پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران گفت: وضع آب سدهای درودزن، زاینده رود، چاه نیمه ها، سدهای حوضه کارون بزرگ، سدمارون، سدهای حوضه بندرعباس ، شمیل و نیان شرایط فوق بحرانی دارند.
محمد حاج رسولی ها در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما با اشاره به اینکه 40 روز به پایان سال آبی باقیمانده است و در این شرایط 20 درصد مخازن سدها نسبت به پارسال کمتر آب دارند، افزود: نگرانی ما این است که در سه ماه اول سال آبی آینده (مهر تا پایان آذر) تکیه گاه ما به حجم آب موجود سدها در سال آبی قبل خواهد بود.
وی اضافه کرد: معمولاً آورد یا روان آب ها از بارش های زمستانی روانه سدها می شوند مگر آنکه به صورت نقطه ای شاهد بارش های خوبی باشیم. مثلاً در آبان بارش ها مناسب باشد و ذخیره برخی از سدها نیز به همان نسبت افزایش یابد.
حاج رسولی ها تأکید کرد: در تابستان امسال بخصوص در یکماه گذشته گرمای بالایی را تجربه کرده ایم و با وجود محدودیت کشت مجبور به تأمین آب باغات شدیم که این موضوع در اراضی کشاورزی توزیع آب را سخت کرد بخصوص کشاورزان که در این زمینه سختی های زیادی را متحمل شدند و حتی مجبور به تأمین آب مورد نیاز باغات به صورت تانکری بودند.
وی گفت: رهاسازی آب در تابستان امسال با سختی زیاد همراه بود تا بتوانیم باغات را از خشک شدن نجات دهیم.
حاج رسولی ها با اشاره به اینکه نجات باغات در زاینده رود، کارون بزرگ و نخلستان های خوزستان اهمیت زیادی داشته است، افزود: در حوضه فلات مرکزی امسال بارش خوبی نداشتیم اما شرایط بارش در استان های غربی بهتر بوده است.
وی درباره دشت های ممنوعه نیز گفت: از مجموعه 609 دشت کشور حدود 360 دشت ممنوعه است و میانگین بارش ها در سال آبی جاری 168 میلیمتر ثبت شده که 31 درصد کمتر از میانگین است. بر این اساس منبع تغذیه آبخوان ها نیز کمتر شده و بیلان منفی در دشت ها امسال نسبت به سال های قبل نیز کمتر شده است.
حاج رسولی ها در مورد مسدود کردن چاه های غیرمجاز نیز اظهار داشت: در طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی، مسدود کردن چاه های غیرمجاز یکی از اولویت ها بود اما تا زمانیکه نتوانیم جایگزینی برای چاه های کشاورزان پیدا کنیم این شرایط که با مسدود شدن چاه غیرمجاز چاه جایگزینی حفر شود وجود دارد.
وی با تأکید بر اینکه بخشی از این تخلفات به دلیل تأمین معیشت کشاورزان اتفاق می افتد افزود:اگر فقط وزارت نیرو بعنوان دستگاه متولی اقدام به مسدود کردن چاه های غیرمجاز کند از طرف دیگر جایگزینی برای کشاورزان تعیین نشود، تخلفات ادامه می یابد.
حاج رسولی ها اضافه کرد: برای اجرای طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی هزینه زیادی نشده و بیش از 10 درصد اعتبارات مصوبه طرح را نتوانستیم دریافت کنیم درحالیکه یکی از کارهای کلیدی این طرح نصب کنتورهای حجمی بود اما نتوانستیم تسهیلاتی برای نصب این کنتورها و استفاده کشاورزان دریافت کنیم.
وی گفت: دولت نیز اگر اعتباری داشت آن را در 3 تا 4 دشت برای نصب کنتورهای حجمی استفاده کرد درحالیکه حداقل 6 تا 7 هزار میلیارد تومان اعتبار برای نصب کنتورهای حجمی نیاز داریم اما فقط 40 تا 50 میلیارد تومان توانستیم هزینه کنیم.
حاج رسولی ها در پایان تأکید کرد درست اجرا نشدن طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی و مسدودکردن چاه های غیرمجاز به علت همکاری نکردن مردم بخاطر معیشت و فرهنگ سازی نشدن به نتیجه دلخواه و مورد انتظار نرسیدیم.