پخش زنده
امروز: -
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران گفت: ۵ استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، فارس و بوشهر از نظر بارش، بحرانی است و بیش از ۵۰ درصد کاهش بارش دارند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ محمد حاج رسولی ها در جمع خبرنگاران افزود: میانگین بارش در این استان ها به ترتیب 73 و نیم درصد، 70، 58، 56 و 50 درصد از ابتدای سال آبی تاکنون ثبت شده است.
وی گفت: 4 استان خوزستان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، کهکیلویه و بویراحمد نیز بین 30 تا 50 درصد کاهش بارش دارند.
حاج رسولی ها در مورد میزان روان آبها نیز افزود: نسبت به سال قبل 34 درصد کاهش یافته و حجم مخازن سدها در حال حاضر 25 میلیارد و 820 میلیون متر مکعب است که نسبت به پارسال 16 درصد کاهش دارد.
وی گفت: میزان بارش برف 70 درصد کمتر شده و آثار آن در جاهای مختلف کشور مشاهده می شود به طور مثال آورد رودخانه ای یک متر تا دو متر مکعب بر ثانیه بوده که به یکباره به 200 تا 300 لیتر بر ثانیه رسیده که نشان می دهد ذخیره برف نداریم و آورد رودخانه از طریق ذوب شدن برف به حداقل رسیده است.
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران در مورد سدهای استان تهران افزود: با توجه به مدیریت سدها در استان تهران دغدغه ای جدی نداریم هر چند میزان ذخیره آب سدهای استان نسبت به پارسال کمتر شده است.
حاج رسولی ها به شرایط بحرانی برخی از سدها که تأمین کننده آب شرب نیز هستند اشاره کرد و گفت: در استان فارس سد درودزن که تأمین آب شیراز را به عهده دارد 341 میلیون متر مکعب آب دارد در حالی که حداقل حجم آبی که باید این سد داشته باشد 300 میلیون متر مکعب است.
وی افزود: ورودی آب به سد درودزن در سال آبی جاری 53 درصد کاهش داشته است.
حاج رسولی ها گفت: سد کوثر در استان کهکیلویه و بویراحمد که تأمین کننده آب شرب این استان و استان فارس، بوشهر است در حال حاضر 244 میلیون متر مکعب آب دارد که نسبت به سال قبل ورودی آب به این سد 42 درصد کاهش را نشان می دهد.
وی درباره سد دوستی در استان خراسان رضوی نیز ادامه داد: حجم آب این سد که تأمین کننده آب شرب مشهد است 225 میلیون متر مکعب است و میزان ورودی آب به این سد 84 درصد کاهش داشته است.
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران درباره سد زاینده رود نیز گفت: این سد تأمین کننده آب شرب اصفهان و بخشی از یزد است و در حال حاضر 320 میلیون متر مکعب ذخیره آب دارد و ورودی آب به این سد از ابتدای سال آبی تاکنون 56 درصد کاهش نشان می دهد.
حاج رسولی ها درباره سد استقلال در استان هرمزگان نیز گفت: موجودی آب این سد 20 میلیون متر مکعب است و ورودی آب به این سد در سال آبی جاری صفر بوده است و ورودی آب به سد شمیل و نیان فقط یک میلیون متر مکعب بود که این رقم در سال گذشته 100 میلیون متر مکعب ثبت شده است.
وی در زمینه ورودی آب به چاه نیمه ها در استان سیستان و بلوچستان نیز افزود: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون 3 میلیون متر مکعب آب وارد این چاه نیمه ها شده است.
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران ادامه داد: از ابتدای سال آبی تاکنون میانگین بارش در کشور 167 میلی متر بوده است که در سه ماه باقیمانده پیش بینی می شود تنها 8 تا 9 میلی متر بارش داشته باشیم.
حاج رسولی ها با اشاره به آمارهای به ثبت رسیده از 50 سال اخیر گفت: وضع بارش در مقایسه با آمارهایی که در دست است امسال در رتبه 47 قرار داریم.
وی گفت: میانگین بارش نسبت به پارسال 26 درصد نسبت به درازمدت 50 ساله 30 درصد کاهش دارد.
مجوز 700 حلقه چاه آب اضطراری صادر شده است
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران گفت: مجوز حدود 700 حلقه چاه آب به صورت فوری برای تأمین آب در تابستان صادر شده است.
محمد حاج رسولی ها با اشاره به اینکه در دو هفته گذشته حدود هزار میلیارد تومان اعتبار به شرکت های آب فاضلاب کشور برای تأمین آب شرب اختصاص یافته است، افزود: از یک ماه پیش شهرهای دارای تنش آبی شناسایی شده و حفر چاه جدید، جابجایی چاه های قدیم، اجاره کردن چاه کشاورزی و ساخت سازه های بزرگ در کمترین زمان از جمله اقدامات فوری برای گذر از تابستان امسال بوده است.
وی با اشاره به اینکه برای اقدامات میان مدت نتوانستیم تأمین اعتبار کنیم، گفت: اما شهرهایی که در تنش آبی قرار دارند تأمین آب آنها از طریق آب های سطحی و زیرزمینی، اطلاع رسانی به کشاورزان و در نظر گرفتن کیفیت آب با گندزدایی در دستور کار قرار گرفته است.
حاج رسولی ها با اشاره به اینکه یازدهمین سالی است که خشکسالی را سپری می کنیم افزود: مسدود کردن چاه های غیر مجاز در قالب طرح احیای آب های زیرزمینی یا تعادل بخشی آب های زیرزمینی حدود سه سال است که اجرا می شود و براساس این طرح 103 هزار چاه نیمه عمیق در برنامه ای پنج ساله باید مسدود شود.
وی گفت: سالانه حدود 15 هزار حلقه چاه غیر مجاز باید مسدود می شد که تاکنون 14 هزار و 200 حلقه چاه را مسدود کردیم امسال نیز مسدود کردن 15 هزار حلقه چاه در برنامه است که متأسفانه به دلیل کاهش شدید بارش و پیچیده شدن معیشت کشاورزان 10 درصد از این چاه ها یعنی حدود هزار و 500 حلقه چاه غیر مجاز را مسدود کردیم.
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران افزود: چاه هایی که مسدود می شوند تاریخ حفر آنها بعد از سال 85 است.
حاج رسولی ها گفت: از مجموع 609 دشت کشور 338 دشت ممنوعه بحرانی داریم که برداشت آب از آنها ممنوع است.
وی با اشاره به اینکه سالانه حدود 400 میلیارد متر مکعب نزولات آسمانی داریم که 70 تا 75 درصد آن تبخیر می شود و این موضوع مهمی است که باید برای آن برنامه ریزی شود، افزود: در مورد تبخیر آب مخازن سدها ابزارهای اندازه گیری و تشتک تبخیر وجود دارد که نشان می دهد بنابر سال های خشک یا ترسالی به طور متوسط یک میلیارد و 800 تا 2 میلیارد متر مکعب تبخیر آب انجام می شود.
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران گفت: راهکارهایی برای جلوگیری از تبخیر مانند احداث صفحات خورشیدی بر روی مخزن آب سدها در نظر گرفتیم و از بخش خصوصی نیز برای سرمایه گذاری دعوت می کنیم و دغدغه ای برای خطوط انتقال برق نخواهند داشت چون همه سدها خطوط و پست برق دارند اما راه حل هایی مانند ریختن گوی های سیاه در سطح آب پشت سد مشکلات زیست محیطی دارند و این اقدامات به صورت آزمایشی انجام شده اند.
کیفیت آب کارون ربطی به سد گتوند ندارد
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران گفت: کیفیت آب کارون به سد گتوند ربطی ندارد و این تصور غلطی است که سد گتوند موجب شوری آب گتوند شده است.
محمد حاج رسولی ها با اشاره به اینکه ورودی آب کارون 40 درصد کمتر شده و صلاح ندانستیم خروجی آب را افزایش دهیم افزود: به همین دلیل شوری آب کارون افزایش یافته در حالی که شوری یا EC آب سد گتوند 600 است اما میزان شوری آب در پایین دست سد قابل مقایسه با شوری آب سد گتوند نیست.
وی گفت: در ابتدای دولت یازدهم موضوع شوری آب گتوند مطرح شد و کارگروهی را دولت انتخاب کرد و سازمان برنامه و بودجه دانشگاه تهران را به عنوان بی طرف برای بررسی این موضوع برگزید که گروه کارشناسی برای بررسی وضع آب سد گتوند تشکیلو نتایج آن حدود یک سال و نیم پیش در شورای عالی آب مطرح و تصمیم گیری شد.
حاج رسولی ها در زمینه اهمیت سدسازی و نقش آن در شرایط فعلی افزود: اگر همه مباحث کمبود آب را به سدسازی منعطف کنیم جفا کردیم هر چند ممکن است خطاهایی در سد سازی داشتیم اما هیچ کس نمی تواند نقش موثر سدها را در شرایط فعلی و پایداری آب در کشور منکر شود.
وی گفت: به طور مثال اگر سدهای اطراف تهران نبود آبرسانی به جمعیت چند میلیونی تهران امکان نداشت.
مدیر عامل شرکت منابع آب ایران افزود: از 172 سد بزرگ ملی کشور امروز 4 درصد آنها دچار اشتباهاتی مانند جانمایی هستند اما 50 تا 60 درصد همین سدها آب شرب را به عهده دارند.
حاج رسولی ها گفت: از 110 سدی که در ابتدای دولت یازدهم برای ساخت ردیف اجرایی داشتند 70 سد در اولویت اول ساخت قرار گرفتند چون برای تأمین آب شرب در نظر گرفته شده بودند و 40 سد دیگر در اولویت دوم قرار دادیم.
وی افزود: بر این اساس در برنامه پنجم توسعه بیشترین تعداد سد به مدار بهره برداری رسید برخی از این سدها مهندسی مجدد شد، برخی متوقف و اهداف برخی از سدها بازنگری شد که نشان می دهد اهداف در نظر گرفته شده برای ساخت سد کاملاً بررسی شده است.
حاج رسولی ها در پاسخ به سوالی در زمینه مسدود شدن آب رودخانه های مرزی در شرق و غرب کشور گفت: همه اقدامات ما در رودخانه های مرزی شرق و غرب کشور براساس پروتکل هاست و تفاهم نامه هایی را که در این زمینه بستیم تاکنون به آن پایبند بودیم.
وی در زمینه ورودی آب به استان سیستان و بلوچستان از طریق رودخانه های مرزی با افغانستان نیز افزود: شرایط آبریز مشترک در سیستان و بلوچستان به گونه ای است که فقط 26 میلی متر بارش در آنجا گزارش شده در حالی که بخشی از ورودی آب به سدهای استان از طریق سیلاب ها تأمین می شود در اسفند و فروردین برف اندک این منطقه ذوب و روانه رودخانه شد اما بخش دیگری از ورودی آب به رودخانه های سیستان از طریق رودخانه مرزی با افغانستان است که کنترل شده و آبی دریافت نکردیم که وزارت خارجه در حال پیگیری موضوع است.