به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا وسيما، با وجود گذشت یک سال از شروع محاصره قطر به وسیله چهار کشور عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی و بحرین، منافع دوحه در حوزه انرژی بدون تغییر و دست نخورده باقی مانده است.
به گزارش پایگاه اینترنتی «انرژی ریپورترز»، ژوئن گذشته چند کشور عربی به سرکردگی عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع، صادرات آن را مسدود و شهروندان آن را اخراج کردند و مانع از عبور هواپیماهای مسافربری قطری از آسمان خود شدند. اقدام این کشورها علیه قطر با این ادعا صورت گرفت که دوحه از تروریست ها حمایت می کند و روابط و تعاملات آن با ایران نیز بیش از حد است. عربستان سعودی تنها مرز زمینی قطر را مسدود و امارات نیز هر گونه حمل و نقل کالاها از قطر یا به مقصد این کشور به وسیله کشتی را از بنادر خود ممنوع اعلام کرد.
اما قطر به سرعت تامین منابع مورد نیاز خود را از طریق بنادری در عمان و هند از سر گرفت و پروازهای آن نیز شروع به عبور از آسمان ایران کردند.
گرد نانمن (Gerd Nonneman) استاد روابط بین الملل شعبه دانشگاه جورج تاون در قطر گفت: «واقعا هیچ گونه کمبودی در زمینه نیازهای روزانه زندگی شهروندان قطری وجود ندارد.»
این استاد روابط بین الملل افزود البته دیگر امکان همکاری با نهادهای آموزشی در کشورهای همسایه وجود ندارد و کسانی که وی شخصاً با آن ها ارتباط داشت به علل سیاسی دیگر حاضر به همکاری با او نیستند. این استاد دانشگاه گفت: «مشکل اصلی اینجاست که همکاران ما در این کشورها (کشورهای محاصره کننده قطر) دیگر مایل به همکاری با ما نیستند چون چنین چیزی برای آنها مطلوب و مساعد نیست.»
قطر که بر اساس شاخص درآمد سرانه، ثروتمند ترین کشور جهان محسوب می شود به طور مشترک با ایران مالک بزرگترین میدان گازی فرا ساحلی جهان با نام پارس جنوبی است. این ذخایر به قطر کمک کرده اند به چنین جایگاه مسلطی در بازار جهانی (گاز مایع طبیعی) ال.ان.جی برسد.
شاید بتوان مهمترین نتیجه محاصره قطر را تلاش این کشور برای تنوع بخشی به مسیرهای تجاری، شراکت ها و بخش های اقتصادی آن دانست. دوحه در حال بازسازی خطوط تامین نیازمندی ها و توسعه کالاهای داخلی است و در عین حال یک طرح دویست میلیارد دلاری برای توسعه زیرساخت ها آماده کرده است. شرکت ملی نفت و گاز قطر اعلام کرد قصد دارد تا هشت سال آینده میزان تولیدات مشتقات نفتی خود را از سطح چهار و میلیون هشتصد هزار بشکه کنونی در روز به شش و نیم میلیون بشکه افزایش دهد.
ریاض و ابوظبی با وجود مطرح کردن اتهام حمایت از تروریسم نتوانسته اند میان قطر و شرکا و مشتریان بین المللی آن شکاف ایجاد کنند. درخواست کشورهای محاصره کننده از قطر مبنی بر تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره و اخراج نظامیان ترکیه ای رد شده است. آنکارا در عوض بر حضور نظامی خود در قطر افزوده است.
حتی واشنگتن نیز که دوست تهران محسوب نمی شود، تلاش کرده است عربستان سعودی را راضی کند به محاصره پایان دهد. انگلیس و اتحادیه اروپا نیز با فشار بر عربستان سعودی و شرکای آن خواستار پایان محاصره قطر شده اند. بسیاری از ناظران بین الملل معتقدند محاصره قطر به سرکردگی سعودی ها باعث تقویت جایگاه حاکمان قطر شده و این فشارها دستاوردهای اندکی داشته است. اقتصاد قطر در برابر شوک ناشی از محاصره تاب آورده و صادرات ال.ان.جی نیز بی هیچ اخلالی ادامه دارد. نگرانی ها از کاهش عرضه ال.ان.جی به بازارهای جهانی از میان رفته و به نظر می رسد کشورهای محاصره کننده هیچ راهبردی برای مقابله با قطر نداشته باشند.