گزارش مکتوب؛
بلوطها زنده میمانند اگر...
بلوط از مهمترین پوششهای جنگلی در رویشگاه زاگرس است، اما پدیده خشکیدگی در سالهای اخیر حیات این درختان را با تهدید روبرو کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، وسعت جنگلهای بلوط که در مسیر خشکیدگی قرار گرفته اند به ۱۷۰ هزار هکتار
رسیده است و آغاز این چشم انداز ناخوشایند در استان کرمانشاه به هشت سال قبل باز میگردد .
این واقعیت تلخ درد مشترک بلوطهای حوزه زاگرس است ، جنگلهایی که از جنوب آذربایجان غربی آغاز میشوند و در امتداد یک کمربند سبز در سلسله جبال زاگرس استانهای کردستان ، همدان ، کرمانشاه ، ایلام ، چهارمحال و بختیاری ، خوزستان ، لرستان و کهکیلویه و بویر احمد را در برمی گیرد و به استان فارس میرسد یعنی وسعتی معادل ۵ میلیون و 500 هزار هکتار ..
بلوط مظهر طراوت و زیبایی زاگرس
زاگرس اگر نامش با زیبایی عجین شده بواسطه همین بلوط هاست ، ریشه این درختان در توالی جذب آب و رطوبت و بازگرداندن آن به طبیعت نقش آفرینی میکنند و همین یعنی عامل تامین آبهای زیرزمینی ، وجود آبشارهای بلند و سرسبزی این رویشگاه...
علاوه بر این بلوطها در تقسیم داشتههای خود به ساکنان این مناطق چیزی فروگذار نکرده اند ، بلوطهایی که در پاییز میوه شان آماده برداشت و برای عرضه روانه بازار مصرف میشود.
از حیث همین مصارف است که مدرسی عضو هیات علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بلوط را در درمان بیماریهایی همچون دیابت موثر میداند و آن را در صنعت داروسازی کاربردي میخواند.
فرآیند خشکیدگی درختان بلوط
برگ درختان بلوط که پژمرده میشود کاهش آب در بافتهای برگ به شاخهها میرسد ، اما این اساس پدیده خشکیدگی در بلوط نیست ، وقتی الگوی بارش تغییر یافت و حوضههای آبریز در مناطق زاگرس از آب تهی شد بلوط به سمت بیمار شدن پیش میرود، این پدیده از عواملی است که شرایط را برای طغیان انواع آفتها از جمله حشره جوانه خوار بلوط مهیا میکند .
آنگونه که دارابی کارشناس جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه میگوید: هم اکنون آفت حشره جوانه خوار ۶ هزار هکتار از سطح جنگلهای بلوط استان را تحت تاثیر قرار داده است.
آیا بلوطها به خط پایان رسیده اند
در فرآیند خشکیدگی بلوطها در استان سرایت آلودگی در سالهای ابتدایی خشکیدگی در شهرستانهای گیلانغرب ٬اسلام آباد غرب٬کرمانشاه و دالاهو مشهود است که انجام عملیات پرورش و بذرکاری از اقداماتی است که در همان سالها برای مبارزه با این آفت انجام شد.
به گفته کارشناس جنگلکاری منابع طبیعی استان کرمانشاه ، کنترل و کاهش این بیماری در مناطق آلوده با استفاده از عملیات بهداشتی ٬ قطع و امحا پایههای آلوده موفق واقع میشود ٬ حذف آلودگی هم از نکاتی است که در کارگروهها و بازدید روسای سازمان منابع طبیعی کشور و بازدید کارشناسان در استانهای دارای پوشش جنگلی در معرض خطر مورد تاکيد قرار میگیرد ، تلاشهایی که مهم بوده، اما کافی به نظر نمی رسد.
همچنين ارائه و انجام این اقدامات در استانی همچون کرمانشاه که ۵۲۷ هزار هکتار از اراضی جنگلی آن را بلوط تشکیل میدهد به تنهایی به معنای پایان حیات رنج آور این درختان در پهنه زاگرس نیست ، بلکه استمرار کاهش سرعت تخریب در بلوط و احیا آن زمانی میسر است که برنامهها بصورت منسجم و پیوسته تداوم یابد ، اقداماتی که اگر نتیجه بخش باشد می تواند به معنای ادامه زندگی بلوطها در مسیر سبز زاگرس تعبیر شود و نه پایان آن.
*گزارشگر: سحر پیرویسی