پخش زنده
امروز: -
احتمالا هدف کلید خوردن تهدید نظامی آمریکا دامن زدن به کاهش امنیت اقتصادی در ايران است.
رسانه هاي آمريکايي اين روزها با اشاره به جنگ لفظی هفته گذشته مقامات ایرانی و آمریکا درباره تحریم نفتی ایران امکان وقوع جنگ بین دو کشور را بررسی کرد.
به عنوان مثال نشریه امریکن گریتنس ديروز در گزارشی نوشت: خواه به صورت محدود خواه به شکل نامحدود، جنگ (آمریکا) با ایران در راه است.
اين نشریه با توجه به اخبار چند روز گذشته وانمود میکند که تهدید رئیس جمهور ایران به ناامن کردن تنگه هرمز و دیگر تنگههای مهم جهان و همزمان عملیات موشکی و پهپادی ارتش و مقاومت مردمی یمنی به تاسیسات راهبردی و نفتکش ائتلاف به رهبری سعودیها زمینه را برای تقویت این پیش بینی فراهم کرده است.
در پایگاه اینترنتی امریکن گریتنس آمده است: طی هفتههای اخیر، دو رویداد مهم اتفاق افتاد که جنگ با ایران را محتملتر می سازد. نخست، ایران (که در حال حاضر در حال مبارزه با ناآرامی داخلی روزافزون به خاطر شرایط اقتصادی هولناک کشور است) تهدید کرده است تنگه هرمز را میبندد. دوم، شورشیان حوثی (انصارالله) تحت حمایت ایران در یمن به دو نفتکش عربستان سعودی در تنگه باب المندب حمله کردند. براساس این گزارش دولت آمریکا هفت تنگه نفتی مهم دنیا را رده بندی کرده است – این تنگهها آبراههای راهبردی هستند که بیشتر نفت دنیا از درون آنها میگذرد. اگر این آبراهها مسدود شوند، اقتصاد دنیا متوقف خواهد شد.
اما این پایگاه اینترنتی آنچه را در توجیه در راه بودن جنگ با ایران مطرح میکند این است که " ترامپ اکنون با دو گزینه مواجه است: اینکه منطقه را به ایران واگذار کند یا این که به همراه متحدان ناکامل ما محکم جلوی ایران بایستد – حتی به قیمت بروز یک جنگ گستردهتر."
محصور کردن انتخاب آمریکا در این دو گزینه میتواند بیانگر این باشد که دستهایی در کار است تا کاخ سفید را تشویق به اقدام نظامی بر ضد ایران کند، کاخ سفیدی که به صورت بیسابقه ای دوران «کوته فکری ترامپی» و «انزوای داخلی و بین المللی» را تجربه می کند. طبیعتا آنچه این دست ها را تقویت میکند نفوذ رسانه ای لابی صهیونیستی در آمریکا و دلارهای نفتی عربستان میباشد.
ولي ممکن است هدف کلید خوردن تهدید نظامی آمریکا بر ضد ایران تشدید فشار بر تهران و مردم ایران برای دامن زدن به کاهش امنیت اقتصادی و در نتیجه افزایش بی اعتمادی عمومی به اقتصاد کشور و سوق دادن حجم انبوه نقدینگی به سمت خرید ارز و سکه و کاهش ارزش ریال باشد. بر این اساس پروژه «خروج آمریکا از برجام و تحریم ایران» گام نخست و سناریوی «تهدید نظامی» گام دوم برای دامن زدن به بی اعتمادی عمومی به اقتصاد کشور است.
آنچه این گمانه را تقویت میکند بررسی دیدگاه مردم ایران درباره نزدیکی و قریبالوقوع بودن جنگ ایران با آمریکا در گزارش امروز یک شبکه خبری در آمریکا است.
خبرنگار لسآنجلستایمز امروز در گفتگوی زنده با شبکه سی اسپن آمریکا از تهران گفت: بیشتر مردمی که در خیابانهای تهران با آنها گفتگو میکنیم نگران هستند و میگویند که دو طرف (ایران و آمریکا) باید از تشدید تنش و لفاظیهای جنگطلبانه خودداری کنند. بیشتر افراد اگرچه افزایش تنش و جنگ اقتصادی را پیشبینی میکنند اما فکر نمیکنند که جنگ نزدیک و قریب الوقوع باشد.
ظاهرا اين شبکه آمريکايي در پي بررسي ميزان باور پذيري تهديد نظامي براي مردم ايران است زيرا رابطه مستقیمی بین دیدگاه مردم ایران درباره قریب الوقوع بودن جنگ و افزایش نگرانی آنها و در نتیجه تشدید شکنندگی اوضاع اقتصادی کشور، بی اعتمادی عمومی به آن و کاهش ارزش ریال مي تواند وجود داشته باشد.
رابین رایت، محقق مرکز وودرو ویلسون دیروز در گفتگو با سیانان با اشاره به جنگ لفظی مقامهای ایران و آمریکا گفت تنشها بین واشنگتن و تهران در حال بالا گرفتن است. دولت ترامپ تصور میکند دولت انقلابی ایران آسیبپذیر است و دارد فشارها را بر این کشور افزایش میدهد و چه از نظر اقتصادی چه از نظر اطلاعاتی و امنیتی به فشارها ضد ایران دامن میزند. واشنگتن این بازی را آغاز کرده و بر این باور است که ایران زیر فشار مجبور خواهد شد به میز گفتگوها برگردد.
البته تهدیدات اخیر مقامات ارشد سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران بر ضد آمریکا زمانی صورت گرفته است که هم تاسیسات راهبردی و نفتکشهای ائتلاف به رهبری سعودی از جانب مبارزان یمنی هدف قرار گرفته و هم دولت ترامپ به علت سیاستهای داخلی و بینالمللی خود از جانب دو حزب دموکرات و جمهوری خواه آمریکا و هم چنین مهمترین متحدان آمریکا - اروپا، کانادا، ژاپن و ... - به علت تعرفههای گمرکی و مسائل ناتو، برجام و ... در معرض شدید ترین انتقادات و فشارها قرار دارد. شدت فشارهای داخلی بر دولت آمریکا در حدی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه تهدید کرد: احتمال دارد گزینه تعطیل کردن دولت را در نظر بگیرد.
علاوه بر اين آنچه در نهایت تحرکات نظامی آمریکا را آسیب پذیرتر میکند این است که حوثیها و مردم یمن چیزی برای از دست دادن ندارند بنابراین به محض این که از ظرفیتهای نظامی بيشتر چون - توانایی موشکی و پهپادی - برخودار شوند بدون ملاحظه از آن علیه اهداف و منافع آمریکا و متحدان منطقهای - از جمله عربستان سعودی و دیگر کشورهای نفت خیز - بهره برداری میکند و این میتواند امنیت و اقتصاد جهان را به مخاطره اندازد.
مهمترین پیامی که حملات موشکی و پهبادی یمنیها به تاسیسات شرکت نفتی آرامکو و نفتکشهای سعودیها و فرودگاه ابوظبی داشته، همین موضوع است.
در اين ميان وندي شرمن به ويژگي منحصر به فرد ديگر جمهوري اسلامي ايران اشاره مي کند؛ ويژگي اي که به زعم او سياست ترامپ در قبال ايران را به چالش مي کشد.
وي که معاون وزیر خارجه سابق آمریکا در امور سیاسی و مذاکره کننده ارشد آمریکا در دستیابی به توافق هسته ای بود امروز در گفتگو با یاهو نیوز گفت روش دیپلماتیک دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا این است که دشمنان را با تهدید به شدت تحت فشار قرار می دهد و سپس پس از اعمال فشار شدید پیشنهاد مذاکره را مطرح و تلاش می کند به توافق دست پیدا کند. آنچه ترامپ متوجه نیست این است که ایران فرهنگ مقاومت دارد که کمر خم کردن در برابر فشارهای علنی را تسلیم تلقی می کند و تسلیم نمی شود. شرمن همچنين گفت نقص بزرگتر رویکرد ترامپ این است که این رویکرد فاقد سیاست آماده سازی و پیگیری لازم برای تبدیل کردن توافق های لفظی به توافق های بین المللی لازم الاجرا است.
-------------------------------
عبدالرضا خلیلی