پخش زنده
امروز: -
زبان آبی، پس از سالها بیدار شد!
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دامداران مازندران که سالهاست با مشکلات فراوان اقتصادی و معیشتی و حتی تغذیه دامها مواجه اند، این روزها خود را در برابر بیماری خطرناکی برای دامها می بینند که به راحتی منجر به تلف شدن دامها و افزایش خسارتها می شود.
بیماری مرموزی که سالهاست اثری از آن در مازندران دیده نشده بود اما ویروسش دوباره بیدار شد و بلای جان دامها و نمکی بر زخمهای دامداران شده است.
احمد، دامدار اهل دودانگه ساری با اشاره به تلف شدن 10 رأس گوسفند خود بر اثر این بیماری می گوید: دامها در حال چرا بودند که احساس کردم تعدادی از آنان بی قرارند و در چرای خود کم توان شده اند.
در ابتدا چندان توجهی نکردم و گرمای هوا را علت احتمالی این علائم می دانستم تا اینکه چند روز بعد گوسفندانم تلف شدند. با معاینات دامپزشک، بیماری گوسفندان زبان آبی تشخیص داده شد.
علائم بیماری زبان آبی
هادیان از دامپزشکان منطقه، درباره این بیماری می گوید: زبان آبی، بیماری ویروسی نشخوار کنندگان است که با حشرات منتقل می شود و در میان حیوانات اهلی بویژه در گاوها و گوسفندان دیده میشود.
به گفته هادیان، این ویروس روی غشاهای مخاطی، سختی تنفس و لنگش ناشی از نکروز و تحلیل ماهیچه و التهاب باندهای کروناری سم در گوسفندان درگیر دیده می شود. پوست سم گوسفندان کنده میشود و پشمهای قسمتی یا کل بدنشان را از دست میدهند.
کرم زاده از کارشناسان دامپزشکی نیزدرصد مرگ ومیردراین بیماری را بیش از 70 درصد می داند و می گوید: محدوده پراکندگی جغرافیایی ویروس زبان آبی، بتازگی گسترش یافته و قدرت درگیری بیشتری نیز دارد.
کرم زاده افزود: ویروس زبان آبی می تواند تعداد زیادی از نشخوارکنندگان اهلی و وحشی از جمله گوسفند، بز، گاو، آهو، بز کوهی، گوسفند شاخ بلند و گوزن را بیمار کند و تب بالای ۴۲ درجه سانتیگراد/ قرمز شدن زبان/ خونریزی شدید در ناحیه آرواره ها، لب و دهان و قرمز شدن پوست
بالای سم از مهمترین علائم آن است که با ادامه آن به علت ناتوانی در چرا و گرسنگی ، زبان دام کبود و آبی رنگ می شود که وجه تسمیه بیماری نیز همین رنگ زبان است.
البته این ویروس تاکنون در آفریقا، اروپا، آسیای میانه، استرالیا، اقیانوس آرام جنوبی، آمریکای شمالی و جنوبی و بخشهایی از آسیا دیده شده است و سالهاست خبری از آن در مازندران نبود.
دلایل شیوع مجدد
مدیرکل دامپزشکی مازندران با تأیید گسترش این بیماری در دو دانگه، چهاردانگه و مناطقی از سایرروستاهای ساری می گوید: علت بیدارشدن و شیوع دوباره این ویروس، ورود بدون نظارت و قرنطینه دام از سایر استانها، تغییر اقلیم و افزایش گرمای هوا و رطوبت است.
رضوانی افزود: ویروس زبان آبی میتواند به صورت مکانیکی با سر سوزن، تجهیزات معاینات و حتی تماس بدنی دامها با یکدیگر منتقل شود و دوره پنهان آن در گوسفند 5 تا 10 روز و در گاو 4 روزاست.
وی بیماری زبان آبی را در مازندران کنترل شده اعلام کرد و افزود: برای کنترل این بیماری، سم مورد نیاز در اختیار دامداران قرار گرفت و با همکاری دهیاران توانستیم این بیماری را مهارکنیم.
رضوانی اعلام کرد: درهر منطقه ای که این بیماری مشاهده شد، آمادگی داریم دامداریها را سمپاشی کنیم و به دامداران نیز آموزشهای لازم داده شود.
به گفته مدیرکل دامپزشکی مازندران، سم به اندازه کافی در استان موجود است اما دامداران باید توجه کنند که درصورت بارندگی، اثر سم از بین می رود و باید دوباره سمپاشی شود.
این مسئول با اشاره به اینکه بخش زیادی از گوشت مورد نیاز مازندران، از استان های دیگر وارد می شود از واردکنندگان دام خواست از وارد کردن دام زنده به استان خودداری کنند و مردم نیز، تخلفات در حوزه دام را به دامپزشکی استان گزارش کنند.