با تجاوز به یمن؛
عربستان در باتلاق یمن از بین خواهد رفت
تحلیلگر سیاسی یمنی:تصمیم رژیم سعودی برای توقف صادرات محمولههای نفتی از طریق باب المندب، نشان دهنده سرخوردگی و درماندگی سیاسی عربستان است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، تحلیلگر سیاسی یمنی گفت: تجاوز به یمن، عربستان را وارد باتلاقی نابود کننده کرده است.
سیف الوشلی در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره عربی گفت: حوادثی که در یمن رخ میدهد ثابت میکند که عربستان با تجاوز به یمن با دست خودش خود را وارد یک باتلاق بزرگ کرده است و حالا هم نمیتواند از این باتلاق خارج شود.
تصمیمی که رژیم سعودی امروز گرفته و قصد دارد که صادرات محمولههای نفتی خود را از طریق باب المندب متوقف کند نشان دهنده سرخوردگی و درماندگی سیاسی آن است. ای بسا سعودی به این میاندیشد که با این کار میتواند ترحم دیگران را جلب کند و موجبات نگرانی جامعه جهانی را فراهم کند، اما به نظر من جامعه جهانی دچار نگرانی نخواهد شد، زیرا آنها شاهد درگیری میان سعودی و یمن هستند و میبینند که سعودی دارد یمن را هدف قرار میدهد و به نهادها، شهرها و روستاها و بنادر یمن رحم نمیکند و این طبیعی است که یمن نیز به این تجاوزها پاسخ دهد و مواضع و تاسیسات سعودی را هدف قرار دهد و جامعه جهانی از اینکه کشتیهای سعودی هدف قرار گیرند نگران نخواهد شد و واکنش عملی به این تحول نشان نخواهد داد.
وی افزود: پیامی که ارتش و کمیتههای مردمی یمن با این کارشان دادند پیام روشنی است و این مطلب را میرساند که با گذشت سالها از تجاوز سعودی به یمن، ارتش و کمیتههای مردمی یمن همچنان این توان را دارند که سعودی را هدف قرار دهند و آنها همچنان ریاض و دیگر شهرهای عربستان را هدف قرار میدهند و میتوانند بنادر سعودی و ناوشکنها این کشور و هر کشتی دیگری را که متعلق به سعودی یا امارات است هدف قرار دهند. یمن از حاکمیت خود و عزت خود دفاع میکند. یمن یک کشور متجاوز نیست بلکه یمن از خود در برابر تجاوز گسترده و وحشیانهای که علیه این کشور صورت گرفته دفاع میکند و این دفاع، دفاع مشروع است. بعد از جنگ جهانی دوم دنیا تا کنون شاهد چنین تجاوز وحشیانهای نبوده است.
یونس بلفلاح استاد اقتصاد سیاسی دانشگاه لیل فرانسه گفت: با حادثهای که برای نفت کشهای سعودی رخ داده است قیمت نفت افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین این مساله مطرح است که با توجه به اینکه آمریکا از عربستان خواسته تا تولید نفت خود را افزایش بدهد و از این طریق جای نفت ایران را پر کند، عربستان حتی اگر بتواند تولید نفت خود را افزایش دهد با وجود خطراتی که کشتیهای عربستانی را در باب المندب تهدید میکند چگونه میخواهد آن را به دست مشتریان برساند. همچنین این مساله میتواند اعتبار اقتصادی عربستان را خدشه دار کرده و اعتبار اقتصادی این کشور را در سطح جهانی کاهش دهد. زیرا جهان این منطقه را منطقهای نا امن میبیند و در نتیجه آن را برای سرمایه گذاری مناسب نمیبیند.
وی تصریح کرد: همچنان که عبدالملک بدرالدین الحوثی نیز گفته بود برخی کشورهای غربی در کنار سعودی و امارات حضور یافته اند. ما شاهد حضور تسلیحات فرانسوی بودیم و حتی برخی از نیروهای فرانسوی به نیروهای اماراتی موجود در یمن کمک ارائه کردند. تسلیحات آمریکا نیز به شکل گستردهای در جنگ علیه یمن حضور دارد و آمریکاییها از سعودی حمایت تسلیحاتی میکنند؛ هم اکنون کشورهای متعددی به کشورهای متخاصم با انصارالله کمک رسانی میکنند؛ بنابراین این مساله باعث میشود که این کشورها در برابر این بحران موضع بگیرند و این مساله میتواند به جنگی بزرگ منجر شود.
آمریکاییها به خاطر روسیه از سوریه چشم پوشیدند و روسیه نیز به خاطر همپیمان آمریکا یعنی عربستان از یمن چشم پوشید. اما هم اکنون تمامی این مسائل به هم ریخته است و این حوادثی که رخ داده است میتوانند تاثیر عمدهای بر اقتصاد کشورهای حوزه خلیج فارس بگذارد و از طریق آن بر اقتصاد جهان نیز تاثیر بگذارد.
روف مامادوف کارشناس امور نفت و انرژی در پژوهشگاه خاورمیانه آمریکا خاطرنشان کرد: اینکه سعودی عبور نفت خود را از باب المندب متوقف کرده است یک امر موقت است. البته دیگر شرکتها و کشورها چنین نکرده اند. تنگه باب المندب تنگه بسیار مهمی است و تهدید این تنگه تنها متوجه عربستان نیست بلکه امنیت انرژی جهان را تهدید میکند و امنیت انرژی آمریکا را نیز تهدید میکند. هزینه عبور محمولهها از باب المندب افزایش پیدا میکند. تنگه هرمز نیز بسیار مهم است، زیرا روزانه هفده تا هجده میلیون بشکه نفت از این تنگه عبور میکند. ایران اعلام کرده است که قصد دارد جلوی عبور نفت از تنگه هرمز بگیرد و انصارالله نیز با ایجاد مشکل بر عبور نفت از باب المندب نیز وارد این بازی شده اند و این مساله بر روی قیمت نفت و بیمه محمولههای نفتی تاثیر میگذارد.
سیف الوشلی در پاسخ به کساني که انصارالله يمن را ابزار دست ایران هستند؛ گفت: مساله مداخله ایران در امور یمن دیگر به یک موضوع مسخره تبدیل شده است و به کارگیری این مساله نشان دهنده شکست آشکار رژیم سعودی و عملیات ائتلاف سعودی است. سعودی و امارات متحده عربی در تجاوز به یمن با شکست نظامی مفتضحانه رو به رو شده اند و حال که راه به جایی نبرده اند شکست شان را با مطرح کردن مساله ایران میخواهند توجیه کنند. حال فرضاً که بپذیریم ایران حمایتهایی از انصارالله به عمل میآورد، البته با وجود محاصره دریایی، زمینی و هوایی یمن این صرفاً یک فرض است، ائتلاف سعودی مورد حمایت هفده کشور است و آمریکا، انگلیس و فرانسه نیز از آنها حمایت میکنند آیا معقول است که همه این کشورها آن هم با جدیدترین جنگندهها و تسلیحات و ماهوارههایی که در اختیار دارند در یمن شکست بخورند و آنگاه بگویند که تعداد انصار الله یمن بیش از پنج درصد کل مردم یمن نیست.
آیا رسوایی بالاتر از این وجود دارد که رژیم یک کشور بیاید با یک گروه کوچک بجنگد و در آغاز کار تصور کند طی دو هفته آنها را شکست میدهد و هم اکنون رژیم سعودی و امارات متحده عربی که زمانی دم از پیروزیهای شان میزدند حالا ناله کنند و گریه سر دهند و برای جلب ترحم جامعه جهانی تلاش کنند و شکست خودشان را به ایران نسبت دهند. واقعیت این است که ملت یمن ملتی با اراده است و هر ملتی که اراده داشته باشد و از خود دفاع کند از تمامی امکانات و توانمندیهای نظامی قویتر خواهد بود و این مساله روشنی است. یمن جز فقیرترین کشورهای جهان است و توانمندیهای تسلیحاتی و اقتصادی این کشور نیز بسیار ضعیف است و حتی ائتلافهای منطقهای و راهبردی نیز ندارد، اما با این حال سعودی و امارات متحده عربی در برابر ملت یمن شکست خورده اند. این شکست به نظر من طبیعی است، زیرا سعودی و امارات متحده عربی ارتشی در اختیار ندارند که بتوانند حتی کوچکترین کشورها را نیز شکست دهند. هم اکنون بچهها دارند بر امارات متحده عربی و سعودی حکومت میکنند و این افراد از عقل و خرد و سیاست ورزی بهرهای ندارند؛ و هم اکنون در نتیجه این کم خردی و بی تجربگی کشورهای شان را وارد باتلاقی بزرگ کرده اند. این جنگ رژیم سعودی و امارات را در همه سطوح ضعیف کرده است. سعودی زمانی در منطقه خاورمیانه برای خود ابهتی داشت، اما پس از جنگ آنها با یمن دیگر کسی از سعودی نمیترسد. هم اکنون در جهان عرب هیچ کس براي عربستان و امارات متحده عربی ارزش و اعتباری قائل نیست. کاملاً روشن است که هیبت این دو کشور شکسته شده است. اقتصادی سعودی نیز در این جنگ زیانهای هنگفتی متحمل شده است.