پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه خبري الجزيره ؛ بانک مرکزی ترکیه در تلاش برای پایان دادن به بحران ارزی این کشور وارد عمل شد.
محدودیت ها درخصوص مقدار لیر و ارزهای خارجی که بانک ها باید داشته باشند، کاهش یافته است و بانک ها در خصوص دریافت وام نیز تضمین دریافت کرده اند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه آمریکا را که متحد آنکاراست و با وضع کردن تحریم علیه ترکیه بحران ارزی این کشور را عمیق تر کرده به خیانت متهم کرده است.
خبرنگار الجزیره انگلیسی در گزارشی از استانبول گفت مردم وقتی از برابر صرافی ها در استانبول عبور می کنند و نرخ برابری را می بینند نگران می شوند. آنها نگران کاهش ارزش پول خود هستند. وقتی قیمت دلار بالا می رود قیمت کالاهای مصرفی نیز بالا می رود. ارزش لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا طی 10 روز دست کم 30 درصد کاهش یافته است. این فقط به خریداران لطمه نمی زند بلکه فروشندگان نیز آسیب می بینند. مثلا تبت کارتال یک فروشنده ظروف و چینی آلات که دست کم 20 سال به این کار اشتغال داشته است نیمی از کالاهای خود را از خارج وارد می کند. هزینه های واردات برای او اکنون به شدت افزایش یافته است.
او گفت :"کسب و کار ما تقریبا راکد شده است و ما منتظریم نرخ برابری ارز تثبیت شود. من به دلار خرید می کنم و برای همین، هزینه های من 40 درصد افزایش یافته است. من باید این افزایش را روی کالاهایم بکشم."
با این حال، صادر کنندگان در ترکیه از کاهش ارزش لیر خوشحالند. مثلا فرهات اونور ، فروشنده نقره جات که همراه با برادرش نزدیک به 20 سال به این حرفه اشتغال داشته است، می گوید سود وی افزایش یافته است.
او گفت :"هرچند من محصولاتم را وارد می کنم، همه آنها را صادر می کنم. ما مشکلی نداریم. حاشیه سود ما حالا بیشتر شده است. ما ارز خارجی هم به کشور وارد می کنیم اما عدم قطعیت همه را نگران می کند."
وزیر دارایی ترکیه می گوید برای کاهش نگرانی های بازار یک طرح اقدام دارد. بانک مرکزی ترکیه نیز وعده داده است نقدینگی مورد نیاز بانک ها را تامین کند.
بسیاری از اقتصاددانان می گویند بازار نیاز دارد که نرخ بهره افزایش یابد تا جلو سقوط ارزش لیر گرفته شود، اما رئیس جمهور ترکیه و تیم اقتصادی و مالی او کاملا با این مخالفند. اردوغان می گوید این یک حمله ای از جانب کشورهای خارجی به لیر است و ممکن است ادامه یابد.
اگر این وضع ادامه یابد ، کارشناسان نگرانند که تاثیر آن به اروپا نیز، که بزرگترین وام دهندگان ترکیه در آن قاره هستند، برسد.