پخش زنده
امروز: -
برای زمین تشنه "کلاه قاضی" باران میشود و حیات میبخشد به وحوشی که در این روزهای گرم، چشمشان به بخشش زمینیان است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اصفهان؛ می گوید نذره کرده اما نه از آن نذرهایی که معمول است؛ نذری متفاوت برای بره آهوهای نحیف پارك ملي و پناهگاه حيات وحش كلاه قاضي.
"محمدعلی" خیر محیط زیست اصفهانی چند سالی است بدون هیچ چشمداشتی به این طبیعت تشنه کمک می کند.
او و دیگر دوستداران طبیعت در این روز های گرم تابستان با حسی مادرانه زندگی ای دوباره هدیه می کنند به وحوشی که کامشان خشکیده.
آنان باران رحمت می شوند برای حیات وحش تشنه پارك هاي ملي و پناهگاه حيات وحش كلاه قاضي و قميشلو، پناهگاه هاي حيات وحش موته و عباس آباد، مناطق حفاظت شده دالانكوه،كركس، كهياز، قمصر و برزك استان اصفهان...
خشکسالی در کمین حیات وحش استان
خشکسالی، گرمای سوزان هوا و تشنگی، زندگی حیات وحش را در زیستگاههای طبیعی استان اصفهان با خطری جدی روبرو کرده است.
این استان در اقلیمی خشک و کویری قرار گرفته و در فصل گرما هم با توجه به کمبود شدید آب چشمهها، قنات ها و رودخانهها، آب های سطحی هم شدید کاهش می یابد.
معاون نظارت و پایش محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه این استان امسال شدید ترین خشکسالی را در 50سال گذشته سپری می کند می گوید: گونههایی مانند قوچ، میشو آهو در این شرایط از مناطق حفاظت شده خارج و در برخی مواقع به مزارع نزدیک شده که احتمال شکار غیرمجاز آنها به دست شکارچیان بسیار زیاد است.
حسین اکبری به خشک شدن بیش از 40درصد چشمه های آب مناطق حفاظت شده محیط زیست استان در سال های اخیر اشاره و اضافه می کند: به منظور تامین آب مورد نیاز وحوش در برخی مناطق حفاظت شده به خصوص مناطق کویری استان هر 15روز یک بار ،آبرسانی سیار می شود.
او راه نجات محیط زیست را در این روزهای سخت، حفاری و لولهگذاری، حوضچهسازی و لایه روبی چشمه ساران، احداث آب انبار ها و ایجاد آبشخور ها و توزیع علوفه وحوش می داند که البته مشارکت دوستداران طبیعت و خیران محیطی زیستی را می طلبد.
احیای پناهگاه های حیات وحش با نذر طبیعت
خشکسالی های پی در پی در زیستگاه های حیات وحش استان، دوستداران طبیعت و همیاران محیط زیست را متوجه خود کرده است.
سرپرست پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی می گوید: بیش از 4هزار راس گونه حیوانی در وسعت 50هزار هکتاری این منطقه زندگی می کنند که خشکسالی های اخیر سبب شده تا پیکر بی جان بیش از 250راس کل و بز و آهو خوراک گرگ ها شود.
علی اکبر نوروزی نیا می افزاید: خشکسالی و دمای بالای هوای امسال دوستداران طبیعت و همیاران محیط زیست را برای کمک به حیات وحش به کلاه قاضی فراخوانده و تا کنون بیش از 600میلیون ریال برای ساخت آبشخور، تامین علوفه و مخازن آب کمک کرده اند.
از مرمت آبشخورها تا اهدای تانکر آب
نذرطبیعت، پویشی که در مرداد سال1395 آغاز شده، دوستداران محیط زیست را برای ساخت آبشخور و تأمین آب و علوفه برای حیاتوحش فراخوانده است؛ همیاران محیط زیست در اصفهان هم به این پویش مردمی پیوسته اند و در این روزهای گرم و کم آب، نذرشان بخشیدن حیات به زیستگاه های نیمه جان استان است.
خبرهای خوش نذر دوستداران طبیعت هم در این روزها یکی دو تا نیست؛ در اردستان آنها، چهار تانکر آب نذرِ حیات وحش منطقه حفاظت شده کهیاز هدیه کردند؛ منطقه ای 100هزار هکتاری که زیستگاه پستاندارانی همچون آهو، قوچ و میش، روباه شنی، گرگ، شغال و پرندگانی چون هوبره، کبک، تیهوو چکاوک کاکلی است .
محمد عباس دشتکی سرپرست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اردستان می گوید: خیران شهر زواره با توجه به گرمای طاقت فرسای این منطقه کویری چهار تانکر آب، و مصالح را برای ساخت آبشخوردرمنطقه حفاظت شده کهياز خريداري کردند.
در شهرضاهم دوستداران محیط زیست مخزن 5هزار لیتری آب نذر کردند؛ باقر یعقوبی رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شهرضا می گوید: این خیران برای حمایت از حیات تشنه پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو این مخزن و یک کانکس برای محیط بانان هدیه کردند.
با این نذر وحوش تشنه این منطقه 113هزار هکتاری از جمله آهوی ایرانی و قوچ و میش جانی دوباره می گیرند.
انجمن های مردم نهاد در بخش کویرات و شهر ابوزیدآباد آران و بیدگل هم دست به کار شدند و به کمک طبیعت شتافتند؛ به گفته رییس اداره حفاظت محیط زیست آران و بیدگل این خیّران هم چهار آبشخور در پناهگاه 271هزار هکتاری حیات وحش یخاب ساختند تا گونه های جانوری از قبیل کاراکال و گربه وحشی در این آبشخورها آب بنوشند.
دوستداران محیط زیست همچنین آبشخورهای منطقه شکار ممنوع قنداب شهرضا هم که زیستگاه جانوارانی از قبیل قوچ، میش، کل، بز، خرس و گراز است را مرمت و آبرسانی کردند.
این تلاش های خداپسندانه خیران محیط زیست استان اصفهان البته فقط محدود به نذر آب نمی شود آنان در طول سال هم برای وحوش علوفه تهیه و توزیع می کنند تا نجات بخش حدود 33هزار راس گونه جانوری باشند که در یک میلیون هکتار از زیستگاه های این استان زیست می کنند.
نذر طبیعت، حرکتی خداپسندانه است به شکرانه زیبایی های آفرینش که پروردگار به زمینیان هدیه داده؛ نذری دادن هم برای رضایت خالق هستی فقط به پختن غذا، آش و شله زرد و کمک به نیازمندان نیست؛ می توان در پاسخ به الطاف بی پایان او در این روزهای گرم تابستان برای طبیعت "سقایی" کرد؛ امام باقر (ع) می فرماید: «خدای متعال سیراب کردن تشنگان را دوست دارد، و کسی که حیوان تشنه کام یا جز آن را سیراب کند خدا او را در روزی که جز سایه او نیست در سایه عرش خود جای می دهد».
نگارنده: مرضیه قاسمی