پخش زنده
امروز: -
اقامت گاه بوم گردی صنعت نوپایی در حوزه گردشگری کشور است و در خراسان رضوی هم فقط 25 اقامت گاه بوم گردی تا کنون فعال شده است
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، خانه ای کاهگلی با حیاطی خشتی، پنجره های چوبی پوشیده شده با حصیر، باغچه ای بزرگ و درخت های سر به فلک کشیده سپیدار که روی تخت های چوبی دور حیاط سایه انداخته اند، گلدان های شمعدانی کنار حوض، بوی خوش زمین خاکی و چمن تازه آب پاشی شده و نان داغ تنوری، چشم ها و مشام هر بیننده ای را ناخداگاه مسحور خود می کند.
و تو در این خانه بانوانی را می توانی ببینی که با لباس های محلی در حال قالی بافی، یا طبخ غذا و هم زدن دیگ آش اند.
همه اینها جلوه های دیدنی در نخستین اقامت گاه بوم گردی خراسان رضوی است.
همانجایی که آقا صادق کاظمیان، پارسال، آنرا با هزینه شخصی اش در روستای رادکان، در نزدیکی های مشهد مقدس راه انداخته است.
او می گوید: این اقامتگاه خانهای با قدمت حدود ١٥٠ سال دارد، که به عنوان میراثی از گذشتگان ما، به همان شکل قدیمی خود مرمت و بازسازی شده است.
او معتقد است که در این اقامتگاه ،توانسته با نوآوری و خلاقیت گوشه هایی هرچند اندک از زندگی روستایی مردم خراسان رضوی را به نمایش بگذارد.
آقا صادق می گوید: تا امروز در این خانه از همه جای ایران و حتی کشورهای خارجی همچون فرانسه، آلمان و اتریش هم مسافر داشته است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی هم در این باره می گوید: امروزه گردشگران هرچه بیشتر خواستار نزدیک شدن به شرایط زیست طبیعی و بومی، استفاده از غذاهای سنتی و تجربه زندگی به سبک قدیم هستند.
ابوالفضل مکرمی فر می افزاید: اقامت گاه های بوم گردی یا اکوتوریسمی شرایط استفاده بیش از پیش از این جاذبهها و آشنایی با فرهنگهای بومی در جوامع محلی را به خوبی فراهم می کنند.
او با اشاره به اینکه اقامت گاه های بوم گردی صنعت نوپایی در حوزه گردشگری کشور و همچنین خراسان رضوی است ادامه می دهد: هم اکنون فقط 25 اقامتگاه بوم گردی در استان فعال است.
مکرمی فر همچنین می گوید: به همین منظور از ابتدای امسال تا کنون تلاش شده تا مجوز راه اندازی برای 89 اقامتگاه بوم گردی دیگر در خراسان رضوی صادر شود.
او بیان می کند: با راه اندازی این واحدهای جدید، مجموع اقامتگاه های بوم گردی استان تا سالهای آینده به 114 مورد افزایش می یابد.
سرپرست معاونت گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز، وضعیت کمی و کیفی اقامت گاه های بوم گردی استان را در مقایسه با استانهایی همچون اصفهان و گیلان چندان دلچسب نمی داند.
مهدس بید خوری می گوید: اقامتگاه های بوم گردی در خراسان رضوی فقط با 670 نفر ظرفیت و 115 اتاق به گردشگران داخلی و خارجی خدمات دهی می کنند.
او با اشاره به برخی از امتیازاتی که دولت برای مالکان این اقامتگاه ها قائل شده است، اظهار می کند: مالکان اقامت گاه های بوم گردی از معافیت 50 درصدی مالیاتی برخوردارند.
بید خوری می گوید: تعرفه های آب، برق و گاز این اقامتگاه ها هم در قالب صنعتی محاسبه شود و افرادی هم که قصد راه اندازی اقامتگاه بوم گردی در خراسان رضوی را داشته باشند، می توانند از مجوز تغییر کاربری خانه های قدیمی و اماکن ثبتی به صورت رایگان بهره مند شوند.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی هم می گوید: سبک معماری سنتی اقامت گاه های بوم گردی، پذیرایی محلی و اجرای آیینهای بومی از ویژگیهای خانههای بومی در استان است.
اکبری به شناسایی 55 روستای هدف گردشگری در خراسان رضوی برای ایجاد اقامتگاه های بوم گردی اشاره می کند و می افزاید: از این تعداد 25 روستای هدف گردشگری برای تصویب نهایی در حال طی کردن مراحل قانونی هستند.
او تولید صنایع دستی، اجرای برنامههای ملی و غذای با طعم محلی در خانههای روستایی را از مهمترین جاذبههای اقامتگاه های بوم گردی قلمداد می کند و می گوید: گردشگران برای دریافت فهرست خانههای بوم گردی به آژانسهای مسافرتی و دفاتر میراث فرهنگی در مشهد و شهرستانهای استان مراجعه کنند.
اکبری می گوید: در بیشتر این اقامتگاه ها که اکثر آنها، توسط یک خانواده محلی اداره می شود فعالیت های مختلفی مانند ارائه غذا و نوشیدنی بومی، آموزش و فروش صنایع دستی محلی، اجرای نمایش و موسیقی سنتی، برگزاری رویدادهای بومی، تورها و فعالیتهای بومگردی به چشم میخورد.
آقای موقر یکی از افرادی که به تازگی در یکی از این اقامت گاه ها در استان ساکن شده، هم می گوید: بازسازی بنای ساختمان این اقامتگاه به عنوان یک خانه قدیمی به خوبی انجام شده بود و حال و هوای تاریخی داشت.
او می افزاید: گرچه برنامه های جانبی این اقامتگاه مانند تور گردشگری، موسیقی و ارائه غذاهای سنتی خوب بود اما هزینه یک شب اقامت در این مکان برای همه اقشار با هر درآمدی به صرفه نیست.
خراسان رضوی 28 شهرستان و بیش از 2 هزار و 540 روستا دارد و توسعه اقامت گاه بوم گردی در این استان کمک شایانی به صنعت گردشگری در مسیر رسیدن به اهداف توسعه پایدار می کند.