هرمزگان با وجود ظرفیت های کم نظیر به بهشت سرمایه گذاران و پایتخت اقتصادی و تجاری ایران معروف است.
استان هرمزگان؛ جنوبیترین استان کشور در کنار سواحل نیلگون خلیج فارس و دریای عمان، ظرفیتهای فراوان و ویژهای در زمینه سرمایه گذاری دارد. به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزخلیج فارس، ظرفیتهای بی نظیری که این استان را به بهشت سرمایه گذاران و پایتخت اقتصادی و تجاری ایران تبدیل کرده است. هرمزگان با توجه به جایگاه راهبردی خود و مجاورت با تنگه هرمز یکی از حساسترین و حیاتیترین گذرگاههای کشور، از جهت دسترسی آسان به آبهای آزاد وخطوط تجاری دریایی بین المللی است. داریوش باقرجوان مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای هرمزگان میگوید:کریدور جنوب به شمال یکی از مهمترین کریدورهای بین المللی است که از هرمزگان گذر میکند و قاره آسیا را به اروپا متصل و نیازهای مواد اولیه کشورهای آسیای مرکزی و اروپا را فراهم میکند.
هزار و ۵۰۰ کیلومتر نوارساحلی و دارابودن ۱۴ جزیره اقتصادی و راهبردی از ۱۷ جزیره خلیج فارس بر اهمیت این استان افزوده است. استاندار هرمزگان میگوید:هرمزگان به عنوان قطب سرمایه گذاری و اقتصاد مطرح است که با معرفی و شناسایی فرصتهای سرمایه گذاری و ظرفیتهای اقتصادی آن گامی ارزنده در مسیر توسعه و بهبود تعاملات استان و کشور با سایرکشورها برداشته میشود. فریدون همتی میافزاید:۵ منطقه ویژه اقتصادی، ۲ منطقه آزاد،۸۲ بندر (صیادی، تجاری، نفتی، مواد معدنی و چند منظوره) ۱۵۶ پست اسکله، ۱۳ فرودگاه، ۲۱ شهرک و ناحیه صنعتی،۳ پالایشگاه نفتی، ۴ پالایشگاه گاز، ۶ نیروگاه، ۵ مجتمع فولاد،۲ مجتمع آلومینیوم، ۲ مجتمع روی، سیمان، کشتی سازی فراساحل وهزار واحد صنعتی ازمهمترین ظرفیتهای این استان اقتصادی است. دسترسی به شبکههای چهارگانه حمل و نقل وهزار و ۵۰۰ کیلومترخطوط ریلی و وجود ۵۵ کیلومتر خط ریلی از ورودی بزرگترین بندر کشور بندر شهید رجایی از دیگر ظرفیتهای باارزش سرمایه گذاری در هرمزگان است. این در حالیست که ۶۰ درصد صادرات و واردات کشور از بنادر هرمزگان انجام میشود. استاندار هرمزگان میگوید: ۶۰ درصد ترانزیت کالا، ۵۴ درصد عملیات گمرک و ۷۵ درصد درآمدهای گمرک از این استان انجام میشود. فریدون همتی میافزاید: بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان درآمدهای گمرک وبیش از ۴۶ میلیون تن صادرات از مبادی گمرکات استان از جمله این ظرفیت هاست. وجود همه این ظرفیتها در کنار مجتمع بندری شهید رجایی که دروازه طلایی واردات و صادرات کشور است اهمیت دوچندانی به این استان اقتصادی داده است. حدود ۸۵ درصد از عملیات تخلیه و بارگیری کالاهای کانتینری کشور در بندر شهید رجایی انجام میشود. بندری با شاخصهای ویژه، که گام در جهت بنادر نسل سومی برداشته است.
این بندر با برخورداری از ۱۸ دستگاه جرثقیل دروازهای (گنتری کرین) در حال حاضر، و حدود ۴۰ پست اسکله و با در اختیار داشتن بزرگترین و پیشرفتهترین ترمینالهای کانتینری کشور، میتواند انواع کشتیهای اقیانوس پیما را پهلودهی کند. الله مراد عفیفی پورمدیرکل بنادرودریانوردی هرمزگان میگوید: در دو دهه گذشته ۸۸ پروژه با بیش از ۲۶ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی در این بندر اجراشده است. سرپرست دفترجذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری هرمزگان در مورد دیگر ظرفیتهای این استان میگوید: در این استان ظرفیت تولید شناورهایی تا ظرفیت ۸۰ هزار تن، تولید ۸۰ میلیون متر مکعب گاز، تولید ۱۵۰ هزار تن میگو و تولید ۱۴۳ هزارتن ماهی در دریا، تولید ۱۰ میلیون تن فولاد و ۱۳ میلیون تن گندله و تولید ۶ هزار مگاوات برق وجود دارد. مسعود هندیان میافزاید:وجود ذخائر عظیم نفت و گاز و منابع معدنی با ارزش اقتصادی، میادین گازی و نفتی، همجواری با خط صلح برای انتقال گاز، همجواری با منطقه پارس جنوبی و ۱۶۵ هزار هکتار سطح زیر کشت با تولید دو ونیم میلیون تن محصولات کشاورزی، از دیگر ظرفیتهای هرمزگان برای سرمایه گذاری است. ظرفیت ویژه دیگری که در این استان وجود دارد سواحل مکران است.
۵۷ درصد سواحل مکران در هرمزگان قرار دارد که ظرفیت مناسبی برای سرمایه گذاری است. طرح توسعه سواحل مکران با محوریت جاسک چندسالی است پس از فرمایشهای رهبری در هرمزگان آغازشده است. استاندار هرمزگان هم میگوید:باید زمینه برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در طرحهای عمرانی استان بویژه در سواحل مکران فراهم شود. فریدون همتی میافزاید:طرح توسعهای سواحل مکران و واگذاری طرحهای عمرانی استان به بخش خصوصی در دستور کار قرار دارد؛ و سرمایه گذاران برای مشارکت در این طرحها میتوانند به نشانی اینترنتی hormozgan.mporg.ir مراجعه کنند. وجود ظرفیتهای بالقوه و بالفعل در هرمزگان هرگونه سرمایه گذاری در این استان را اجتناب ناپذیر کرده است. هر یک از ظرفیتهای استان هرمزگان موتور محرک توسعه اقتصادی قلمداد میشود. خزایی رئیس سازمان سرمایه گذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران نیز میگوید:هرمزگان تنها استان کشور است که دارای مجمع الجزایر و دسترسی به آبهای آزاد است و این به منزله ورود به بازارهای جهانی و اقتصاد بین الملل است. احمد دانیالی معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور نیز میگوید: با جذب سرمایه گذران داخلی و خارجی ظرفیتهای ناشناخته هرمزگان شناسایی میشود. معاون دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری هرمزگان جمع بندی میکند ومی گوید:تعداد فرصتهای شناسایی و بروز شده استان هرمزگان تاکنون ۵۴ مورد است که در قالب فرمهای PFS جمع آوری و به سازمان سرمایه گذاری ارسال و مورد تائید قرار گرفته است. فرهاد ملکشاهی میافزاید:این فرصتها در سایت اطلاعاتی فرصتهای سرمایه گذاری ایران به نشانی www.investiniran.ir درج شده است. وی میگوید: فرصتهای شناسایی شده در بخشهای صنعت، کشتی سازی، شیلات و کشاورزی، حمل و نقل، انرژی، گردشگری، ساخت و ساز و عمران و همچنین نفت و گاز است.
سرپرست دفترجذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری هرمزگان نیز از میزان سرمایه گذاری میگوید:در سالهای ۹۳ تا ۹۵ بیش از ۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی ودر سال ۹۶، هفتاد میلیون دلار در هرمزگان انجام شده است. مسعود هندیان میافزاید: جمع سرمایه گذاریهای مناطق ویژه استان تا کنون نیز بیش از ۲۰ میلیارد دلار است. وی میگوید: امسال نیز ۵۰ میلیون دلارسرمایه گذاری خارجی برای هرمزگان پیش بینی شده است. سرپرست دفترجذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری هرمزگان میافزاید: هم اکنون ۷۸ طرح سرمایه گذاری بخش خصوصی در هرمزگان در حال اجراست. به گفته هندیان، نیروگاه هزار و ۴۰۰ مگاواتی سیریک با سرمایه گذاری مشترک ایران و روسیه، کارخانه کنسانتره آهن با سرمایه گذاری چین و نیروگاه برق خورشیدی با سرمایه گذاری کشور ایتالیا از مهمترین سرمایه گذاریهای خارجی در هرمزگان است. رئیس مرکز خدمات سرمایهگذاری هرمزگان هم میگوید:هرمزگان رتبه نخست جذب سرمایه گذار خارجی (فاینانس) را به خود اختصاص داده است. نوشین معلمی میافزاید:۶ طرح سرمایهگذاری مستقیم توسط کشورهای ایتالیا، فرانسه و چین با ارزش هفتاد میلیون دلار و دو طرح فاینانس در قالب نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک به ارزش یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار و پالایشگاه جاسک نیز با ارزش ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در هرمزگان مصوب شده است. اما سرمایه گذاران با وجود این ظرفیتهای ویژه در هرمزگان با مشکلاتی مواجه هستند. یکی از سرمایه گذاران در هرمزگان میگوید: بوروکراسیهای اداری خسته کننده است و ما را از سرمایه گذاری مایوس میکند. حافظی از کاغذبازیهای اداری گلایه دارد و میافزاید: یک سرمایه گذار برای اخذ مجوز باید بوروکراسیهای اداری زیادی را پشت سر بگذارد که این خوشایند نیست. یک سرمایه گذار دیگر از تغییر مکرر مقرارات نگران است و برای سرمایه گذاری خود تضمین میخواهد.
به هر روی بیشتر سرمایه گذاران شاید مشکلاتی بسیاری را پشت سر میگذارند ، اما مهمترین مشکلی که برایشان آزاردهنده است طولانی بودن فرایند ثبت درخواست و سرمایه گذاری است. امریکه از اواخر سال گذشته برای تسهیل در روند سرمایه گذاری دبیرخانه بهبود فضای کسب و کار (پنجره واحد سرمایه گذاری) درمرکز خدمات سرمایه گذاری راه اندازی شده است. استاندار هرمزگان میگوید:سرمایه گذاران طرحهای سرمایه گذاری خود را در مرکز خدمات سرمایه گذاری استان ثبت کنند. فریدون همتی میافزاید:به منظور جلوگیری از اتلاف وقت و حمایت از سرمایه گذاران این مرکز همه استعلامات برای اخذ مجوز صدور سرمایه گذاری را از دستگاههای مربوطه اخذ میکند. وی میگوید: زمان اخذ این استعلامات و رسیدگی به پروندههای سرمایه گذاری بسته به نوع طرح از دو هفته تا یک ماه است. وی میگوید:بااجرای این طرح علاوه بر تسریع در صدور مجوزها رابطههای فساد نیز قطع میشود. فریدون همتی میافزاید: در جنگ اقتصادی باید از سرمایه گذاران با حذف فرایندهای زائد و سرعت دادن به کارها حمایت شود. رئیس مرکز خدمات سرمایه گذاری استان نیز میگوید: در این مرکز خدماتی شامل خدمات قبل از مجوز دادن، خدمات پس از اخذ مجوز و خدمات مبتنی بر امور محتوایی و اجرایی ارائه میشود. نوشین معلمی میافزاید:بانک اطلاعاتی صدور مجوزها به منظور حمایت از سرمایه گذاران و اهداف و سیاستهای اصل ۴۴ در دستور کار این مرکز قرار دارد تا همه مجوزهای سرمایه گذاری از زمان ورود به دستگاه با چارت سازمانی ثبت شود. وی میگوید: ۲۸۸ فرایند در پنجره واحد شناسایی شده است.
معاون دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری هرمزگان از مشوقها میگوید: سرمایه گذاران در هرمزگان از معافیت مناطق ویژه، مناطق آزاد و شهرکهای صنعتی برخوردار هستند. فرهاد ملکشاهی میافزاید:واگذاری زمین، معافیتهای بیمهای، مالیاتی و تضمین سرمایه گذاریها از جمله این مشوقها و معافیت هاست. هندیان سرپرست دفترجذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری هرمزگان نیز میگوید:معافیت عوارض مالیاتی برای سرمایه گذران تا هفت سال پس از بهره برداری است. نبود نقشه سرمایه گذاری یکی دیگر از مشکلات در حوزه سرمایه گذاری در هرمزگان است. تعیین نقشه راه برای شناسایی و اطلاع رسانی و چگونگی تامین مالی طرحهای سرمایه گذاری در استان ضروری است. معاون هماهنگی اموراقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان میگوید:تهیه نقشه جامع سرمایه گذاری استان روند سرمایه گذاری را در هرمزگان تسریع خواهد کرد. ایرج حیدری میافزاید: در این نقشه فعالیتهای سرمایه گذاری در بخشهای مختلف اقتصادی لکه گذاری خواهد شد. وی میگوید: نقشه جامع سرمایه گذاری استان پس از تدوین کامل به شورای برنامه ریزی استان ارائه و پس از تصویب نهایی به عنوان نقشه راه حوزه سرمایه گذاری استان به دستگاههای اجرایی دخیل در امر سرمایه گذاری جهت اجرایی شدن ابلاغ میشود. معاون هماهنگی اموراقتصادی و توسعه منابع استانداری هرمزگان میافزاید: نقشه جامع سرمایه گذاری استان اصلاح فرآیند واگذاری زمین، کاهش اتلاف وقت و جلوگیری از مراجعات مکرر سرمایه گذاران به ادارات مختلف برای دریافت مجوزهای مورد نیاز را در پی خواهد داشت. به هر روی هرمزگان با ویژگیهای بی نظیرش در مسیر پیشرفت و ترقی قرار گرفته است. پیشرفتی که نیازمند توجه بخش خصوصی و سرمایه گذاری برای تحقق آن است. نویسنده:سمانه فلاح کاظمی