پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت بهداشت از افزایش میزان هزینه دارو و تجهیزات پزشکی سرپایی در کشور انتقاد کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری امروز گفت: هزینههای تعیین داروهای سرپایی در ایران در مقایسه با کشورهایی با اقتصاد مشابه متوسط و بالاتر بیشتر است.
وی افزود: براساس آمارها سهم خرید داروهای سرپایی و تجهیزات پزشکی از جیب مردم در سال ۹۳، سی و سی صدم درصد و در سال ۹۴ سی و یک درصد است که برای دارو به تنهایی به ترتیب ۲۷،۳ درصد و ۲۷ درصد محاسبه شده است.
حریرچی گفت: ۱،۳۵ تا ۱،۵۷ درصد از تولید ناخالص ملی کشور سهم خرید داروها و تجهیزات سرپایی در کشور میشود.
وی افزود: در سال ۹۴، هجده هزار و ۴۴ میلیارد تومان و در سال ۹۵، بیست و یکهزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و در سال ۹۶، بیست و پنج هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی سرپایی اختصاص یافته است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سهم داروهای بیمارستانی به صورت جداگانه محاسبه میشود.
حریرچی افزود: سهم ریالی خرید داروهای سرپایی در سال ۹۳ نه هزار و ۳۰۱ میلیارد تومان و در سال ۹۴ ده هزار و ۷۴۰ میلیارد تومان بوده است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره قانون منع تبلیغ کالاهای آسیب رسان به سلامت گفت: قانون ما را مکلف کرده است که کالاهای آسیب رسان به سلامت مردم را مشخص و عوارض وضع کنیم و تبلیغات آنها در رسانهها و مطبوعات، ممنوع شود.
حریرچی با بیان اینکه برخی کالاهای آسیب رسان در صدا و سیما تبلیغ میشود، افزود: وزیر بهداشت در مکاتبهای در اسفند فهرست کالاهای آسیب رسان را مشخص و به وزارت ارشاد ارسال کرده است و آن وزارتخانه نیز در نامهای به مطبوعات کالاهای آسیب رسان به سلامت مردم را اعلام کرده است.
وی گفت: اینکه برخی با طرح مسائلی مانند گز اصفهان و سوهان قم، موجب نگرانی مردم میشوند، کار درستی نیست و قصد مناقشه و شیطنت دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود افزود: غذاهای شیرین، پرشکر، پر نمک و چرب، برای سلامتی مضر است و تبلیغ آن در رسانهها و مطبوعات، ممنوع شده است، اما این به معنی تولید نکردن این محصولات نیست.
حریرچی گفت: منع تبلیغ یک محصول مانند نوشابه، به معنی ممنوعیت تولید آن نیست.
وی افزود: در رژیم غذایی مطلوب چربی، ویتامین، شکر و نمک نیز وجود دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره تخلفات تبلیغ کالاها و خدمات آسیب رسان به سلامت، گفت: اهرمهای قانونی لازم وجود دارد و رایزنیهای متعددی با سایر دستگاههای اجرایی و نظارتی انجام شده است.
حریرچی افزود: بر اساس بند ج ماده ۷ قانون احکام برنامههای توسعه کشور هرگونه تبلیغات خدمات و کالاهای آسیب رسان به سلامت بر اساس تشخیص و اعلام وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد، از سوی همه رسانهها ممنوع است.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: توصیه وزارت بهداشت این است که پزشکان در مطبهای خود دستگاههای کارتخوان داشته باشند، اما برای الزام قانونی، باید مستندات قانونی مجلس و دستگاههایی که مقررات را وضع میکنند، استفاده از دستگاههای کارتخوان را الزام کنند.
حریرچی افزود: به عنوان یک پزشک، شرمنده هستم و خجالت میکشم که در شرایط فعلی که امکان تهیه آسان دستگاههای کارتخوان فراهم و مورد نیاز و تقاضای مردم است، برخی مطبها هنوز از این امکان استفاده نکرده اند.
پاسخگویی ۹۴ درصدی وزارت بهداشت به سوالات سامانه دسترسی آزاد
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از پاسخگویی این وزارتخانه به ۹۴ درصد از سوالات سامانه انتشار دسترسی آزاد به اطلاعات خبر داد.
حریرچی گفت: از ۱۴۴ پرسش مطرح در این سامانه به ۱۳۳ پرسش پاسخ داده شده و ۹ پرسش نیز در مرحله رسیدگی برای پاسخگویی است.
سخنگوی وزارت بهداشت، افزود: بعد از اجرای طرح تحول سلامت، اقدامات بسیار زیادی در حوزه سلامت و افزایش شاخصهای سلامتی در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است و در حال حاضر این استان از لحاظ طرحهای عمرانی در حوزه بهداشت و درمان کمبودی ندارد.
حریرچی در پاسخ به موضوع ابتلای ۷۸ نفر به ایدز در روستایی در چابهار گفت: اینکه گفته شده، در یک روستا در منطقه چابهار ۷۸ نَفَر به ایدز مبتلا شده اند، از ریشه صحیح نیست.
وی با بیان اینکه این منطقه فقط یک روستا نیست، بلکه یک منطقه روستایی وسیع مرزی و پرخطر است و ۱۸ هزار نفر جمعیت دارد، افزود: در این منطقه، افراد زیادی از کشورهای همسایه مهاجرت میکنند و برای کار و اشتغال مدت طولانی در منطقه ماندگار میشوند، از طرفی شیوع اعتیاد از نوع تزریقی نیز در آن مناطق رواج بیشتری دارد.
حریرچی گفت: در استان سیستان و بلوچستان شیوع بیماریهای عفونی و ایدز از آمار متوسط کشوری بیشتر است، اما به این معنا نیست که در تمام استانهای جنوبی شیوع این بیماریها زیاد است.
وی با تاکید براینکه تمام بیماران مبتلا به HIV مثبت شناسایی شده اند و تحت درمان رایگان قرار دارند، افزود: وزارت بهداشت در مورد مناطق محروم کشور حساسیت زیادی دارد و نباید در مورد این مناطق خبری به دروغ رواج پیدا کند، چراکه بعد از اجرای طرح تحول سلامت، اقدامات بسیار زیادی در حوزه سلامت و افزایش شاخصهای سلامتی در این مناطق انجام شده و درحال حاضر استان سیستان و بلوچستان از لحاظ طرحهای عمرانی در حوزه بهداشت و درمان کمبودی ندارد.
وی گفت: اخیرا برخی افراد، فیلمها و نماهنگهایی با موضوع قاچاق عضو، از کشورهای خارجی را به نام ایران و استان سیستان و بلوچستان منتشر کرده اند که این موضوع هم صحت ندارد.
وی با بیان اینکه در استان سیستان و بلوچستان، دو مرکز کنترل رفتارهای پرخطر و بیماریهای عفونی وجود دارد که به رصد و کنترل این بیماری میپردازند، افزود: ماهیانه دو میلیون تومان هزینه دارو و درمان برای هر بیمار مبتلا به ایدز و HIV مثبت در این استان هزینه میشود.
حریرچی تاکید کرد: نکته قابل توجه این است که HIV مثبت با ایدز متفاوت بوده و این بیماران HIV مثبت بوده اند.
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص هزینههای دارویی گفت: هزینه دارویی و ملزومات مصرفی پزشکی در کشور به دو قسمت تقسیم میشود. قسمت اول، هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی است که به صورت سرپایی و توسط مردم عمدتا از داروخانهها خریداری شده و تمام یا قسمتی از هزینه آن مستقیما توسط مردم پرداخت میشود و قسمت دوم هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی برای بیماران بستری است که در پرونده بستری ثبت میشود و با سایر هزینههای مربوط به بیمارستان به عنوان هزینه بستری در یک صورتحساب پرداخت میشود.
وی افزود: هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی سرپایی کشور در سالهای اخیر به طور متوسط ۱.۳۵ تا ۱.۵۷ درصد از کل تولید ناخالص ملی را تشکیل داده است، به عنوان مثال در سال ۹۴ هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی سرپایی طبق حسابهای ملی سلامت اعلام شده توسط مرکز آمار ایران برابر با ۱۸۵۴۴ میلیارد تومان در سال بوده است، که در سال ۹۵ و ۹۶ با درصد اندکی تقریب به حدود ۲۵۴۰۰ و ۲۱۸۰۰ میلیارد تومان در سال رسیده است که این موارد غیر از دارو و ملزومات مصرفی در موارد بستری در بیمارستان است.
حریرچی گفت: اگر از دید مردم بنگریم، هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی سرپایی در سال ۹۳ و ۹۴ به ترتیب ۳۰.۳ و ۳۱ درصد از پرداختی از جیب مردم را تشکیل داده است که سهم دارو در این دو سال به ترتیب ۲۷.۳ درصد و ۲۷ درصد از پرداختی از جیب مردم در حوزه سلامت را به خود اختصاص داده است.
معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه از لحاظ ریالی در دوسال مذکور به ترتیب مردم برای خرید داروی سرپایی ۹۳۰۱ و ۱۰۷۴۰ میلیارد تومان به صورت نقدی از جیب پرداخت کرده اند و مابقی توسط بیمهها یا منابع دولتی پرداخت شده است، افزود: به عبارت دیگر هر ایرانی در سال ۹۳ مبلغ ۱۱۷ هزار تومان و در سال ۹۴ مبلغ ۱۳۴ هزار تومان از جیب برای خرید داروی سرپایی در سال پرداخت کرده است.
حریرچی گفت: مقایسه این شاخصهای کشور از لحاظ سهم هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی از تولید ناخالص ملی و نیز سرانه مالی یا دلار بین المللی مصرف دارو در کشور با کشورهایی با درآمد اقتصادی متوسط رو به بالا که دارای شرایط مشابه مالی ما هستند و حتی با اکثر کشورهایی با درآمد اقتصادی بالا، نشان دهنده هزینه بالاتر دارو در کشور ما و عدم تعادل نسبی است که در این خصوص صرفه جویی در هزینههای دارویی و تکیه بیشتر بر تولید داخل با قیمت مناسب ضروری است.
مکملها دارو نیستند
سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه مکملها، دارو نیستند، گفت: به دلیل بازاریابی و تبلیغات شرکتهای خارجی، مکمل ها، وارد نسخههای پزشکی شده اند و یا مردم به صورت خودسرانه آنها را مصرف میکنند.
حریرچی با اشاره به اینکه در بیشتر موارد، تجویز مکملها غیرضروری است و این مکملها گران هستند، افزود: در سالهای گذشته تا ۷۰۰ میلیون دلار واردات مکمل داشتیم و در سال ۹۶، این میزان را به ۱۵۰ میلیون دلار کاهش دادیم.
وی با بیان اینکه حدود ۵۰۰ میلیارد تومان بازار مصرفی مکمل در کشور داریم، گفت: مکملها توسط سازمان غذا و دارو قیمت گذاری نمیشوند، چراکه دارو نیستند و ویتامینهای D، آهن و C. به صورت رایگان، عمدتا در پایگاههای بهداشتی ارائه میشود.
حریرچی افزود: هر فرد عادی با تغذیه پایینتر از متوسط، نیاز به مکمل نخواهد داشت و با تغذیه معمولی میتوان مکملها را دریافت کرد.
وی تاکید کرد: چنانچه مردم به تغذیه خود از لحاظ تنوع توجه کنند، نیازی به مکمل نخواهند داشت.
دکتر حریرچی در ادامه، درخصوص علاقه بسیاری از افراد برای تحصیل در سه رشته دندانپزشکی، پزشکی و داروسازی، گفت: برخی از این افراد که در این سه رشته قبول نمیشوند برای تحصیل به دانشگاههای خارج از کشور مراجعه میکنند و وزارت بهداشت تنها ۷۰۰ دانشگاه برتر خارج از کشور را براساس اعتبارسنجی بین المللی مشخص شده، قبول دارد و اسامی آنها در سایت قرار گرفته و افرادی که در این دانشگاهها تحصیل کرده اند میتوانند در ایران ادامه تحصیل دهند.
سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه ورود به دانشگاههای برتر دنیا آسان نیست، افزود: بسیاری از افراد نمیتوانند وارد این دانشگاهها شوند، بنابراین برای ادامه تحصیل در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در دانشگاههای غیر معتبر خارج از کشور مشغول به تحصیل میشوند.
وی گفت: در دوره اخیر، ارزیابی دانشگاههای خارج از کشور را براساس اعتباربخشی بین المللی قبول کردیم و با این اقدام کیفیت آموزش را بالا بردیم.
دکتر حریرچی با بیان اینکه افراد برای ادامه تحصیل حتما به دانشگاههای معتبر و مورد تایید وزارت بهداشت در خارج از کشور بروند، تاکید کرد: افرادی که برای ادامه تحصیل در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی به دانشگاههای خارج از کشور میروند، نباید فکر کنند که حتما میتوانند در ایران ادامه تحصیل دهند، چراکه بیش از ۹۸ درصد از پذیرش دانشجو از طریق کنکور سراسری صورت میگیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه درخصوص تفکیک پسماندهای بیمارستانی گفت: پسماند بیمارستانها به ۴ نوع عادی، عفونی، تیز و برنده و شیمیایی و دارویی تقسیم میشود و در ۹۸.۳ درصد بیمارستانها وضعیت تفکیک زباله قابل قبول است و ۹۳.۸ درصد بیمارستانها دارای دستگاه فعال بی خطر ساز پسماند هستند.
دکتر حریرچی همچنین در خصوص پذیرش معتادان متجاهر و یا غیر متجاهر افزود: چنانچه معتاد متجاهر و یا غیر متجاهر بیمار شود، مسئولیت درمان آن بر عهده بیمارستانهای تحت پوشش وزارت بهداشت است که البته برای این افراد تامین مالی مهم است، چراکه اکثر این افراد فاقد شناسنامه و بیمه هستند.
وی گفت: یکی از مشکلات ما درخصوص این افراد این است که بعد از ورود به سیستم درمانی و مراقبت از آنها در بیمارستان و پس از بهبودی کامل، مقاومت برای خروج و ترخیص از بیمارستان میکنند و درمان اعتیاد و نگهداری معتادین بر عهده کمپ هاست.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره اسکان همراهان بیماران در بیمارستان، افزود: با توجه به توسعه تختهای بیمارستانی در همه شهرهای کشور، از بیماران میخواهیم که حتی المقدور به بیمارستانهای محل سکونت خود مراجعه کنند و بیماری که امکان درمان وی در شهر محل سکونتش فراهم است، به تهران مراجعه نکند و در همان شهرستان مربوطه به درمان خود ادامه دهد.
حریرچی گفت: در حال حاضر، هزینه درمان بیمارانی که از شهرستان به تهران میآیند از هزینه اسکان آنها کمتر است و چنانچه بیماری برای درمان مجبور شد به بیمارستانهای تهران مراجعه کند از آوردن همراه بیش از یک نفر خودداری کند.
وی با بیان اینکه در بخشهای نوزاد و کودک در بیمارستانها اتاق شیردهی و استراحت مادران وجود دارد، افزود: همچنین حدود ۴۰ هزار تخت همراه بیمار در بیمارستانها ایجاد شده و در مجاورت برخی بیمارستانها همراه سرای بیمار توسط خیریه ها، شهرداری و وزارت بهداشت راه اندازی شده است.
حریرچی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برنامهای برای کاهش آسیب رساندن به کادر درمانی دارید یا خیر، گفت: خشونت به هر نحوی نامطلوب و مورد نکوهش و محکوم است؛ در کشور ما نیز بنابر آمار، خشونت کم نبوده و حداقل درگیری لفظی در هر درگیری وجود داشته است.
سخنگوی وزارت بهداشت، افزود: افرادی که به بیمارستانها مراجعه میکنند، در شرایط نامناسب و فشار روحی قرار دارند؛ در این بین، بهترین مراجعه کنندگان ما به اورژانس افرادی هستند که برای زایمان مراجعه میکنند و همراهان آنها به دلیل تولد نوزاد خوشحال هستند.
وی با بیان اینکه متوسط خشونت در محیطهای بیمارستانی در تمام دنیا از متوسط جامعه بیشتر است، افزود: کادر درمانی جزئی از مردم هستند و در مورد دو خشونت اخیر در یکی از بیمارستانهای کشور، ۱۰۰ درصد موضوع مسائل خانوادگی و دیگری مساله غیر مرتبط با موضوع بهداشت، درمان و شغل بوده است.
دکتر حریرچی در پایان تاکید کرد: برای کنترل خشونتها باید برنامه داشته باشیم و آنها را به صفر برسانیم و نباید مواردی که ارتباطی با بهداشت و درمان ندارد به وزارت بهداشت نسبت دهیم.