گزارش مکتوب
مُزدی که باید پیش از خشک شدن عرق پیشانی پرداخت شود
با آغاز برداشت گندم در آذربایجان غربی گندمکاران محصول تولیدی خود را به سیلوها و انبارهای خرید تحویل می دهند اما مزد رنج و زحمت آنها پیش از خشک شدن عرق پیشانیشان پرداخت نمی شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، فرارسیدن فصل تابستان خبر از برداشت خوشه های طلایی گندم را می دهد، خوشه هایی که با امید کاشته می شوند و با همت و تلاش و پشتکار برداشت می شوند تا برکت سفره های مردم باشند.
آذربایجان غربی با داشتن مراتع مناسب و آب و هوای مساعد جزو استان های برتر در کشت این محصول استراتژیک است.
امسال هم با توجه به بارشهای مناسب بهاره کشاورزان از حاصل دسترنجشان راضی هستند.
در سال زراعی 97-96 اراضی زیر کشت گندم 365 هزار هکتار بود که طبق پیش بینی های صورت گرفته امسال 748 هزار تن گندم از مزارع دیم و آبی استان برداشت خواهد شد.
هرساله با آغاز برداشت گندم پرداخت به موقع بهای گندم به کشاورزان موضوع داغی می شود چرا که کشاورزان به علت هزینه هایی که کرده اند انتظار دارند بهای گندم تحویلی آنها نیز در اسرع وقت پرداخت شود.
کریم زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می گوید: امسال 365 هزار هکتار اراضی زیر کشت گندم رفته است که 95 هزار هکتار آبی و 270 هزار هکتار به صورت مزارع دیم است.
او می افزاید: بیش از یک هزار دستگاه کمباین و بیش از 4 هزار و 600 دستگاه دروگر در استان در زنجیره برداشت محصول فعال اند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تصریح می کند: محصول امسال به علت بارندگی های مناسب بهاره پربرکت است و با همکاری تیمهای مبارزه با آفت سن گندم این آفت مهار شده است.
در سال های گذشته استان آذربایجان غربی در برداشت گندم رتبه ششم کشور را داشت ولی امسال با توجه به کیفیت خوب محصول پیش بینی می شود در رتبه پنجم کشور قرار گیرد.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی می گوید: پیش بینی می شو.د امسال بیش از ۶۳۰ هزار تن گندم مازاد بر مصرف کشاورزان در مراکز خرید دولتی خریداری شود که این رقم در مقایسه با سال گذشته دو برابرافزایش دارد.
آقایاری می افزاید: تاکنون محصول کشاورزان به ارزش ۱۷۰ میلیارد تومان از آنها خریداری شده است.
او در خصوص مطالبات گندمکاران می گوید: براساس نرخ خرید تضمینی حدود ۵۰ درصد مبلغ گندم در دو هفته اول زمان خرید به صورت نقدی به زارعان پرداخت می شود و مابقی مطالبات نیز در اسرع وقت پرداخت خواهد شد.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی خاطر نشان می کند: در سال جاری نیز بانک کشاورزی به عنوان بانک عامل انتخاب شده و برای سهولت امور اسامی گندمکاران برای دریافت مطالبات در سامانه نظام نوین ترویج کشاورزی ثبت شده است.
آقایاری با اشاره به ایجاد سامانه نظام نوین ترویج کشاورزی (سامانه پهنه بندی )خرید گندم می گوید: کشاورزان عزیز قبل از تحویل گندم به سیلوها و مراکز خرید باید در سامانه پهنه بندی ثبت نام کنند و بعداز ثبت نام به مراکز تحویل گندم مراجعه کنند و چنان چه کشاورزان در این سامانه ثبت نام نکنند مراکز خرید حق خرید گندم از کشاورزان را ندارند.
او با اشاره به آمادگی ۵۷ مرکز خرید دولتی در استان برای خرید تضمینی گندم مازاد بر نیاز کشاورزان می افزاید: براساس مصوبه شورای عالی اقتصاد امسال نیز مجری خرید تضمینی گندم شرکت غله و خدمات بازرگانی است که در استان ما علاوه بر شرکت مذکور سازمان تعاون روستایی نیز به عنوان مباشر خرید تضمینی گندم را به عهده خواهد داشت.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی با اشاره به قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم، می گوید: بهای گندم با حداکثر افت مفید ۸ درصد، افت غیر مفید ۵ درصد و حداکثر سن زدگی تا ۲ درصد به قیمت مصوب ۱۳۰۰ تومان از سوی شورای عالی اقتصاد تعیین شده است.
اما برخی کشاورزان از قیمت خرید تضمینی محصول خود راضی نیستند و بالا بودن هزینه های تولید را علت آن عنوتن می کنند.
آقای برزگر یکی از کشاورزان نمونه کشور است و امسال 40 هکتار گندم کشت کرده و در هر هکتار 2 و نیم تن محصول برداشت کرده است.
او در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما می گوید: شکر خدا محصول امسال خیلی خوب بود اما هزینه های برداشت گندم نسبت به سال گذشته بسیار بالاست.
این کشاورز نمونه می افزاید: بیش از یک هفته از تحویل محصول به سیلو و مراکز خرید می گذرد اما هنوز بهای گندم خود را دریافت نکرده ام.
بزرگر با ابراز گله مندی از قیمتخرید تضمینی گندم می گوید: قیمت 1300 تومان جواب گوی هزینه های کشاورزان نیست و باید دولت از کشاورزان حمایت کند.
خبرنگار: ندا موسی زاده