پخش زنده
امروز: -
رشد اقتصادي هند هرگز به معني توسعه متوازن و پويا نبوده ، چرا که مشکلات متعددي پيش پاي دولت آن کشور وجود دارد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، رشد اقتصادی هند در سالهای اخیر مثبت بوده است. به باور کارشناسان هند در سال ۲۰۱۹ به احتمال زیاد رشد اقتصادی ۷ درصدی را تجربه میکند. آمارها نيز نشان مي دهد در سه ماهه دوم سال ۲۰18، رشد اقتصادی هند به ۶/۳ درصد رسیده و شايد تا پایان سال ۲۰۱۸، رشد اقتصادی هند به رقم ۷ درصد برسد.
مقامات هند می گویند بودجههای اقتصادی در سال جاري و سال آينده بیشتر در بخش کشاورزی و در جهت حمایت از کشاورزان استفاده خواهد شد. بخش صنعت هم بیشتر روی ایجاد کسب و کارهای جدید تمرکز کرده است.
هر چند مقامات دهلي نو مي گويند اقدامات و سیاست های خوبی در زمینه اشتغال زایی انجام شده اما برای دستیابی به سطوح بالاتر رشد نیاز به اشتغال زایی بیشتری است.
اين در حالي است که برخی کارشناسان می گویند، تحقق این میزان از رشد اقتصادی به نظر کافی نمیرسد. تاثیرات این رشد زمانی مثبت است که میزان اشتغال و استخدام افراد افزایش پیدا کند.
نياز به رشد بيشتر
هند رشد هفت تا هشت درصدی دارد که یکی از بهترین عملکردها در جهان است اما هند برای رسیدن به هدف خود برای تبدیل شدن به کشوری توسعه یافته و ثروتمند نیازمند رشد بیشتری است.
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرد رشد اقتصادی امسال و سال آینده هند به ترتیب به ۷.۳ درصد و ۷.۵ درصد برسد.
صندوق بین المللی پول ضمن توصیه به مقامات هندی برای برداشتن گام های ضروری تر اصلاحات ساختاری اعلام کرد "هند یکی از موتورهای رشد اقتصاد جهانی است و تا حدودي می تواند در آینده همان نقشی را ایفا کند که چین ایفا می کند".
در این گزارش رانی سالگادو، مدیر بخش هند صندوق بین المللی پول گفت: "" از نظر قدرت خرید هند اکنون ۱۵ درصد اقتصاد جهانی را در اختیار دارد که فقط از چین و آمریکا کمتر است. هند سه دهه دیگر وارد پنجره طلایی جمعیتی خود خواهد شد و این بدان معناست که رشد اقتصادی این کشور در بلندمدت نیز ادامه خواهد داشت.
از سوی دیگر صندوق بین المللی پول با اشاره به تنوع بالای قومیتی اعلام کرد: در کشوری که حدود ۲۹ حوزه قومیتی مختلف وجود دارد، رسیدن به یک رویه متحد اقتصادی کار دشواری است. """
(www.parsine.com/fa/news/457799 )
تاثیر از مناقشه چین و آمریکا
ممکن است هند امسال بیشترین نرخ رشد را در بین کشورهای جهان خواهد داشت هر چند که این رشد ممکن است تحت تاثیر جنگ تجاری بین چین و آمریکا قرار گیرد.
بيش از 28 کارشناس اقتصادی که در نظرسنجی رویترز شرکت کرده اند اعلام کردند هند می تواند از تنش بین چین و آمریکا متاثر شود.
"" کارشناسان پیش بینی کرده اند اقتصاد هند در سال مالی جاری رشدی ۷.3 درصدی را تجربه کند که همسو با پیش بینی صندوق بین المللی پول و بالاتر از نرخ رشد پیش بینی شده قبلی است. همچنین کارشناسان پیش بینی کرده اند رشد اقتصادی هند در سال آینده به ۷.۵ درصد برسد.
پس از کاهش رشد اقتصادی هند که عمدتا ناشی از تصمیم دولت این کشور برای کنار گذاشتن اسکناس های با رقم بالا و اعمال تعرفه مالیات بر خدمات و کالا بود، هند موفق شد مجددا در سه ماهه منتهی به دسامبر ۲۰۱۷ سریع ترین نرخ رشد اقتصادی جهان را از آن خود کند.""
20 / 4 / 2018 - www.reuters.com/places/india
چالش های پیش رو
در پویش رشد اقتصادی هند، موانعی وجود دارند یا ایجاد می شوند که می تواند سازوکار پیشرفت آن کشور را با مشکلاتی روبرو کند. این موانع به اختصار عبارتند از:
1-"عامل تورم" به عنوان یکی از چالش های مهم برای ششمین اقتصاد بزرگ جهان نام برده است که با ادامه شرایط کنونی، احتمال خارج شدن اوضاع از دست مقامات وجود دارد. با توجه به جمعيت فقير آن کشور که حدود 400 ميليون نفر تخمين زده مي شود، نمي توان انتظار توزيع متوازن درآمدها و يا کالا و خدمات را ميان مردم داشت .
2-مانع دیگر چالش ایجاد هماهنگی و سازکاری میان"منابع و نرخ رشد جمعیت" است که به عبارتی یک مشکل منطقه ای و بین المللی به شمار می رود. همسازي ميان منابع و جمعيت ، يکي از پر چالش ترين مراحل تصميم گيري هاي اقتصادي و بودجه اي آن کشور است.
جمعيت هند هم اکنون حدود يک ميليارد و سيصد و پنجاه ميليون نفر است.
3-هند"جمعیت جوانی"دارد اما بهره گیری از این جمعیت و متنوع سازی اقتصادی فرآیندی خودکار نیست و نیاز به برنامه ریزی دقیقی دارد.
4-بحران دیگر"بخش بانکداری"این کشور و به ویژه صورت ها و ترازهای مالی غیر شفاف است.
5-در شرایطی که هدف اصلی هند بر سرمایه گذاری در طرح بین المللی کریدور حمل و نقل شمال جنوب متمرکز است اما بلندپروازی های امنیتی و اقتصادی دراز مدت دهلی نو به ویژه در "تقابل با چین" می تواند یکی دیگر از موانع باشد.
6- وزیر منابع آب هند اعلام کرده این کشور با شدید ترین "بحران آب" در تاریخ بشر روبرو است.
"" وزیر منابع آب هند گفت حدود 600 میلیون نفر از مردم این کشور با کمبود شدید آب روبرو هستند.
براساس گزارش های منابع رسمی تا سال 2020 منابع زیرزمینی آب در برخی شهر های هند از جمله دهلی نو، بنگلور و حیدرآباد خشک خواهد شد.""
(http://www.iribnews.ir/fa/news/2158090/%)
گفته می شود تا سال 2030، میزان تقاضای آب در هند آب دو برابر میزان عرضه آن خواهد بود که این امر به معنی بحران آب برای میلیون ها نفر و آسیب 6 درصدی به رشد تولید ناخالص داخلی هند است بحرانی که اکنون هم بسیاری از کشاورزان با آن مواجهند.
دولت هند به رهبری نارندرا مودی، با نمایان شدن نقطهضعفهای اقتصادی این کشور، تحت فشار قرار گرفته است؛ قیمت نفت بالاتر رفته است و تداوم جنگ تجاری در جهان، باعث شده تا روپیه هند به پایینترین رکورد خود سقوط کند.
"" در حال حاضر پول ملی هند، روپیه به پایینترین رکورد خود، ۶۹.۱۰ روپیه به ازای هر دلار رسید و از رکورد پایینِ قبلی خود که در ۲۸ آگوست ۲۰۱۳ به آن رسیده بود (۶۸.۸۲ روپیه به ازای هر دلار)، هم پایینتر رفت.
در حالی که سقوط ارزش روپیه ، پول ملی هند باعث شد تا انتظارات از رشد اقتصادی بهتر و تولید اشتغال برای میلیونها جوان هندی، افت کند.
اقتصاددانان هند بر این باورند، افت ارزش روپیه هند در نتیجه جنگ تجاری بین چین و آمریکا بوده است.
در واقع ۶ مورد از ارزهایی که بدترین عملکرد را در ۱۰ روز اخیر در برابر دلار داشتهاند، آسیایی هستند.
به هر حال می توان گفت سقوط روپیه، افت منطقه آسیا از جنگ تعرفهای بین چین و آمریکا را منعکس میکند.
از سوی دیگر روند بالا رفتن قیمت نفت نیز آینده شرکتهای هندی را تهدید میکند.""
http://www.eghtesadonline.com/%D8 - 7/281959
جمع بندي
مي توان گفت کشور هند پس از چين صاحب دومين نرخ رشد اقتصادي در ميان کشورهاي در حال توسعه است . بنابر اين براي پيمايش مسيرهاي پر چالش" توسعه متوازن" بايد در سياست هاي کنترل جمعيت جديت بيشتري
به خرج دهد. نوع مناسبات دهلي نو با قدرت هاي جهاني و منطقه اي نظير آمريکا و چين، نيز مي تواند در استراتژي هاي ملي هند براي پيشرفت اقتصادي و تجاري ، اثر بخش باشد.
=====================================
نويسنده : محمد حسيني پور - پژوهشگر سياست استراتژيک .