پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسکن :سالهاست در بخش مسکن با مشکلات رکود و افزایش قیمت سرسام آور روبه رو هستیم و این شرایط سبب شده که در عرض ۲۰ سال قیمت مسکن ۱۰۰ برابر شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما؛ بیت الله ستاریان در نشست تخصصی رسانه و اقتصاد مقاومتی با عنوان ستاد مردمی اقتصاد و رسانه که از سوی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در فرهنگسرای رسانه برگزار شد با بیان اینکه مسکن دارای ابعاد مختلف است و کسی که مسکن ندارد از نظر روانی دارای مشکل می شود، افزود: اگر ارزیابی نسبت به افراد حاشیه نشین و بدون مسکن داشته باشیم خواهیم دید که اثرات آسیب های اجتماعی بسیار وخیم تر است.
وی با اشاره به اینکه با سناریو تکراری مسکن روبه رو هستیم، اظهار کرد: آیا ما در مسکن با مشکل و معضل روبه رو هستیم یا خیر؛ در مقیاسی مسئله مسکن سیاسی است ولی در طبقه پایین تر بحث اقتصادی است.
این کارشناس بازار مسکن گفت: از یک اقتصاد مریض در عرصه مسکن، طلا و ارز انتظار عملکرد سالم داریم در حالی که اقتصاد ما نیمه دولتی است.
وی با بیان اینکه وقتی بخش عمده از اقتصاد از فعالیت مردم محروم شده و در بخش مسکن، ساختمان و صنایع وابسته محدود شده اند، گفت: این بخش نیز به عدم جذب فاینانس محدود شده و دست بخش خصوصی نیز در این بخش بسته شده است.
ستاریان با بیان اینکه ریشه مشکلات مسکن ناشی از دولتی بودن اقتصاد است، بیان کرد: نقدینگی ما از 367 هزار میلیارد به 1650 هزار میلیارد تومان رسیده است و این یعنی سرمایه شما یک چهارم شده است.
وی با بیان اینکه بانک های خصوصی که باید رونق دهنده اقتصاد باشند در ملک سرمایه گذاری می کنند، اظهار کرد: در درون مسکن ما معضلی نداریم و اگر این مشکلات برداشته شود دیگر حاشیه نشین نخواهیم داشت و با اندکی از حقوق می توان اجاره بهای مسکن را پرداخت کرد.
وی با بیان اینکه در شهرستان ها 40 درصد و در شهرها 100 درصد درامد خانوار به بخش مسکن اختصاص یافته است، یادآور شد: مسکن به یک مقوله سرمایه ای تبدیل شده است چرا که نیمی از اقتصاد در اختیار دولت است.
ستاریان با اشاره به اینکه غده ای در اقتصاد ما وجود دارد ولی به جای عمل کردن به دنبال پانسمان آن هستیم، گفت: دولت نباید در حوزه تولید و درآمدزایی وارد شود درآمدزایی همه ارکان سیاسی را زیرسوال می برد.
وی مهاجرت را یک فاجعه فرهنگی دانست و اضافه کرد: همه کنش ها و واکنش های بخش مسکن ریشه اصلی آن در اقتصاد ما است و حفظ این اقتصاد نیز سیاسی است. هیچ کسی نمی آید اقتصاد ما را در بخش مسکن جراحی کند.
وی با اشاره به اینکه از نظر فنی مهندسان ما بهترین هستند و از نظر فناوری ساختمان در وضعیت خوبی قرار داریم، گفت: مسکن خود دارای معضل نیست بلکه معضل مسکن از سیگنال هایی است که از اقتصاد کلان ما بر می خیزد.
ستاریان با اشاره به اینکه به اشتباه گفته می شود بنگاه داران موجب افزایش قیمت مسکن شده اند بیان کرد: وقتی که قیمت بالا می رود می گوییم مافیای مسکن قیمت را بالا برده اند و این سناریو در 30 سال 4 بار تکرار شده است.
این کارشناس مسکن با اشاره به اینکه نقش بنگاه داران در افزایش قیمت مسکن در حد دهم درصد است، گفت: اصل قضیه در این است که بازار مسکن 40 سال متلاطم است.
ساختمان سازی در کشور سنتی است
رئیس اتحادیه املاک ایران با بیان اینکه 174 شغل کلیدی وابسته به مسکن است گفت: ما هنوز ساختمان سازی سنتی داریم در حالی که باید به سمت صنعتی سازی رفته و صنعت اجاره را فعال کنیم.
مصطفی قلی خسروی در نشست تخصصی رسانه و اقتصاد مقاومتی با عنوان ستاد مردمی اقتصاد و رسانه که از سوی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در فرهنگسرای رسانه برگزار شد با بیان اینکه ما در مقوله مسکن فقط نمی توانیم یک مولفه را در نظر بگیریم گفت: 174 شغل کلیدی وابسته به مسکن است؛ ایراداتی وجود داشته است اما به جای حل این ایرادات، 4 سال سرگرم منازل خالی شده ایم.
وی با اشاره به اینکه بورس، ارز، طلا و حامل انرژی بر روی قیمت مسکن اثر می گذارد، گفت: وقتی کسی می خواهد مسکن بسازد این مولفه ها بر ساخت مسکن تاثیر می گذارد.
وی با اشاره به انبوه سازی صورت گرفته برای مسکن مهر خاطرنشان کرد: انبوه سازی در مسکن مهر جو روانی را کنترل کرد و در شرایط کنونی نیز باید جراحی صورت گیرد.
خسروی با اشاره به اینکه معیار قیمت وقتی دلار و ارز باشد ما با بالا رفتن قیمت ارز شاهد افزایش قیمت مسکن خواهیم بود گفت: ما چاره ای جز ساخت و ساز در کشور نداریم.
وی با اشاره به اینکه سازنده ها رقبتی به ساخت و ساز آنچنانی ندارند گفت: وقتی در کشورهای دیگر یک ساختمان 5 طبقه می سازند از سازنده تکریم می کنند ولی ما به سازنده مسکن عنوان بساز بفروش می دهیم.
وی با بیان اینکه دولت نمی تواند مجری خوبی باشد اما می تواند ناظر خوبی باشد، اضافه کرد: در جنگ اقتصادی باید دولت به مردم تسهیلات بدهد؛ باید مالیات بر ارزش افزوده اجاره ولو اندک حذف شود تا اندکی انگیزه ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه در ترکیه تامین اجتماعی با شهرداری در محله ها خانه های استیجاری ساخته و آنها را اجاره می دهد، گفت: ما هنوز ساختمان سازی سنتی داریم در حالی که باید به سمت صنعتی سازی رفته و صنعت اجاره را فعال کنیم.
رئیس اتحادیه املاک با اشاره به اینکه صنف مشاوران املاک باید تقویت شود گفت: 124 هزار مشاور املاک در کشور فعال هستند که ظرفیت بسیار بالایی دارند.
تاثیر مالکیت مسکن بر کاهش آسیبهای اجتماعی
دبیرکل مجمع جهانی شهرهای اسلامی گفت: مسکن با هویت شهری ارتباط تنگاتنگ دارد و هرچه تعلقات فضایی را در شهر بیشتر کنیم مشارکت مدنی را گسترش داده ایم و وقتی که مشارکت مدنی گسترش یابد جامعه ما با آسیب های کمتری روبه رو خواهد شد.
سجاد محمد یارزاده در نشست تخصصی رسانه و اقتصاد مقاومتی با عنوان ستاد مردمی اقتصاد و رسانه که از سوی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در فرهنگسرای رسانه برگزار شد با اشاره به مشکلات مسکن و تاثیر آن در اقتصاد شهری بیان کرد: همه ما فقط به کاربردهای فیزیکی مسکن توجه داریم.
وی با اشاره به وجود 30 درصد مازاد تراکم مسکن و در کنار آن کمبود مسکن بیان کرد: همه دغدغه دارند محلی داشته باشند که از لحاظ روانی تامین شود ولی وقتی به جوامع شهری نگاه کنیم جامعه ای که بیشترین مستاجران را داشته باشد بیشترین جرائم را خواهد داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه خیرین مدرسه ساز در طول سال 40 هزار متر مربع به فضای آموزشی اضافه می کنند یادآور شد: این در حالی است که از سوی دولت سالانه 12 هزار متر مربع فضای آموزشی ایجاد می شود.
یارزاده با بیان اینکه چرا نباید از این ظرفیت خیرین برای توسعه مسکن استفاده کنیم، گفت: کیفیت و حجم ساخته شده مسکن ازجانب بخش خصوصی بسیاری بهتر از بخش دولتی است.
وی با اشاره به اینکه مردم نسبت به سازه ای که در آن سکونت دارد اعتماد دارند، بیان کرد: کیفیت سازه هم از مسائلی است که باید نسبت به آن توجه لازم را داشته باشیم.
دبیرکل مجمع جهانی شهرهای اسلامی با اشاره به اینکه باید به مانیتورینگ مسکن آگاهی لازم را بدهیم، خاطرنشان کرد: شناسنامه فنی مسکن در انتخاب مسکن به شهروند ما کمک می کند و او می تواند با اطمینان خرید داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه بعد از وقوع حادثه پلاسکو دنبال شناسنامه فنی آن بودند، اضافه کرد: باید به دنبال پیشگیری باشیم نه درمان؛ باید دانش تکنیکی فنی خود را در حوزه مسکن ارتقا داده و این امر می تواند امنیت فکری ما را در این حوزه بیشتر کند.