وفس به دلیل برخورداری از آب و هوای بسیار مطبوع، باغ های میوه، زمینهای زراعی و چشم اندازهای بکر و خانه های پلکانی به ماسوله استان مرکزی معروف است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ وفس؛ روستایی که به دلیل برخورداری از آب و هوای بسیار مطبوع، باغ های میوه، زمینهای زراعی و چشم اندازهای بکر و خانه های پلکانی به ماسوله ی استان مرکزی معروف است.
مقدمه ...
وفس ماسوله
از شهر اراک؛ مرکز استان مرکزی تا روستای خوش آب و هوای وفس 110 کیلومتر فاصله است اما قبل از آن باید از شهرستان کمیجان هم عبور کنید تا جلوه های از بهشت را در این روستا ببینید. روستای وفس از توابع بخش مرکزی شهرستان کمیجان از شمال به شهرستان ساوه، از جنوب به کمیجان، از غرب به همدان و از شرق به تفرش محدود می شود و با حصاری از ارتفاعات زیبا و گونه های متنوع زیستی و سبز، این خطه را به گوشه ای از بهشت تبدیل کرده که هر سال میزبان هزاران ایرانگرد است.
وفس از شمال غرب به کوه قلعه گیری و از جنوب شرقی به کوه دزلی هم محدود می شود و از بالای این دو کوه دشت زیبای وفس رخ می نماید و دل هر بیننده ای را از ذوق و شوق تماشای آن، به سمت روستا روانه می کند.
درختان سر به فلک کشیده، چشمه ها و روان آب های متعدد و زلال، از میان درختان جنگل سرسبز و باطراوت این روستا با صدای فریبنده و گوش نواز خود هر گردشگری را به اندکی استراحت در خنَکای سایه سار و نسیم همیشه وزان درختان آن دعوت می کند.
جانی دوباره از طبیعتی بکر... اینجا واقعا بکر و دست نخورده است و تا چشم کار می کند سرسبزی و طروات می بینم و البته زندگی به معنای واقعی آن، عاری از هر نوع آلودگی جریان دارد و به قدری آرامش بر آن حاکم است که گویی من نخستین انسانی هستم که به اینجا قدم گذاشته است.
تنها صدای گوش نواز طبیعت و جنگل بی بدیل وفس که من را به خود خیره و به حیرت وا داشته، سمفونی باشکوه طبیعت است که ارکستر آن، پرندگان آوازه خوان، با طنین موسیقی دلربای صدای به هم خوردن برگ درختان با وزش بادُ و البته آوای جویباران است که گویی همه به افتخار ورود من نواخته می شوند.
قدم زنان به مسیرم برای رسیدن به روستای وفس و دیدن اهالی با صفای آن که پیش از این وصف میهمان نوازیشان را فراوان شنیده ام ادامه می دهم، همچنان که دیدن زیبایی های این طبیعت بکر بی اراده زبانم را به حمد و ثنای زیبا خالق زیبایی های جهان آفرینش باز می کند هر قدمم با ذکر فتبارک الله احسن الخالقین همراه می شود.
آرام آرام از لابه لای درختان، جلوهای زیبایی از خانه های روستایی برایم نمایان می شود. کارم را شروع می کنم و می خواهم از برخی مسئولان شهرستان کمیجان که قبلا هماهنگ کرده بودم به روستا بیایند و همینطور دهیار و اهالی روستا اطلاعاتی به دست بیاورم تا شما را با وفس بیشتر آشنا کنم و امیدوارم با خواندن این گزارش بتوانم شما را برای دیدن این روستای کم نظیر تشویق و راهی این روستای زیبا و تاریخی کنم.
گردشگری و گویش تاتی روستای سه هزار ساله... نیکنام رئیس میراث فرهنگی شهرستان کمیجان بعد از کمی چاق سلامتی درباره روستا می گوید: این روستا به عنوان کانون یکی از زبان های شیرین فارسی قدیم مطرح است. از نظر زبان شناسان با توجه به متون اوستایی، پهلوی و سبک شناسی گویش، زبان تاتی که امروز بین مردم این روستا رایج است شاخه ای از زبان ماد است و همه ویژگی های زبان را دارد. این روستای سرسبز و زیبا 2 هزار نفر جمعیت دارد و تکلم آنان به زبان تاتی، جذابیت خاصی برای گردشگران دارد.
از مش ابراهیم یکی از ساکنان روستا شغل اصلی اهالی را پرسیدم؛ او گفت: کشاورزی، باغ میوه و گاوُ و گوسفند داریم. روستاییان زحمتکش وفسی محصولاتی مثل گردو، بادام، آلو، گلابی و لبنیات تولید می کنند و تنها در سال گذشته بیش از پنج تن محصولات کشاورزی تولید کردند.
البته سوغات اصلی وفس عسل کوهی آن و از ناب ترین عسل های کوهی ایران است که کام هر گردشگری را شیرین عسل می کند.
ساکنان این روستا با هنرمندی خود در حوزه صنایع دستی و تبحری خاص در بافت زیراندازهای نفیس و زیبا، رودوزی های سنتی، گیوه دوزی، نجاری و گلیم بافی تولیدات خود را به معرض دید گردشگران می گذارند.
دهیار وفس هم می گوید: این روستا دارای بافتی تاریخی است و چینش و قرارگرفتن کوچه ها و خانه ها در کنار طبیعت سرسبز و البته واقع شدن آن در دل ارتفاعاتِ سر به فلک کشیده، علاوه بر تشابه با روستای معروف ماسوله در شمال کشور، صحنه های بی بدیلی را برای گردشگران تصویر می کند. تنها روستای بدون کولر ایران... برخورداری این روستا از آب و هوای کوهستانی و بسیار خنک که حتی در تابستان؛ گرم ترین فصل سال هم مردم هوایی بهاری و خنک را احساس می کنند، این روستا را به تنها روستای بدون کولر ایران مشهور کرده است.
نسیم خنک کاملا طبیعی که از میان شاخ و برگ درختان و چشمه های روان وزیدن می گیرد و سایش آن به صورت هر کسی، برای ثانیه هایی چشمها را به بستن و نفس عمیق کشیدن برای لذت بردن از این نعمت الهی وا می دارد. جاذبه های معنوی روستای مذهبی ایران... سجادی دهیار وفس می افزاید: این روستا از نظر مذهبی هم جاذبه های زیادی دارد و وجود 16 مسجد در این روستا به ویژه مسجد جامع که هفت قرن صلابت خود را حفظ کرده است حال و هوایی روحانی و معنوی هم برای گردشگران ایجاد می کند.
در این روستا علاوه بر مساجد، بارگاه امامزاده حسین، امامزاده اسماعیل و امامزاده یحیی از نوادگان امام موسی کاظم ( ع ) هم از دیگر ویژگی های ممتاز توریستی روستای هدف گردشگری وفس است که هر سال میزبان گردشگران بسیاری از نقاط دور و نزدیک است. تاریخ سه هزار ساله وفس... وفس با سه هزار سال قدمت نشان از ظرفیت بالقوه استان مرکزی برای گردشگری است. پژوهشگر مردم شناس می گوید: این روستا به عنوان کانون یکی از کهن ترین گویش های فارسی قدیم است.
سعادت نوری می افزاید: این روستای سرسبز و زیبا 500 نفر جمعیت ثابت و در فصول گرم سال هم بیش از دو هزار نفر جمعیت متغیر دارد.
گردشگری ورزشی طرحی نوین در جذب گردشگران داخلی و خارجی... کارشناس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی می گوید: وجود ارتفاعات متعدد در این منطقه بستری مناسب برای توسعه ورزش های کوهستانی و تقویت این زیرساخت ها برای گردشگران داخلی و خارجی است و در صورت فراهم شدن زیرساخت های لازم در این زمینه می توانیم از ظرفیت بالای آن برای جذب بیشتر توریست استفاده کنیم.
نیکنام توسعه اقامتگاه های بوم گردی، صدور مجوز برای اقامت های بوم گردی و ارائه تسهیلات از سوی صندوق کارآفرینی امید استان مرکزی از 500 میلیون تا یک میلیارد ریال برای تبدیل خانه های قدیمی به اقامتگاه های بوم گردی را از اقدامات انجام شده برای جذب گردشگران به مناطق هدف گردشگری از جمله وفس عنوان کرد.
کوهنوردی و غارنوردی با وجود ارتفاعاتی نظیر کوه قلنجه با ارتفاع 2 هزار و 745 در جنوب روستا، و مصفا در شمال وفس با ارتفاعی کمتر از هزار و 550 متر، با ایجاد زیرساخت های لازم می تواند سبب رونق گردشگری ورزشی هم شود.
به گفته نیکنام روستای وفس از نظر نوع معماری خانه ها و ابنیه، بافتی متراکم در یک طبقه، با ایوانی در پیش و پوشش بام مسطح، بر دامنه کوه ها ساخته شده است.
باباجانی معلم بازنشسته وفسی هم می گوید : این روستا دیار مردان علم و ادب است و از شخصیت های آن می توان آیت الله شیخ عبدالنبی وفسی عراقی؛ مرجع تقلید، سید عبدالحمید؛ نخستین شهید مشروطیت، حاج محمد خان دارابی؛ حکیم گیاهی، سید محمود نبوی؛ نخستین وکیل دادگستری ایران و محمدرضا اشراق؛ نخستین قاضی دیوان عالی کشور را نام برد. سفر به وفس، قلب کوهستان ایران... این روزها در فصل تابستان سفر به وفس خالی از لطف نیست. این روستای تاریخی در فصول گرم سال میزبان تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است.
استان مرکزی دارای بیش از دو هزار اثر باستانی، تاریخی، طبیعی و گردشگری است و نوروز هر سال بیش از400 هزار گردشگر از این مناطق دیدن می کنند.
البته زیستگاه پرندگان مهاجر در تالاب کویر میقان، چشمه چپقلی، دره گردو اراک، پیست اسکی پاکل، چشمه های آبگرم معدنی، بوستان سرچشمه محلات، کوه بوجه خمین، غار نخجیر، سراب اِسکان، پنجعلی، چشمه عمارت، هفتاد قله، دره جاسب، طبیعت تفرش و روستاهای سرسبز آن، روستای هدف گردشگری هِزاوه و اَنجدان هم از دیگر مناطق گردشگری و طبیعی استان مرکزی است که در نوع خود کم نظیر است.
همه ایرانیان می توانند با سفربه این روستای تاریخی و در عین حال با وجود طبیعت بکر و دست نخورده کم نظیر علاوه بر دیدن آثار و بناهای تاریخی منحصر به فرد و بهره مندی از آب و هوای دلپذیر و خنک، با گویش باستانی وفسی هم که یکی از قدیمی ترین گویش های کشور است آشنا شوند و خاطراتی بیادماندنی در زندگی خود ثبت کنند.
حرف آخر... استان مرکزی سرزمین مشاهیرعلم ،ادب ومذهب در مرکز ایران و هم مرز با استان های لرستان، همدان، قم، قزوین، اصفهان و استان تهران است و به دلیل قرار گرفتن در مرکز کشور، نوروز هر سال بیش از دو و نیم میلیون تردد از مسیرهای ارتباطی آن صورت می گیرد. به همین خاطرهمه تلاش متولیان گردشگری در استان مرکزی این است که با توسعه زیر ساخت های گردشگری تعداد زیادی از این مسافران را برای بازدید از مناطق و اماکن دیدنی و کم نظیر آن جذب کنند . خبرنگار: شیوا شجری سردبیر: سید احمد محمدی طباطبایی
لطفا" بزرگنمائی نکنید همین چند رزوز پیش عید قربان 1401 از اراک به وفس رفتم جاده کاملا" خشک و بی آب و علف دارد و خود روستا خیلی تنگ و ترش و مردم محروم و ضعیف و فقط چند باغ در حال خشک شدن که آنهم دیوارکشی شده و یا حصار دارد اصلا" ارزش رفتن از راه دور را ندارد اغراق و خالی بندی است
پاسخ ها
محمدی
||
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
به نظرم شما همون هادیان هستی که جای دیگه هم این مطلب را عنوان کردی لطف کن و بذار مردم خودشون برند و ببینند. البته نمیدونم شما کجا رفتی آقا سجاد هادیان. تنها جایی که باغ هاش حصار کشی نشده وفس هست . و سرسبزترین روستای استان مرکزی هست . هر وقت از سال که برید زیباست.
سارا
||
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۲
وقتی هیچ اشناییتی با روستا نداری خب معلومه جایی از وفسو بلد نیستی تا با یکی از اهالی اونجا نرفتی بت وفسو کامل نشون بده تا فرقشو با بقیه روستاها بفهمی نظر نده
لطفا" بزرگنمائی نکنید همین چند رزوز پیش عید قربان 1401 از اراک به وفس رفتم جاده کاملا" خشک و بی آب و علف دارد و خود روستا خیلی تنگ و ترش و مردم محروم و ضعیف و فقط چند باغ در حال خشک شدن که آنهم دیوارکشی شده و یا حصار دارد اصلا" ارزش رفتن از راه دور را ندارد اغراق و خالی بندی است
رفتیم ولی آب نداشت خشکی بود
روستای خوش اب و هوا و دیدنی هست
سلام ارزش وقت گذاشتن نداره این مطالب بالا دور از واقعیته و اغراق کردن
آقا سجاد عزیز فکرکنم مشکل از خودتونه از متنهایی که مینویسی معلومه .گزنه ولی روستایی باصفا و مردمانی باسوادی داره نه محروم و مستضعف
با سلام روستای وفس روستایی باصفا با بنگاههای تاریخی ومنظره سرسبز با آبوهوای خوب ومرددمانی مهمان نواز وبافرهنگ است
روستا با صفا پر از درختان گردو الو سیاه مثل جنگل میمونه مردمان خوب و میهمان نواز و ساکتی داره حتما برید
روستای پدری من هست. باغ هاش و ارتفاعاتش آرامش و سکوت بی نظیری داره. همیشه اونجا غرق در دوران کودکیم میشم. اون سرسبزی ها باغ ها اون زبان تاتی منو یاد پدربزرگ سوار بر قاطری میندازه که قبل از طلوع به سمت باغهاش میرفت .بی تردید روستای وفس شبیه روستاهای دیگه هست ،زندگی روستایی مردمان روستایی اما قدمتش و اصالتش بی تکراره و صفا و وسعت باغاتش بینظیره
ممنون از شما