پخش زنده
امروز: -
ايجاد و تسهيل در راه اندازی واحدهای تولیدی از جمله شاخصهای تعیینکننده وضعیت اقتصادی هر کشور است که با استناد به آن میتوان به بررسی و تجزیه و تحلیل شرایط اقتصادی هر کشور پرداخت.
پژوهش خبری صدا وسیما: لازمه اجرايي شدن اهداف حمايت از توليد داخلي در کشور، استفاده از تمام ظرفيت های موجود براي ارتقاي توليد ملي است. اگر اقتصاد داخلي توليدمحور شود، به طور قطع فعالان اقتصادي به انجام فعاليت هاي مولد تشويق مي شوند و از فعاليت هاي واسطه گري و ساير فعاليت هاي غير مولد فاصله خواهند گرفت. از سوي ديگر، لازمه تقويت توليد ملي در کشور افزايش بهره وري، بهبود فضاي کسب وکار و جلب اعتماد سرمايه گذاران داخلي و خارجي و ... است که همه اينها در گروی تسهيل در ايجاد کسب وکار و کوتاه نمودن مسير پر پيچ وخم سرمايه گذاري است؛ به عبارت ديگر، ميتوان گفت که تسهيل در بهبود و تقويت فضاي کسبوکار همراه با تقويت و حمايت از توليد و بهره وري در کشور، زمينه ساز تحقق اهداف اقتصادي است که مدنظر قانونگذاران در اسناد بالا دستي و رسيدن به افق ايران در 1404 مي باشد.
از اينرو با کاهش موانع پيش و پس از ورود به چرخه توليد، ثبات سياسي و اقتصادي و همچنين بهبود شرايط حقوقي و مقرراتي، ميتوان مشارکت مردمي را در فعاليت هاي اقتصادي تقويت کرد و در نهايت شاهد بهبود عملکرد واحدهاي اقتصادي در کشور بود. بر این اساس، مجموعه اي از عوامل مختلف سياسي، اجتماعي و اقتصادي که از محدوده اختيارات مديران بنگاه هاي توليدي و اقتصادي فعلي و يا علاقمندان به تاسيس واحدهاي جديد توليدي و اقتصادي و هرگونه کسب وکار خارج و غيرقابل کنترل است، در بلندمدت مي تواند بر عملکرد واحدهاي فعال يا در شرف تاسيس موثر بوده و به امنيت سرمايه گذاري و امنيت اقتصادي در کشور منجر شوند.
اما، با وجود اهميت تسهيل و يا بهبود در ايجاد فضاي کسب وکار که زمينه ساز رشد اقتصادي است، متأسفانه جايگاه ايران در شاخص سهولت ايجاد کسب وکار چندان مناسب نيست و اين جايگاه گوياي نامساعد بودن اعتماد سرمايه گذاران داخلي و خارجي در تصمیم گیری برای ورود به بخش توليد است. از اين رو، گزارش زير به اختصار به شرايط و موانع ايجاد کسبوکار قبل از توليد و بعد از توليد با استناد به شاخص هاي جهاني، گزارش مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي و تجربيات اتحاديه هاي مختلف در راه اندازي يک واحد توليدي پرداخته است.
فرآیند ایجاد یک بنگاه اقتصادی
مجوز تاسیس و بهره برداری از یک واحد صنعتی يا بنگاه اقتصادي متناسب با حوزه و نوع فعاليت و محصول توليدي توسط سازمان هاي مختلف استاني از جمله صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزي، تعاون و رفاه، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، و... صادر میگردد.
براي تبيين بهتر فرايند تاسيس يا صدور جواز فعاليت براي يک بنگاه اقتصادي ابتدا مي بايست تعريف مشخصي از بنگاه اقتصادي داشت، لذا براساس تعاريف؛ بنگاه، یک سازمان یا مجموعه ای از منابع است که در کنار یکدیگر، محصول (کالا یا خدمت) مشخصی را عرضه و ارائه میکنند و آن را با هدف کسب سود اقتصادی میفروشند. بنگاه با هدف عمر طولانی و فعالیت مستمر کسبوکار تشکیل و تأسیس میشود.
همانطور که در تعریف مشخص شده، بنگاه باید با هدف کسب سود و فروش خدمات تأسیس شده باشد. بنابراین یک وزارتخانه یا یک سازمان مردم نهاد یا انجمن فرهنگی که محور اصلی آن کسب درآمد اقتصادی نیست، بنگاه محسوب نمیشود. نکتهی دیگر اینکه، لازم نیست بنگاه شخصیت حقوقی یا صنفی داشته باشد. اگر چند نفر با هم یک فروشگاه کوچک فروش لباس داشته باشند و هیچنوع شخصیت حقوقی متناسب با این فعالیت هم ایجاد نشده باشد، همچنان از نظر اقتصاددانها ما با یک بنگاه اقتصادی مواجه هستیم.
اما براي راهاندازی يک واحد صنعتي يا بنگاه اقتصادي چه شرايطي و مراحلي را بايد سپري کرد:
مرحله اول: اخذ جواز تأسیس
براي تاسيس يک واحد توليدي يا صنعتي يا اقتصادي که ميتواند در حوزه هاي مختلف از قبيل کشاورزي، دامپروري، دامداري، طيور، کالاهاي صنعتي و نيمه صنعتي، توليد نرمافزار، کالاهاي پزشکي و تجهيزات پزشکي و آزمايشگاهي و ... ابتدا مي بايست از مرجع ذيصلاح مربوطه اقدام به ثبت درخواست صدور مجوز کرد که شامل مراحل زیر است:
مدت اعتبار جواز تأسیس و نحوه تمدید آن
جواز تاسيس از تاريخ صدور به مدت 6 ماه دارای اعتبار می باشد و تمديد آن منوط به انجام اقدامات اجرايي اعم از خريد زمين و شروع عمليات ساختمان سازي، تأمین آب و برق و ارائه گزارش پيشرفت فيزيكي كار، هر دو ماه يكبار به سازمان ميباشد. انجام اقدامات اجرایی به شرح زیر انجام می پذیرد:
مرحله دوم: اخذ پروانه بهره برداری
همه واحدهاي صنعتي كه به نصب ماشين آلات خط توليد، تامين نيروي انساني مورد نياز و توليد آزمايشي اقدام نموده اند اعم از دارندگان جواز تاسيس يا اعلاميه تاسيس، با پیروی از قوانین، قادرند اين پروانه را اخذ نمايند. توليد آزمايشي نیز به مفهوم نصب و راه اندازي ماشين آلات و تجهيزات مربوطه با توليد محصول و هم توليد محصول در يك دوره معین به شکل انبوه می باشد. تشخيص انجام توليد آزمايشي نیز بر عهده سازمان صنايع و معادن استان مي باشد.
بازه زمانی مورد نیاز برای اخذ پروانه بهره برداری
جمع بندی
ايجاد و تسهيل در راه اندازی واحدهای تولیدی از جمله شاخصهای تعیینکننده وضعیت اقتصادی هر کشور است که با استناد به آن میتوان به بررسی و تجزیه و تحلیل شرایط اقتصادی هر کشور پرداخت. فرآیند راه اندازی تولید و کسبوکار در کشورها هرچه شفافتر و سهل تر باشد منجر به افزایش سلامت اقتصادی کشورها و اتخاذ سیاست های مطلوب شده و روند بهبودی شاخص های کسب وکار و اقتصادی را در پی خواهد داشت.
در نتیجه، تاثیر تسهيل فرآیند تولید، بر افزایش جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی، ایجاد اشتغال و همچنین، رشد تولید ناخالص داخلی مشهود است. با این وجود، به نظر میرسد هنوز بسترهای مناسب برای شکل گیری تولید بدون دغدغه و مانع در کشور چندان فراهم نبوده و برای رسیدن به جایگاه واقعی اقتصاد ایران در زمینه شاخص تسهيل صدور مجوز کسب و کار، فراهم کردن برخی زیرساختها اجتنابناپذیر است.
آنچه مسلم است اصلاح ساختار صدور مجوزهاي کسب و کار و بهبود شاخص های تسهيل و روان سازي و مقررات زدايي کشور در ابعاد داخلي و خارجي نه تنها گامی مثبت و اساسی در جهت تقویت جنبه مشارکت بخش خصوصی در عرصه اقتصاد و ارتقاء سطح اشتغال و تولید در کشور محسوب می شود، بلکه به نظر مي رسد الزام دستگاهها و بخش هاي دولتي و غيردولتي رفع موانع و حذف عوامل مخل در صدور مجوزهاي تولید ضروري بوده و در اين خصوص دولت مي بايست با مشارکت دستگاه هاي صادر کننده مجوز تعامل بيشتري داشته و نسبت به حذف و کاهش مديريت و تصديگري اموري که مي تواند زمينه تسهيل و روان سازي تولید و کسب وکار شود، بيش از پيش همت گمارد.
پژوهش خبری //گروه اقتصادی
یعنی برای مثال یک پزشک توانایی تاسیس یک کارخونه را دارد که صنعتی هست و اصلا آن پزشک تخصصی در آن کار ندارد؟
من میخوام برای اولین بار در کشور تولید فلزات همچون نیکل رو انجام بدم برای این کار نیاز به ثبت اختراع دارم یا همون جوز کار بگیرم بسه
ما بیکاریم شما که اینقدر جواز دارین ما کار نداریم طوری نیست
شما که اینقدر جواز دارین یه چندتا جواز بدین به خودتون یکاری درست کنید ما روهم بزارین سری کار ممنون