پخش زنده
امروز: -
اين روزها ذخاير آبي چهارمحال و بختياري سرزمين آب ايران با کاهش چشمگيري مواجه شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری؛ این استان که روزگاری با تولید سالانه هشت میلیارد متر مکعب آب، هفت درصد آب شیرین کشور را تأمین می کرد، با وقوع پدیده تغییر اقلیم، تبدیل برف به باران و اتمام ذخایر برفی، منابع آبی اش به پنج میلیارد متر مکعب رسیده است.
روزگاری شهرستان کوهرنگ سرچشمه زاینده رود با بیش از هزار و500 میلی متر بارندگی، پس از انزلی دومین کانون بارشی کشور شناخته می شد، اما امسال 44 درصد کاهش بارندگی داشته است؛ پدیده ای که کارون، طولانی ترین رود ایران را هم بی نصیب نگذاشت.
گزارش روابط عمومی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران حاکیست ذخیره آب پشت سد کارون چهار در استان چهارمحال و بختیاری ، تیرماه امسال با 17درصد کاهش در مقایسه با پارسال به یک میلیارد و 633 میلیون و 424 هزار متر مکعب رسید.
بر اساس این گزارش میزان تولید برق در نیروگاه سد کارون چهار هم ، در تیرماه امسال با 48 درصد افزایش، 180 هزار و 791 کیلووات ساعت رسید.
مردم روستاهای حاشیه زاینده رود - بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران - در شهرستان سامان هم از آب آشامیدنی سالم بی بهره اند؛ به گفته کمال اکبریان، فرماندار شهرستان سامان، بر اساس آزمایش های کنترل کیفی، کیفیت آب 22 روستای حاشیه زاینده رود کاهش یافته است.
مهدی پژوهش، عضو کمیته صیانت از آب چهارمحال و بختیاری می گوید: 470 هزار نفر جمعیت شهرستان های شهرکرد، کوهرنگ، بن و سامان در حاشیه زاینده رود به آب پایدار دسترسی ندارند.
کوروش نادری، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری هم می افزاید: با وقوع پدیده خشکسالی حجم ورودی سد زاینده کاهش یافته است.
زاینده رود از یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب در سال های پرآبی، امسال به 420 میلیون متر مکعب رسیده است که بر اساس تصمیم شورایعالی آب و کمیته تخصصی منابع آب، 40 میلیون متر مکعب سهم حوزه آبخیز چهارمحال و بختیاری، 54 میلیون مترمکعب از آن استان یزد و بقیه سهم استان اصفهان است.
بر اساس آمار، ایران چهارمین کشور در معرض خطر خشکسالی است و چهارمحال و بختیاری رتبه هفتم خشکسالی در کشور را دارد؛ این درحالیست که منابع زیرزمینی 72 درصد از آب این استان را تأمین می کند و این استان با داشتن کمترین چاه غیرمجاز پاک ترین استان در کشور شناخته شده است.
مدیرکل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: سطح زیر کشت اراضی کشاورزی این استان از 21 هزار به 16 هزار هکتار کاهش یافت و با تجهیز 60 هزار از 120هزار هکتار اراضی زراعی و باغی به سامانه های نوین آبیاری، این استان رتبه دوم اجرای این سامانه را در کشور از آن خود کرده است.
ذبیح الله غریب می افزاید: با استفاده از شیوه های آبیاری تحت فشار، سالانه 770 میلیون متر مکعب آب برای سفره های زیرزمینی ذخیره می شود.
مصرف سرانه خانگی آب در کشور 180 لیتر و در چهارمحال و بختیاری 139 لیتر به ازای هر نفر در شبانه روز است.