ۳,۶ میلیون تن بوده که این میزان در سال ۹۶ به دو میلیون و ۲۶۰ هزار تن رسیده است.
وی همچنین اظهارداشت: این آمار و ارقام نشان از افت یک میلیون و ۴۰۰ هزار تنی واردات و در برابر دو میلیون و ۴۰۰ هزار تنی عرضه اضافه تر انواع محصولات شرکت فولاد مبارکه به بازار حکایت دارد.
مدیر پشتیبانی فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه گفت: در حال حاضر ظرفیت تولید واحد نورد گرم این مجموعه هفت میلیون تن در سال است.
وی در ادامه افزود: فولاد مبارکه در حال حاضر توان تامین تمامی نیازهای داخلی را ندارد چرا که خیلی از ورق های مورد نیاز خارج از دامنه تولید این مجموعه است.
تاج میر ریاحی تصریح کرد: شرکت مزبور در شرایط فعلی توان تولید ورق ها با ضخامت بالای ۱۶ و پائین تر از دو میلیمتر را ندارد.
وی به رادیو اقتصاد گفت: اگر شرایط در کشور به نحوی باشد که شرکت های دیگر فولادی بتوانند با ظرفیت کامل تولید کنند به یقین می توان تمامی نیاز داخلی به محصولات فولادی را تامین کرد.
مدیر پشتیبانی فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه افزود: متاسفانه به جهت بروز اتفاقات و نوسانات در کشور برخی از واحدها نمی توانند از تمامی ظرفیت های موجود در جهت تولید استفاده کنند به همین سبب بخشی از تقاضاها در جامعه بدون جواب باقی می ماند.