پخش زنده
امروز: -
دبیر انجمن حمایت از برنج ایران اعلام کرد: امسال تولید برنج به بیش از دو میلیون و چهارصد هزار تن رسیده است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، جمیل علیزاده شایق در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت : با توجه به این که میزان مصرف هم حدود دو میلیون و هشتصد هزار تن است ، باید واردات هم متناسب با نیاز کشور باشد.
وی افزود: کیفیت و طعم برنج های تولیدی امسال خیلی بهتر از سال های قبل است و آب و هوای مطلوب سبب شده است محصول خوبی تولید کنیم.
دبیر انجمن حمایت از برنج ایران گفت: امسال کمتر از 500 هزار تن برنج برای واردات نیاز داریم و البته در بخش واردات باید سرانه مصرف واقعی برنج مشخص شود که وزارت جهاد کشاورزی ، انجمن برنج ایرانی و محققان اعتقاد دارند سرانه مصرف برنج 36 تا 37 کیلوگرم است اما وزارت صنعت ، معدن و تجارت اعتقاد دارد 44 کیلوگرم است.
وی با اشاره به خبرهایی که درباره واردات 800 هزار تن وارد شده است ، گفت: یکی از عواملی که باعث شده است بخشی از مصرف کنندگان داخلی به برنج های وارداتی رو آورند قیمت آنهاست و باید تلاش کنیم هزینه تولید را در داخل کشور با محصولات خارجی قابل رقابت کنیم و کاهش دهیم.
علیزاده شایق به خانوارها توصیه کرد با ایجاد گروه های همگن و خرید یکپارچه از مراکز تولید برنج تلاش کنند این محصول را با قیمت مناسب تهیه کنند که هم اکنون برخی خانوارها این کار را انجام می دهند و متقاضیان خرد با تشکیل گروه هایی برنج مورد نیاز خود را از مبادی تولیدی به صورت انبوه تهیه می کنند به نفع تولید و هم به نفع مصرف کننده است و حقوق مصرف کنندگان هم رعایت خواهد شد.
وی افزود: البته ضایعات برنج باید کاهش یابد و طرح های مکانیزاسیون و یکپارچه سازی شالیزارها ، بهسازی اراضی، تسطیح و یکپارچه سازی و نوسازی مزارع نیز مهم است.
وی میانگین برداشت برنج در هکتار را بیشتر از عملکرد جهانی و یک مزیت دانست و افزود: در زمینه توسعه تولید ارقام پرمحصول کیفی در 20 سال اخیر تلاش زیادی شده است و با برنج های محلی خیلی فاصله ندارد.
دبیر انجمن حمایت از برنج ایران با اشاره به کشت دوم در شالیزارها مانند محصولات صیفی و برنج گفت: کشت رتون (به فتح ر) یا برداشت دوم هم رایج شده است و باید توسعه یابد.
برنج رتون به معنی پرورش دوباره ساقه های برنج است که پس از برداشت محصول اول در اواخر مرداد ، کشاورزان دوباره از همان زمین محصول برداشت می کنند.
کاهش 50 درصدی مصرف آب و نهاده های کشاورزی ، کیفیت بالا و عطر و طعم مناسب از ویژگی های برنج رتون است.
به ازای هر هکتار زمین به طور متوسط یکهزار و 200 کیلوگرم برنج رتون تولید می شود.
در این نوع کشت هزینهها بسیار کاهش مییابد زیرا نیازی به نشای مجدد نیست و از طریق همان نشای اول محصول دوم پربرداشت رشد میکند.
محصول رتون در طول مدت زمان کوتاهتر و پس از برداشت محصول قابل برداشت است.
حدود 60 درصد شلتوک برنج رتون به برنج سفید تبدیل میشود.
برنج رتون (دوباره نوج ) به صورت بیولوژیکی و بدون استفاده از سموم تولید می شود و به داشتن ارزش غذایی زیاد ، کیفیت بهتر و عطر و طعم مناسب مشهور است.
امسال به دلیل شرایط آب و هوایی حتی برداشت سوم هم گزارش شده است.
در کشور 630 هزار هکتار در کشور شالیزار داریم که 520 هزار هکتار سطح کشت مطمئن و 110 هزار هکتار هم غیرمطمئن است.
عمده محصول این برنج در استان های مازندران و گیلان و بخشی هم در استان گلستان تولید می شود اما استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی و خراسان شمالی، قزوین، زنجان، آذربایجان شرقی، لرستان، ایلام، سیستان وبلوچستان هم برنج کاری دارند اما اندک است و به مصرف خود کشاورزان می رسد. در اردبیل، کردستان و کرمانشاه هم برنج کاشت می شود.