پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاری فرانسه از لاهه، رئیس نهاد ناظر بر سلاح های شیمیایی در جهان از کشورها خواست یک قرن تلاش ها برای برچیدن این تسلیحات را فدای مناقشات سیاسی کوتاه مدت نکنند.
احمد اوزومجو در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری فرانسه چند روز قبل از آن که از این سمت کنار برود، از اعضای سازمان منع تسلیحات شیمیایی خواست بر اختلافات شدید خود فائق آیند. کنوانسیون تسلیحات شیمیایی که استفاده، تولید و انبار تسلیحاتی همچون گاز خردل را منع می کند، سال 1997 به اجرا در آمد.
اوزومجو تاکید کرد: «به منظور رسیدن به این مرحله برای دستیابی به چنین رژیمی، جامعه بین المللی بیش از 100 سال وقت گذاشت». وی افزود: «واقعا تاسف بار خواهد بود اگر ما آن را قربانی منافع سیاسی تنگ نظرانه کنیم».
زمانی که این دیپلمات کارکشته ترکیه ای ماه ژوئیه سال 2010 سمت مدیر کلی سازمان منع تسلیحات شیمیایی را برعهده گرفت، این نهاد کمتر شناخته شده بود. در مجموع 193 کشور به این کنوانسیون پیوسته اند و 96 درصد ذخایر تسلیحات شیمیایی اعلام شده در جهان معدوم شده است. چهار درصد باقیمانده در آمریکا است و قرار است تا سال 2023 معدوم شود.
اوزومجو گفت: «من امیدوار هستم این اختلاف بین طرف های دولتی خیلی زود به پایان برسد و همان طور که قبلا این گونه بود، آنها یک بار دیگر متحد شوند».
وی هشدار داد سلاح های شیمیایی نیز در حال متحول شدن است -- حتی مشخص شده است که داعش از گاز خردل استفاده کرده است. اوزومجو به ویژه با اشاره به افراط گرایانی که به کشورهای خود باز می گردند، گفت: «مخاطرات اشاعه زیاد است. ما باید از این آگاه باشیم».
وی با اعلام این که «مسئولیت پذیری، مهم است»، افزود در غیر این صورت، «ما نمی توانیم بازدارندگی را تضمین کنیم. ما نمی توانیم جلوی استفاده بیشتر (از تسلیحات شیمیایی) را بگیریم. فرهنگ مصونیت برای آینده فوق العاده خطرناک خواهد بود».
وی خاطر نشان کرد: «من فکر می کنم همه کاملا آگاه هستند که استفاده از تسلیحات شیمیایی ممنوع است. این یک جنایت است و مردم کاملا درک می کنند که آنهایی که مرتکب چنین جنایاتی می شوند، احتمالا (روزی) وادار به پاسخگویی خواهند شد».