گزارش مکتوب؛
میوان روستای بانوان گیوه باف
روستای میوان در بخش اورامانات استان کرمانشاه و در نزدیکی شهر پاوه قرار دارد، روستایی که در آن ۳۵ بانوی هنرمند با تشکیل یک تعاونی مشغول گیوه بافی هستند.
مسیر پر پیچ و خم روستا را طی میکنیم تابلوی ورودی توجهم را جلب میکند به میوان روستای دختران کلاشباف (گیوه باف) خوش آمدید.
روستایی که باغات آن دریک دره قرار گرفته و پای درختان نهرهای آب جاری است و خانهها در بالا و همین باعث زیبایی دوچندان آن شده
از یکی از اهالی روستا سراغ مسئول تعاونی بانوان گیوه باف را میگیرم تا اینکه فرشته حسینی را کنار نهر آب میبینم روستا پر از درختان سر سبز و پر میوه است از آلبالو و گیلاس تا درختان گردو و انار.
فرشته میگوید: از وقتی که تعاونی روستا را تاسیس کردم گردشگران زیادی به روستا میآیند و تولیدات ما را که شامل انواع گیوههای زنانه و مردانه است خریداری میکنند.
همراه فرشته به کارگاه گیوه بافیش میروم برایم تعریف میکند که حدود ده سال پیش در دورهی سه ماهه آموزش گیوه بافی شرکت کرد و کم کم مهارت خاصی بدست آورد. او میگوید: در ابتدا به تنهایی کار میکردم و وقتی گیوهها چند جفت میشد آنها را میفروختم کم کم فروشم رونق گرفت و به فکرم رسید که چرا دیگر زنان روستا این هنر را یاد نگیرند.
حالا به کارگاه رسیده ایم دختران روستا کم کم جمع میشوند وفرشته برنامه این هفته را به آنها یادآور میشود و میگوید تا آخرهفته سفارش ۳۰ جفت گیوه گرفته که باید آماده شود.
یکی از دختران روستا میگوید ما قبلا در روستا بودیم و هیچ شغل و درآمدی نداشتیم، اما تشکیل تعاونی باعث شد صاحب شغل و درآمد شویم.
دیگری میگوید: پیش از تشکیل تعاونی ما مجبور بودیم که مواد اولیه را از شهرستان تهیه کنیم و هزینه رفت و آمد را هم متقبل میشدیم در حالی که حالا خانم فرشته حسینی مواد اولیه که شامل نخ و کفهی گیوه است را برایمان آماده میکند.
فرشته میگوید: من در ابتدا کارم را با فروش ۲ یا ۳ جفت گیوه شروع کردم، اما اکنون در تولیدی ما در یک فصل ۳۰۰ تا ۴۰۰ جفت گیوه تولید میشود.
حالا تعاونی فرشته کاملا رونق گرفته و به مرحلهی صادرات هم رسیده او در حالی که با یک وسیله داخل یک جفت گیوه مردانه را میکوبد میگوید با این کار شمارهی گیوهها مشخص میشود.
دراین کارگاه گیوهها صرفا به شکل سنتی سفید بافته نمیشود بلکه در کارگاه گیوه بافی او و دیگر زنان روستا انواع گیوه های رنگی زنانه را با شکل وشمایل امروزی میتوان دید که دارای قیمتهای مختلف بسته به کفه و نخ به کار رفته است تا جایی که بعضی گیوهای مردانه به قیمت ۳۰۰ هزار تومان هم به فروش میرسد. او میگوید: با چند عمده فروش در شهرهای بزرگ قرارداد بسته که گیوهها را به خوبی خریداری میکنند و چند بار هم به کشورهای اروپایی صادرات داشته است.
جالب است در تعاونی او گیوهها دارای بسته بندی خاصی است که میگوید صنعت بسته بندی باعث شده تا گیوهها فروش بهتری داشته باشد.
اقای شریفی مسئول میراث فرهنگی و صنایع دستی پاوه میگوید: از وقتی که این تعاونی تشکیل شده شاهد رشد ۳۰ درصدی صادرات گیوه در شهرستان پاوه هستیم و همچنین به خاطر این کارگاه گردشگران زیادی وارد روستا میشوند و تولیدات را خریداری میکنند.
در این هنگام یک اتوبوس وارد روستا میشود و پس از بازدید از روستا به کارگاه میآیند اکثر گردشگران اهل تهران هستند و با شوق خاصی گیوه خریداری میکنند یکی از بانوان میگوید: صنایع دستی و مخصوصا گیوه را دوست دارد همچنین این کالایک کالای ایرانی واصیل است وبا خرید آن از تولید داخلی هم حمایت میکنیم.
فرشته پارسال به عنوان کار افرین برتر کشوری انتخاب شدوامسال هم خود را برای شرکت در نمایشگاهها بزرگ داخلی اماده میکند او میگوید از هر خانوادهی روستای میوان یک نفر عضو تعاونی است و به همین دلیل به این روستا روستای بانوان گیوه باف میگویند.
*گزارشگر: پروین شهسواری