بی اعتمادی به آمریکا و تشدید رقابت های هسته ای بین متحدان
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، پایگاه اینترنتی ژاپن تایمز در گزارشی تحت عنوان «گزینه های هسته ای ژاپن » نوشت: هیروشیما نخستین شهر جهان بود که روز 6 اوت سال 1945 هدف بمباران اتمی قرار گرفت. آخرین باری که از یک سلاح اتمی در جهان استفاده شد، بمباران اتمی ناگازاکی در 9 اوت همان سال بود. تا پایان آن سال حدود 214 هزار نفر بر اثر پیامدهای این حملات اتمی جان خود را از دست دادند و از آن زمان تاکنون گروه های مختلفی از مردم جهان, زندگی خودشان را وقف تلاش برای این موضوع کرده اند تا ناگازاکی آخرین نقطه جهان باشد که در آن از سلاح هسته ای استفاده می شود.
بر اساس برآوردهای موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم هم اکنون در زرادخانه های نظامی 9 کشور جهان حدود 14 هزار و 465 بمب اتمی نگهداری می شود: چین (280) ، فرانسه(300)، هند (130-140) ، اسرائیل(80)، کره شمالی (10-20)، پاکستان(140-150)، روسیه (6850) ، انگلیس(215) ، و آمریکا (6450). با نگاهی به این آمار و ارقام در می یابیم این گروه ماموریتی بس چالش برانگیز بر عهده دارند.
بر اساس یک نظرسنجی که خبرگزاری کیودو آن را انجام داده است، 81 درصد از بازماندگان بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی، از دولت ژاپن می خواهند تا معاهده تاریخی منع کاربرد تسلیحات هسته ای را که در 7 ژوئیه سال 2017 از سوی 122 کشور جهان تصویب شد, امضا کند. با این همه پنج درصد از این افراد از این معاهده استقبالی نمی کنند زیرا 9 کشور دارنده تسلیحات هسته ای این معاهده را امضا نکرده اند و ژاپن بر این اساس فکر می کند هدف این پیمان -یعنی امحای تسلیحات هسته ای- هدفی غیر واقع بینانه و نشدنی است.
در این میان مواضع دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چالش برانگیز بوده است که از جمله آنها می توان به تهدیدات لفظی وی ضد پیونگ یانگ در سال گذشته و ایران در امسال و شاید روسیه در آینده اشاره کرد. بر اساس نتایج نظرسنجی های انجام شده ، حدود شصت در صد آمریکایی ها اطمینان ندارند ترامپ در مدیریت فرماندهی هسته ای آمریکا مسئولانه عمل کند و ممکن است وی بدون هیچ توجیهی یک حمله هسته ای به راه بیندازد.
همچنین نتایج یک نظرسنجی در کانادا که به لحاظ جغرافیایی متحد آمریکا محسوب می شود، نشان می دهد آمریکا پس از تروریسم دومین تهدید بزرگ در این کشور به شمار می رود. همچنین پنج درصد کانادایی ها دونالد ترامپ را خطری به مراتب بزرگتر از روسیه ( چهار درصد) قلمداد می کنند. این آمار بیانگر یک معمای دوگانه برای متحدان آمریکاست. از یک سو ترامپ دمدمی مزاج ممکن است بی محابا جنگی هسته ای راه بیندازد که جهان را به نابودی بکشاند و از سوی دیگر با توجه به انتقادات شدید ترامپ از متحدان آمریکا به خاطر خودداری از هزینه کردن کافی در باب تامین امنیت خودشان، ممکن است وی در صورت حمله هسته ای به متحدان آمریکا از کمک به این کشورها خودداری ورزد.
برخی ازمتحدان آمریکا در واکنش به نگرانی ها درباره غیر قابل اعتماد بودن چتر حمایت هسته ای آمریکا در دوران ترامپ ، به فکر ایجاد توانمندی دفاع هسته ای مستقل برای خود افتاده اند. در استرالیا برخی از تحلیلگران دفاعی به این فکر می کنند که باید به نوعی توانمند بازدارنده هسته ای دست پیدا کنند. اروپایی ها نیز سال گذشته برنامه هایی را در این زمینه در واکنش به سیاست های ترامپ در دستور کار خود قرار داده اند. ولی با تمام این تفاسیر تحلیلگران در ژاپن بر این باورن امضای معاهده منع کاربرد تسلیحات هسته ای ژاپن را در مسیر درست تاریخ چه به لحاظ جغرافیایی و چه اخلاقی و چه بشری قرار خواهد داد.
چتر بی اعتبار حمایت هسته ای آمریکا, متحدان این کشور را به سمت دفاع هسته ای مستقل سوق می دهد.