پخش زنده
امروز: -
وضع امروز رصد خانه تاریخی مراغه ثمره ضعف و بی تفاوتی مسئولان ذیربط در احیای این اثر ارزشمند است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما نماینده ولی فقیه در بنیاد 15 خرداد کشور با بیان این مطلب گفت : اگر در مسئولان مربوطه همت و اراده بود ، رصد خانه تاریخی مراغه تا به حال باید احیا می شد.
آیت الله حسن صانعی در جمع خیران حامی دانشگاه مراغه افزود : خواجه نصیر الدین طوسی به تنهایی با کمترین امکانات بزرگترین مرکز علمی جهان اسلام را تاسیس کرد ، اما امروز مسئولان ما با این همه امکانات در احیای آن عاجر مانده اند.
وی تصریح کرد : تعریف و تمجید از گذشته دردی را دوا نمی کند و باید امروز قدر داشته های ارزشمندمان را بدانیم و برای حفظ آنها تلاش کنیم.
آیت الله صانعی ادامه داد : اثر تاریخی که افتخار دنیای اسلام است و روزگاری بزرگترین مرکز علمی جهان بوده امروز در غربت و بی توجهی گرفتار شده است.
وی گفت : این مجموعه تاریخی می تواند به دانشگاهی برای آموزش علم نجوم در کشور تبدیل شده و گذشته درخشان خود را باز یابد .
امام جمعه مراغه نیز درخصوص بی توجهی مسئولان به بنای تاریخی رصد خانه مراغه گفت : با وجود انتقادهای فراوان تاکنون اقدام عملی برای احیای این اثر تاریخی صورت نگرفته است .
حجت الا سلام والمسلمین محمد تقی پور محمدی افزود : سالهاست احیای این اثر به عنوان درخواست مردمی مطرح شده وقول هایی هم داده شده اما کاری در این خصوص انجام نشده است .
رصد خانه تاریخی مراغه در سال در سال 657 هجری قمری به همت خواجه نصیرالدین طوسی بر بالای تپه ای در ضلع غربی شهر مراغه بنا شد.
این اثر علمی و تاریخی پس از انتخاب مراغه به عنوان اولین پایتخت ایلخانان در مدت 15 سال بنا شده و 70 سال نیز بزرگترین مرکز علمی جهان اسلام بود.
در کتابخانه این بنای مهم بیش از 40 هزار جلد کتاب نگه داری می شد و ابزارآلات نجومی از جمله ذات الربع دیواری ، کره های ذات الحلق ، حلقه انقلاب ، حلقه اعتدالی و حلقه سموت در آن ساخته شده است.
این رصد خانه سالها الگویی برای ساخت رصد خانه های معروف جهان از جمله سمرقند و فومن جی چین بود و دانشمندان بزرگی چون قطب الدین شیرازی کاشف علت تشکیل رنگین کمان ، فخرالدین مراغی ، محی الدین مغربی و بسیاری از منجمان آن دوره اروپا وآسیا در این مکان علمی تربیت یافته اند .
رصد های ثبت شده در این رصد خانه در کتابی به نام ذیج مراغه گرد آوری شده که یکی از قدیمی ترین نسخه های آن هم اکنون در کتابخانه ملی پاریس نگهداری می شود .