اختلاف عجیب بر سر داوران اعزامی به جاکارتا؛
کشمکش بزرگان داوری در بسکتبال
اختلاف نظر بزرگان داوری بسکتبال در کنار برخي اقدامات رئيس کميته داوران از دلایل حواشی زیاد و مشکلات این کمیته به نظر میرسد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ کمیته داوران فدراسیون بسکتبال، پارسال از مرحله پلی آف به بعد حاشیههای زیادی با توجه به چند اشتباه داوری و اعتراضات برخی تیمها داشت. در آن مقطع امیرحسین واحدپور رئیس کمیته داوران همزمان با نادر باقری رئیس کمیته مسابقات فدراسیون بسکتبال پیش از برگزاری سری فینال از سمت خود استعفا دادند.
از میان بزرگان داوری، هروس آوانسیان و ورژ آبکاریان محتملترین گزینههای بعدی برای ریاست کمیته داوران بودند؛ اما درگیریهای میان آوانسیان و شاهین طبع سرمربی باشگاه پتروشیمی بندرامام او را از این سمت دور کرد و آبکاریان که گزینه کمیته آموزش فدراسیون بود، یکباره به عنوان سرپرست کمیتههای مسابقات و داوران منصوب شد.
حالا اختلاف میان آوانسیان و آبکاریان به علاوه برخی اقدامات کمیته داوران باعث حاشیههایی در این کمیته شده است. پیش از این هم در دورههای مختلف ریاست کمیته داوران، مشکلات مشابهی دیده میشد. با ریاست یکی از چند پیشکسوت داوری، حاشیههایی با مخالفت چند نفر دیگر ایجاد میشود.
دعوا از کجا آغاز شد؟
آوانسیان و آبکاریان ارتباط خوبی در زمان انتخابات ریاست فدارسیون با یکدیگر داشتند و هر دو قرار بود در فدراسیون سمت بگیرند. با این وجود بعد از حواشی مربوط به آوانسیان و انتخاب آبکاریان به عنوان سرپرست کمیته مسابقات و داوران، شرایط دیگری پیش آمد.
اختلافات طبق شنیدهها از اینجا آغاز شد که آوانسیان از همکار قدیمی خود دلخور شده بود، چون در زمان گرفتن این سمت حتی با او تماس نگرفت. ناراحتیها تا هفتههای اخیر ادامه داشت و بعد از تلاش کمیته داوران فدراسیون برای تغییر یکی از داوران اعزامی به بازیهای آسیایی جاکارتا به رسانهها کشید.
حساسیت روی يک داور و داستان جاکارتا
از جامعه داوری شنیده میشود، توجه به داوران خاص و اعزامهای زیاد آنها به مسابقات بین المللی باعث حساسیتهایی در میان داوران شده بود. هروس آوانسیان که مسئولیت برگزاری رشته بسکتبال را در بازیهای آسیایی جاکارتا برعهده دارد، در سالهای گذشته هم به عنوان رئیس کمیته داوران آسیا فعال بود و از این نظر جایگاه خاصی در انتخاب داوران قاره در مسابقات بین المللی دارد.
آوانسیان برای مسابقات بسکتبال در بازیهای آسیایی جاکارتا، محمد دوست و هادی سالم را انتخاب کرد؛ اما آبکاریان رئیس کمیته داوران تلاش زیادی داشت که محمدرضا صالحیان را به جای محمد دوست به بازیهای آسیایی بفرستد.
تلاشی که با دخالت رئیس فدراسیون هم همراه بود و از آوانسیان در فدراسیون درخواست شد که این جا به جایی را بپذیرد. آوانسیان به خبرنگار ما توضیح میدهد: "داورانی که فیبا آسیا انتخاب میکند، هیچ فدراسیونی نمیتواند تغییر دهد. فدراسیونهای ملی فقط میتوانند از اعزام داوران جلوگیری کنند."
به نظر میرسد بحث جریمه کشورهایی که جلوی اعزام داوران را میگیرند، چندان هم جدی نیست و آوانسیان فقط یک اتفاق مشابه از کشور چین تایپه را به یاد دارد که قصد اعزام داور خود به مسابقات آسیاچلنج تهران را نداشتند و فیبا آسیا به آنها اعلام کرد در این صورت باید هزینههای داور جایگزین را بدهند. مبلغی که حدود ۲۵۰۰ دلار میشد.
او در پاسخ به اینکه چرا اعزام داوران ایرانی به مسابقات مهم به نفرات خاصی محدود میشود؟ میگوید:"چهار داور ممتاز (الیت) از ایران در فهرست داوران ممتاز آسیا داریم که برای بازیهای سطح اول آسیا از این نفرات دعوت میکنند. گاهی فیبا آسیا شانسی هم میدهد که خود فدراسیونها یک داور را معرفی کنند."
محمد دوست، محمدرضا صالحیان، هادی سالم و صادق قنبری چهار داور ایرانی در فهرست داوران ممتاز آسیا هستند که انتخاب اصلی از بین این داوران صورت میگیرد.
دلیل اصرار برای تغییر داور اعزامی به جاکارتا
فدراسیون بسکتبال در دورههای قبلی بازیهای آسیایی هم برای اعزام داوران ایران اعمال نظر میکرده و برای بازیهای اینچئون محمدرضا صالحیان و رضا آذرافزا از ایران معرفی شده بودند.
نکته جالبی هم شنیده شده که هروس آوانسیان مسئول بسکتبال بازیهای آسیایی جاکارتا در گروه تلگرامی از داوران عضو نظرسنجی کرده بود که کدام داوران را برای قضاوت در بازیهای آسیایی جاکارتا مناسب میدانند؟ و پاسخ داوران جعفر محمدپور و فهیمه علیمرادی بوده است.
از طرفي هاگوپ خاجیریان دبیر بسکتبال آسیا مدتی قبل به فدراسیون بسکتبال ایران نامهای ارسال کرد که آیا داوران انتخابی برای بازیهای آسیایی جاکارتا را تایید میکنید؟ گویا همین نامه باعث شده بود که مسئولان کمیته داوران تصور کنند اجازه اعمال نظر در انتخاب داوران را دارند.
علی توفیق دبیر فدراسیون بسکتبال که در جریان نامههای ارسالی از فیبا آسیا قرار دارد، موضوع را به این شکل روشن میکند: "خاجیریان برای تایید داوران انتخابی از طرف فدراسیون ایران نامه فرستاده بود، نه اینکه اسامی را عوض کنید. داستان بازیهای آسیایی هم کمی با مسابقات زیرنظر مستقیم فیبا فرق میکند. اين مسابقات زيرنظر شوراي المپيک آسيا است؛ اما در برگزاري مسابقات بسکتبال از فيبا کمک مي گيرند. فیبا آسیا داورانی را از فهرست داروان فعال پیشنهاد میدهد و از فدراسیونها تایید میخواهد، ما هم اسامی را در نهایت تایید کردیم."
اعمال سلیقه در انتخاب داوران
در ماجرای داوران اعزامی به مسابقات بین المللی از طرفی گفته میشود که هروس آوانسیان از سالهای گذشته برحسب ارتباطات خود داوران را به آسیا معرفی میکرد، برای مثال زمانی که امیرحسین صفرزاده به دلیل مدیریت باشگاهی در لیگ ایران حق قضاوت نداشت؛ در مسابقات بین المللی به عنوان نماینده داوران ایران معرفی میشد. از سوی دیگر گفته میشود ورژ آبکاریان هم برحسب ارتباطات به برخی بها میدهد و اصرار برای اعزام صالحیان به بازیهای آسیایی هم به این دلیل بوده است. هر چند به گفته هروس آوانسیان وقتی دلیل معرفی صالحیان را سوال کرده، قضاوتهای بهتر او را مطرح کرده اند.
آوانسیان هم درباره تاثیر روابط در انتخاب داوران برای رقابتهای آسیایی میگوید: "ارتباطات در انتخابها مهم است؛ اما از نگاه من جای فاکتورهای اصلی را نمیگیرد. اگر داوری ۳۰ درصد و داور دیگری در حد ۷۰ درصد باشد؛ خب حق داور با سطح ۷۰ درصد نادیده گرفته نمیشود. اگر این نسبت در حد پنج درصد تفاوت میان داوران باشد؛ در این صورت به طور منطقی ممکن است ارتباطات هم تاثیری در انتخاب داوران بگذارد."
قضاوت یکی از داوران ممتاز در مسابقات نوجوانان
یکی دیگر از ایرادهایی که به کمیته داوران فدارسیون بسکتبال گرفته میشود، اعزام داوران برتر به مسابقاتی با اهمیت پایینتر است. هادی سالم داور اعزامی به بازیهای آسیایی جاکارتا برای مسابقات زیر ۱۶ سال غرب آسیا به میزبانی گرگان هم انتخاب شده است، در حالی که گفته میشود سطح مسابقات برای داوری مثل "سالم" پایین است و داوران جوان دیگری که کمتر در مسابقات بین المللی سوت زده اند، در چنین مسابقاتی باید آماده قضاوت در میادین بزرگتر شوند.
با این وجود از فدراسیون شنیده شد که چند نامه به جان تابت دبیرکل بسکتبال غرب آسیا (وابا) ارسال شده که داور جوانتری را جایگزین سالم کنند؛ اما او موافقت نکرده است. توفیق با تایید این ماجرا میگوید: "سه داور ایرانی از جمله هادی سالم را فیبا آسیا انتخاب کرده بود. ما گفتیم نظرمان این است که داور جوانتری در این مسابقات قضاوت کند؛ اما جواب این بود که بهتر است یک داور سطح بالا هم در تورنمنت حضور داشته باشد. سالم از داوران الیت (ممتاز) ایران است و به نوعی پیشکسوت سایر داوران حاضر در این تورنمنت به شمار میرود."
تعامل ضعیف میان کمیته داوران ایران با آسیا
برخی داوران فعال در مقایسه دورههای مختلف کمیته داوران میگویند اعزام داوران به مسابقات بین المللی در زمان امیرحسین واحدپور شرایط بهتری داشت. داستان عجیبی نقل میشود که فدراسیون بسکتبال اجازه اعزام داور به مسابقات ویلیام جونز تایوان را نداده، چون تامین هزینه بلیت هواپیمای داوران با فدراسیون بوده است. مبلغی حدود سه میلیون تومان که گویا در شرایط فعلی اقتصادی فدراسیون، صرفه جویی شده است. در حالی که از داوران شنیده میشود برخی حتی با پرداخت هزینه پرواز خود حاضر به قضاوت در جام ویلیام جونز بودند.
از کمیته داوران فدراسیون هم شنیده میشود که چند داور برای قضاوت در جام ویلیام جونز لابی کرده بودند و مسئولان کمیته داوران بعد از شنیدن این مطلب حاضر به اعزام هیچ داوری به مسابقات نشده اند.
امیرحسین واحدپور رئیس سابق کمیته داوران فدراسیون بسکتبال درباره اعزامهای بین المللی داوران ایرانی میگوید: "سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ با اعلام فیبا آسیا، بیشترین نماینده داوران را در رویدادهای مختلف آسیا داشتیم. میگفتند واحدپور زبان انگلیسی بلد نیست، با همین بی زبانی، تعداد زیادی داور به آسیا معرفی کردیم. آن هم در شرایطی که آقایان پیش از آن هر سال خودشان لابی میکردند و به مسافرت میرفتند. من در چهار سال حضورم در مجموع برای شرکت در پنج کلاس به سفر رفتم و همیشه یک یا دو مدرس کنارم بودند."
او به اختلاف پارسال خود با هروس آوانسیان اشاره میکند که شاید هنوز هم پابرجا باشد؛ اما تاکید میکند: "زمانی که آوانسیان در کمیته داوران آسیا بود، همیشه تعامل خوبی بین ما با او و هاگوپ خاجیریان دبیرکل آسیا وجود داشت."
در مقابل مسئولان فعلی کمیته داوران فدراسیون هم اعتقاد دارند نگاهها در دوره فعلی منصفانه نیست و اعزامهای داوران به مسابقات غرب آسیا، جوانان، جام جهانی نوجوانان و رقابتهای بین المللی دیگر چندان در فضای فعلی مطرح نمیشوند.