پخش زنده
امروز: -
امروز دولت عربستان با واگرايي ائتلاف سعودي در جنگ يمن روبروست.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما، تصمیم دولت مالزی برای خروج از به اصطلاح ائتلاف عربستان در جنگ یمن با استقبال دولت نجات ملی این کشور روبرو شد .عبدالسلام علی جابر سخنگوی دولت نجات ملی یمن اعلام کرد این تصمیم دولت مالزی بیانگر رویکرد مسئولانه و شجاعانه ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی است .
در واقع این تصمیم غلبه منافع مالزی و امت اسلامی بر هژمونی آمریکایی –صهیونیستی است .در این حال وی از سایر کشورهای اسلامی نیز خواست در موضع خود در قبال یمن بازنگری کنند و موضع شجانه مالزی را سرلوحه کار خود قرار دهند .
هفته گذشته محمد سابو وزیر دفاع مالزی رسما خروج این کشور ازبه اصطلاح ائتلاف عربستان در جنگ یمن و خروج نیروهای نظامی مالزی از ان کشور را اعلام کرد .
محمد علی الحوثی رئیس کمیته عالی انقلابی یمن نیز از خروج مالزی از ائتلاف متجاوزان سعودی استقبال و آنرا موضع درخشانی از سوی دولت کوالالامپور دانست .وی با اشاره به خشم و عصبانیت متجاوزان سعودی اماراتی از تصمیم دولت مالزی برای خروج از یمن گفت این گام علاوه بر خسارت و زیان های سیاسی و نظامی به کشورهای متجاوز حاکی از عمق تنگنای قانونی و اخلاقی به اصطلاح ائتلاف سعودی در جنگ یمن است .نیروهای نظامی مالزی در زمان دولت نجیب تون رزاق نخست وزیر قبلی این کشور در سال 2016 به یمن اعزام شدند .اگر چه وزیر دفاع مالزی اعلام کرد که نیروهای نظامی این کشور در هیچ عملیاتی در یمن شرکت نکرده اند با این حال اعزام این نیروها به جنگ یمن در چارچوب به اصطلاح ائتلاف نظامی عربستان ضد مردم یمن بیانگر روابط روبه توسعه مالزی با عربستان بود که با پیروزی ائتلاف امید به رهبری ماهاتیر محمد در انتخابات پارلمانی اخیر مالزی در هم شکست .این انتخابات در همان حال که شکست بسیار سنگینی برای ائتلاف آمنو و حزب باریسان نشنال به رهبری نجیب تون زاق بود بلکه شکست سنگین نیز برای عربستان محسوب می شود که با توسعه روابط با دولت رزاق در حال تبدیل مالزی به پایگاه خود در منطقه جنوب شرق آسیا بود .
نفوذ و مداخله رياض
دولت عربستان با توسعه نفوذ سیاسی فرهنگی و مذهبی درتلاش بودند تا نفوذ خود را در منطقه جنوب شرق آسیا افزایش دهند به همین دلیل برخی از محافل در مالزی در مورد اشاعه فرهنگ سعودی در آن کشور از جمله در مورد پوشیدن لباس هشدار داده بودند .توسعه روابط نجیب تون رزاق با عربستان منجر به اختلاس و فساد مالی گسترده ای در هیات حاکمه مالزی در دوره نخست وزیری نجیب تون رزاق شد به گونه ای که پرونده فساد وی در دادگاه در حال پی گیری است .شکست رزاق و حزب باریسان نشنال در انتخابات مالزی به قدری عربستان را شوکه کرد که خشم حکام این کشور را برانگیخت .زیرا به وضوح می دانستند که ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی شخصیتی متفاوت از نجیب تون رزاق دارد و مواضعش در قبال نهضت های آزادیبخش از جمله فلسطین و مقابله با تروریستها کاملا مشخص است و پیروزی وی در انتخابات اخیر مالزی بدون تردید پس لرزه های زیادی را نیز به دنبال خواهد داشت که خروج مالزی از ائتلاف عربستان در تجاوز به یمن از جمله آن است .
ائتلاف سعودی در سال 2015 حمله خود را به یمن آغاز کرد و حکام عربستان تصور می کردند که به زودی می توانند مردم یمن را شکست داده و این کشور را به اشغال خود درآورند که این گونه نشد.
در واقع عربستان با ائتلاف خود ساخته خود از جمله امارات و بحرین در باتلاق جنگ یمن گرفتار شده اند و با خروج کشورها از اين ائتلاف خود ساخته،کابوس دهشتناک رژیم آل سود را فرا گرفته است .زیرا به خوبی می داند که کشورهای دیگر نیز از این ائتلاف خارج و خود را از باتلاق یمن نجات خواهند داد و این عربستان است که هر روز و هر چه بیشتر در آن فرو می رود .
خط جدايي از عربستان
از دیدگاه محافل سیاسی در مالزی دولت این کشور با خروج از یمن خط خود را کاملا از عربستان در همه زمینه ها جدا کرد و نشان داد که دولت ماهاتیر محمد منافع ملی و منافع جهان اسلام را در نظر دارد و برای خشنودی تروریست پرورهایی که با قتل عام مردم مظلوم یمن برای خود جشن شادی برگزار می کنند، قصد بدنامی خود را ندارد .
پروفسور سید فرید العطاس جامعه شناس و استاد دانشگاه ملی سنگاپور در گفتگو با خبرنگاران در ارزیابی از خروج مالزی از ائتلاف متجاوزان به یمن به سرکردگی عربستان گفت ،این تصمیم دولت مالزی تحسین برانگیز است و مالزی نباید خود را درگیر مطامع رژیم آل سعود در منطقه کند .به همین دلیل تصمیم ماهاتیر محمد برای خارج کردن نیروهای نظامی این کشوراز یمن با استقبال مردم مالزی نیز روبرو شده است .
محافل سیاسی و نهادهای مدنی در مالزی همچون گروه "وکلا برای آزادی " و دکتر فیصل موسی نویسنده و اندیشمند مالزیایی سیاست اصولی این کشور را پرهیز از هر گونه مداخله نظامی در امور کشورها و حفظ بی طرفی اعلام کردند اما نجیب تون رزاق نخست وزیر قبلی مالزی در ازاي روابط پنهانی با دولت عربستان و حکام این کشور اقدام به مشارکت در جنگ یمن کرد که از همان ابتدا با اعتراض مردم مالزی روبرو بود .
بسیاری از محافل سیاسی و رسانه ای در مالزی براین اعتقادند هدایایی که حکام عربستان به نخست وزیر مالزی دادند که بالغ بر 700 میلیون دلار برآورد می شود پادش وی برای همراهی با عربستان در کشتار مردم مظلوم عربستان بوده است . دستاورد تجاوز چهار ساله عربستان و متحدان آن به یمن که از 25 مارس سال 2015 آغاز شد ، ویرانی ها و خرابی های گسترده در کنار قتل عام و کشتار دسته جمعی مردان زنان و کودکان در یمن بوده است که همچنان ادامه دارد .حمله اخیر نظامی عربستان به استان الحدیده که با هدف پوشش شکستهای اخیر این کشور در یمن صورت گرفت با شکست سنگینی روبرو شد .به همین دلیل مردم مالزی در دوره دولت قبلی این کشور نیز با برگزاری تظاهرات و تجمعات گسترده تجاوز عربستان به یمن و کشتار مردم بی گناه این کشور را محکوم کرده بودند .
از دیدگاه مردم مالزی ،جنایات عربستان در یمن مصداق تروریسم دولتی است که در سایه سکوت مجامع به اصطلاح مدافع حقوق بشر صورت می گیرد .بنابراین اقدام نخست وزیر مالزی در خارج کردن نیروهای نظامی این کشور از یمن پاسخ مثبت به درخواست عمومی در مالزی نیز بوده است و این نشان می دهد که دولت ائتلاف امید به نخست وزیری ماهاتیر محمد در حال بازنگری و اصلاح سیاستهای دولت قبلی مالزی در غرب آسيا و متحدان و همپیمانان کوالالامپور است .
اهميت استراتژيک تصميم کوالامپور
تصمیم دولت مالزی برای خارج کردن نیروهای خود از جنگ عربستان در یمن از چند جهت قابل توجه و تامل است .
1- مالزی در دوره نخست وزیری ماهاتیر محمد از کشورهای پیشرو در جهان اسلام بود .مالزی با توجه به رشد اقتصادی خود توانست به عنوان کشوری صنعتی در میان کشورهای اسلامی خود را مطرح کند.
بنابراین برای ماهاتیر محمد و دولتمردان مالزی قابل قبول نبود که این کشور مهم در اتحادیه کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا آ.سه آن دنباله رو سیاستهای جنايت کارانه عربستان در غرب آسيا شود.
2- مهمترین شعار ماهاتیر محمد و ائتلاف امید بهبود وضعیت اقتصادی مالزی و تقویت پولی ملی و افزایش رفاه عمومی در این کشور است .بنابراین دولت مالزی برای تحقق این هدف نیازمند بازسازی روابط خود با کشورهای غرب آسيا و جهان اسلام است .استقبال از تصمیم دولت مالزی برای خارج شدن از ائتلاف متجاوزان به یمن نشان می دهد که مالزی در دوره ماهاتیر محمد مجددا در حال شکوفایی است و می تواند با بازنگری در سیاستهای دوره دولت قبلی مجددا سهم مناسبی از بازارهای منطقه را کسب نماید .
3- در پی سفر اخیر ملک سلمان پادشاه عربستان به مالزی محافل مختلف در این کشور در مورد توسعه نفوذ وهابیت در مالزی به دولت این کشور هشدار دادند .این محافل براین باور بودند که رژیم آل سعود با استفاده از اهرم مالی در دستگاههای مختلف مالزی رخنه کرده و وهابیت در حال توسعه نفوذ فرهنگی و مذهبی خود در این کشور است که پیامد ان دامن زدن به افراط گرایی در مالزی خواهد بود . وضعیتی که مارینا ماهاتیر دختر ماهاتیر محمد نخست وزیر این کشور نیز در این خصوص هشدار داده و تاکید کرده بود مردم مالزی هرگز نمی پذیرند که فرهنگ عربی در این کشور رشد کند و حاکم شود.
4- مالزی از مهمترین اعضای سازمان جنبش غیر متعهدها است که رسالت آن بی طرفی و جلوگیری از هر گونه خشونتهای سیاسی و مذهبی و کمک به برقراری صلح و امنیت در جهان است .از اینرو حضور مالزی در ائتلاف جنگ طلب سعودی نه تنها با مرامنامه غیر متعهدها در تضاد بود بلکه مالزی خود را درکنار کشورهایی می دید که هر روز در حال جنایت آفرینی هستند و صلح و امنیت منطقه را برهم مي زنند .
5- تلاش ماهاتیر محمد برای بازیابی موقعیت تاثیر گذار مالزی در تحولات جهان اسلام است .مالزی با همکاری سایر کشورهای اسلامی که به دنبال وحدت جهان اسلام و تقویت ان در عرصه بین المللی هستند بدون تردید می تواند نقش مهم و تاثیر گذاری را ایفا نماید .وضعیتی که بدون تردید جایگاه مالزی را نیز در جهان اسلام ارتقا خواهد داد .
جمع بندي
در هر حال ،خروج مالزی از ائتلاف متجاوزان حمله به یمن نشان می دهد که کشورهای اسلامی دیگر تمایلی برای مشارکت در جنایات سعودی ها در یمن ندارند و به احتمال زیاد سایر کشورهای واقع بین نیز ازبه اصطلاح ائتلاف عربستان در جنگ یمن خارج خواهند شد و این شکست بزرگی برای رژیم آل سعود خواهد بود که با همنوایی با رژیم صهیونیستی و آمریکا در سالهای اخیر با حمایت از گروههای تروریستی نه تنها در میان کشورهای اسلامی اقدام به جنگ افروزی و تفرقه افکنی می کند بلکه امنیت منطقه را نیز بر هم زده است .
مردم یمن هم با مقاومت در برابر جنایات سعودی ها نه تنها ارتش عربستان و متحدان آنرا با شکست روبرو کرده بلکه نشان داده اند که کشورهای منطقه برای داشتن آینده ای بهتر در منطقه باید واقعبینانه تحولات یمن را بررسی و در برابر آن به طور اصولی سیاستهای خود را تنظیم نمایند . این بدان معنا است که کشورهای اسلامی نباید اجازه بدهند حکام سعودی با تفرقه افکنی وحدت جهان اسلام را به نفع صهیونیستها برهم بزند .
================
نويسنده : مجيد وقاري - کارشناس سياست در آسيا.
.