پخش زنده
امروز: -
وی برای نمونه، به رسوایی و کلاه برداری یک شرکت نوپا در عرصه خدمات پزشکی اشاره کرد که در آن، بنیانگذار شرکت به دروغ ادعا کرده بود به فناوری هایی نوین در عرصه پزشکی و خدمات آزمایشگاهی دست پیدا کرده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، کریستین امانپور مجری شبکه سی ان ان در برنامه ای به بررسی فساد مالی و نبود شفافیت عملکرد شرکت ها در منطقه «سیلیکن ولی» آمریکا به عنوان قطب فناوری و محل ظهور شرکت های نوپا (استارت آپ ها) پرداخت.
وی برای نمونه، به رسوایی و کلاه برداری یک شرکت نوپا در عرصه خدمات پزشکی اشاره کرد که در آن، بنیانگذار شرکت به دروغ ادعا کرده بود به فناوری هایی نوین در عرصه پزشکی و خدمات آزمایشگاهی دست پیدا کرده است. اما در نهایت پس از گذشت چند سال مشخص شد این ادعاها همگی دروغ بوده است.
امانپور در این باره گفت، سیلیکن ولی (محل حضور شرکت های مهم فناوری آمریکا) در حال حاضر به علت نداشتن شفافیت در عملکردهای اقتصادی، مورد بررسی های دقیق و موشکافانه قرار گرفته است. اتفاقاتی که در این منطقه رخ داده، باعث شده است به شرکت های نوپا و نوظهور (استارت آپ ها) و وعده هایی که این کسب و کارها می دهند، با دیده تردیدآمیز تری بنگریم.
«الیزابت هولمز» زمانی یکی از موفق ترین چهره های این شرکت های نوپا شمرده می شد. شرکت وی که «ترانوس» نام داشت، وعده داده بود مردم را از آزمایش خون به شیوه سنتی و دردناک و با استفاده از سرنگ، بی نیاز کند، و نتیجه همه آزمایش های لازم را تنها با استفاده از یک قطره خون که از انگشت بیماران گرفته می شود، در اختیار آنها قرار دهد. او قرار بود جوانترین میلیاردر زن در آمریکا شود. او توانست نظر رسانه ها، سیاستمداران و سرمایه گذاران را به خود جلب کند. حتی چهره های سیاسی مهمی مانند هنری کیسینجر، جرج شولتز و جیمز ماتیس از او و شرکت نوپایش حمایت کردند.
اما در این میان یک مشکل بسیار بزرگ وجود داشت: همه این داستان، کلاه برداری و دروغ بود. «جان کریرو» روزنامه نگار وال استریت ژورنال بود که این خانه پوشالی را ویران کرد. او در کتاب خود به توصیف تحقیقاتش درباره این رسوایی و فساد پرداخت.
«کریرو» در این باره گفت: من به مدت 10 سال بود که اخبار حوزه بهداشت و درمان را در روزنامه وال استریت ژورنال پوشش می دادم. من پرونده فعالیت های «هولمز» بنیانگذار ترانوس را در سال 2014 در روزنامه ها مطالعه کردم، اما برخی نکات ذکر شده در این گزارش ها عجیب به نظر می رسید. مهمترین موضوعی که توجه من را به خود جلب کرد، این بود که وی سابقه هیچ نوع آموزش رسمی و آکادمیک در حوزه پزشکی و علوم آزمایشگاهی نداشت. اما علمی جدید در حوزه پزشکی را ایجاد کرده بود که به مثابه یک انقلاب در این حوزه علمی شمرده می شد. باور کردن این موضوع برای من دشوار بود.
چند هفته بعد، راهنمایی هایی را از یک متخصص آسیب شناسی دریافت کردم. او نیز درباره این ادعاها بسیار تردید داشت. وی به من گفت: انجام طیف کامل آزمایش هایی که بر روی شخص انجام می شود، تنها با استفاده از یک قطره خون که از انگشت او گرفته می شود، بسیار نامحتمل است.
او به واسطه تجربه خود می دانست که انجام چنین اقدامی به لحاظ علمی بسیار دشوار خواهد بود. بنابر این مطالبی در این باره نوشت، و افراد دیگری نیز که در خصوص ادعاهای ترانوس تردید داشتند، به وی پیوستند. وی افزود: هولمز ادعا می کرد ابزاری را طراحی کرده است که می تواند طیف کامل آزمایش های تخصصی را روی افراد انجام دهد، آن هم تنها با استفاده از یک قطره خون که از انگشت افراد گرفته می شود. طیف کامل آزمایش های تخصصی از دیدگاه کارشناسان به معنای صدها آزمایش و بلکه هزاران آزمایش است. این کار بسیار دشوار است و تا کنون هیچ کس نتوانسته است چنین دستاوردی را محقق کند.
بسیاری از مردم دوست ندارند برای انجام آزمایش های خون، سرنگ های بزرگ را در بازوی خود فرو برند. بر اساس ادعاهای هولمز، دیگر به چنین اقداماتی نیاز نبود. وی ادعا می کرد با این فناوری جدید، مردم به دفعات بیشتر و بسیار راحت تر آزمایش های خون را انجام خواهند داد، و این تحول باعث ارتقای چشمگیر سلامت در جامعه خواهد شد.
وی در ادامه گفت این رویکرد در سیلیکن ولی وجود دارد که افراد آنقدر ادعا می کنند، تا بالاخره بتوانند به ادعاهای خود جامه عمل بپوشانند. او تلاش می کرد از الگوهای مهم در حوزه علوم رایانه پیروی کند. مهمترین حوزه فعالیت در سیلیکن ولی هم علوم رایانه است، که بعدا به ساخته شدن رایانه های شخصی، اینترنت و تلفن های همراه هوشمند منتهی شد.
«هولمز» در ابتدا دوست داشت یک شرکت بزرگ را تاسیس کند، و پا جای پای استیو جابز بگذارد، و به یک کارآفرین بسیار موفق در سیلیکن ولی تبدیل شود. اما با گذشت سالیان، وی از پذیرش شکست خودداری کرد و درباره شکست های خود دروغ گفت.
«کریرو» درباره اینکه آیا عملکرد این شرکت، جان بیماران را در معرض خطر قرار داده است یا نه گفت: قطعا عملکرد این شرکت به گونه ای بوده است که جان برخی بیماران در معرض خطر قرار گرفته است. زیرا این شرکت نزدیک به یک میلیون نمونه خون را در ایالت های کالیفرنیا و آریزونا جمع آوری کرد. برخی از آزمایش هایی که روی این نمونه های خون صورت گرفت، مربوط به سرعت لخته شدن خون و سنجش غلظت آن بود. نتایج این آزمایش ها برای پزشکان بسیار مهم است، زیرا با استفاده از این نتایج، داروهایی مانند داروهای رقیق کننده خون را برای بیماران تجویز می کنند تا مانع بروز سکته در آنها شوند. اگر نتیجه این آزمایش ها دقیق نباشد، و میزان داروی تجویز شده توسط پزشک با شدت بیماری تناسب نداشته باشد، بیمار ممکن است به خونریزی یا سکته مبتلا شود.
وی در ادامه گفت «هولمز» توانست به خوبی از خلاء موجود در عملکرد سازمان غذا و داروی آمریکا، و همچنین مرکز ارائه خدمات پزشکی آمریکا به عنوان نهاد نظارت بر عملکرد آزمایشگاه های پزشکی استفاده کند.
لازم به ذکر است «هولمز» اکنون به اتهام کلاهبرداری بازداشت شده است.