گزارش مکتوب
حرکت بهسمت توربینهای بادی در سرزمین بادها
قزوین قطب تولید انرژی بادی ایران میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین میگوید: با ارایه مجوز برای ساخت سه هزار مگاوات نیروگاه بادی، استان قزوین به قطب تولید انرژی بادی ایران تبدیل میشود.
منوچهر حبیبی میافزاید: از این میزان مجوز صادر شده، هزار مگاوات در مرحله اجراست.
بگفته حبیبی درسه ماه آینده ۱۰۰ مگاوات نیروگاه برق بادی در استان قزوین راه اندازی خواهد شد.
امروزه بهرهگیری ازانرژی بادی به عنوان یکی از گزینههای اصلی برای تولید انرژی درجهان و سهم آن در تولید جهانی برق رو به افزایش است.
بسیاری از مناطق ایران از جمله قزوین از لحاظ منابع مختلف انرژی یکی از غنیترین مناطق کشور محسوب میشود که دارای ظرفیتهای فراوان انرژیهای تجدیدپذیر از جمله باد است.
مناطق بادخیز در استان قزوین از جمله دشت قزوین (منطقه کهک)، طارم سفلی و کوهین استعداد ساخت نیروگاههای بادی بزرگ و کوچک با تولید برق در واحدهای چند مگاواتی را دارد.
مولدهای برق بادی با توجه به هزینه پایین میتواند جایگزین مناسبی برای نیروگاههایی که با سوخت مازوت، گاز وغیره کار میکنند، باشد.
سعید بهادیوند مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق میگوید: استفاده از فناوری توربینهای بادی به علت قیمت پایین توربینهای برق بادی و نداشتن آلودگی، باعث شده توربینهای بادی بزرگ و کوچک در بسیاری از کشورها از جمله ایران ساخته شود و برنامه ریزی برای استفاده بیشتر از انرژی باد جهت تولید برق در واحدهایی با توان چند مگاواتی مورد مطالعه قرار گیرد.
عدم نیاز توربین بادی به سوخت، تامین بخشی از تقاضاهای انرژی برق، تنوع بخشیدن به منابع انرژی، ایجاد سیستم پایدار انرژی، قدرت مانور زیاد در بهره برداری (از چند وات تا چندین مگاوات)، بی نیازی به آب و نداشتن آلودگی زیست محیطی از مهمترین مزایای نیروگاههای بادی است.
سعید بهادی وند میافزاید: از سال ۸۵ وزارت نیرو تصمیم گرفت تا ظرفیت تولید انرژی الکتریکی از باد را در نواحی مختلف کشور بررسی و سنجش کند و با توجه به برنامه ریزیهایی که از قبل انجام گرفته بود، دولت 2 طرح بزرگ بادی را یکی در منجیل در استان گیلان به ظرفیت ۱۰۰ مگاوات و دیگری در بینالود نزدیک مشهد به ظرفیت ۲۸.۳ مگاوات اجرا کند.
اما با شناسایی منطقه کهک تاکستان در استان قزوین برای ساخت نیروگاه بادی، زمینه استفاده از انرژیهای نو دراین استان در اولویت قرار گرفت و در سال ۹۲ در ۵ کیلومتری شهر تاکستان در استان قزوین گروه مپنا اولین توربین بادی را راه اندازی کرد.
مزرعه بادی ۱۰۰ مگاواتی کهک استان قزوین با وسعت منطقه مطالعاتی ۴ هزار و ۲۲۳ هکتار در حال ساخت است که تاکنون بیش از ۵۵ مگاوات از مجموعه توربینهای این نیروگاه نصب شده است.
مدیر تولید انرژیهای نو نیروگاه بادی کهک میگوید: برای ساخت پست و نیروگاه بادی ۵۵ مگاواتی کهک بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است و تمامی مراحل ساخت، طراحی و اجرای آن را مهندسان و کارشناسان داخلی انجام داده اند.
بگفته مهدی محمدی با افتتاح این نیروگاه بادی ۹۰ میلیون لیتر سوخت فسیلی گازوئیل صرفه جویی و از تولید ۲۵۰ تن CO۲ جلوگیری شده است.
محمدی میگوید: توربینهای نیروگاه بادی کهک تاکستان اولین توربینهای ۲.۵ مگاوات کشور است و در ایران در ردیف بزرگترین توربینهای بادی محسوب میشود.
وی در مقایسه این نیروگاه با نیروگاه منجیل افزود: نیروگاه بادی منجیل ۶۹۰ کیلو ولت است وهر توربین نیروگاه کهک تاکستان ۲.۵ مگاوات و حدود ۴.۵ برابر منجیل است.بگفته اکبر ادیب فرمدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت تولید انرژیهای تجدیدپذیر مپنا ، این شرکت با هدف خودکفایی در ساخت مزارع بادی درسال ۱۳۹۰ تاسیس شده و با همکاری یک شرکت آلمانی و بر اساس جدیدترین تکنولوژی، ساخت مزارع بادی را در دستورکار قرارداده است.علاوه بر منطقه کهک در تاکستان با توجه با ظرفیت استان قزوین نیروگاه دیگری هم دراین استان در دست ساخت است که عضو هیئت مدیره سازمان انرژیهای تجدید پذیر در همین خصوص میگوید: بزرگترین نیروگاه بادی بخش خصوصی کشور هم درمنطقه طارم سفلی استان قزوین آماده بهره برداری شده است.بگفته احمد زعفرانچی مرحله نخست این طرح با هدف تامین برق استانهای زنجان و قزوین با ظرفیت ۶۲ مگاوات از سال ۹۵ آغاز شد.وی اضافه کرد: برای اجرای این طرح با نصب ۱۸ توربین ۳.۴ مگاواتی بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است و از ایجاد ۱۱۰ هزار تن آلودگی در منطقه جلوگیری میشود.استاندار قزوین هم با اشاره به ظرفیتهای بسیار خوب این استان در بخش انرژیهای تجدیدپذیر میگوید: توسعه نیروگاههای بادی میتواند به توسعه واشتغال و سالم سازی محیط زیست کمک کند.عبدالمحمد زاهدی میافزاید: به همین علت از بخش خصوصی که در بخش نیروگاههای بادی و خورشیدی سرمایهگذاری کند ازجمله با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت حمایت میکنیم.
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی هم ظرفیت نیروگاهی کشور را بیش از ۷۰ هزار مگاوات ذکر کرد و میگوید: کشور در طول سه دهه گذشته شاهد تحول شگرفی در عرصه صنعت برق بوده و ظرفیت نیروگاهی کشور در ۳۵ سال گذشته ۱۰ برابر شده است.همایون حائری درباره راهاندازی نیروگاههای پراکنده در کشور، گفت: موافقت اصولی زیادی برای افزایش این نوع نیروگاهها در اقصی نقاط کشور صادر شده است.وی با اشاره به تولید تجهیزات صنعت برق در داخل کشور افزود: صنعت برق کشور در ابعادتکنولوژیک و تولید تجهیزات برق و شبکه توزیع در شرایط مطلوبی قرار دارد.حائری تصریح کرد: با راه اندازی این نیروگاهها سرمایه اولیه و آورده بخش خصوصی ظرف مدت ۲ سال بازگشتپذیر است و مسئولان میتوانند با معرفی بخش خصوصی به شبکه بانکی کشور، سرمایهگذاران این حوزه را حمایت کنند تا دستاوردهای توسعه صنعت برق کشور تقویت شود.وی میافزاید: با توجه به اهمیت افزایش تعداد نیروگاههای با مقیاس کوچک، بادی و خورشیدی از نظر حفظ محیط زیست کشور تلاش میکنیم با فعالسازی بخش خصوصی در حوزه صنعت برق، دولت فقط مدیریت شبکه انتقال برق را بر عهده گیرد.مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین نیز نشر آلایندگی گازی از دودکش نیروگاههای حرارتی که با سوخت فسیلی کار میکنند را یکی از عوامل مهم انتشار آلودگی محیط زیست ذکر کرده و میگوید: ترکیبات حاصل از احتراق سوختهای فسیلی مثل اکسیدهای کربن، ذرات نسوخته یا نیم سوز سوخت و اکسیدهای گوگرد خطرناک و سرطانزاست.
حسن پسندیده میافزاید: وقتی درکشور جایگزین فراوان برای سوختهای فسیلی وجود دارد و با توجه به توزیع آن در مناطق مختلف وخطرهای این نوع سوخت چرا نباید بصورت جدیتر بسمت انرژیها نو گام برداریم؟ با توجه به مطالب ذکر شده احتیاج نداشتن به آب، نداشتن آلودگی محیط زیست، احتیاج نداشتن توربینهای بادی به سوخت و قیمت پایین توربینهای آن در مقایسه با دیگر صورتهای انرژیها توسعه و راه اندازی نیروگاههای بادی ضروری است.همچنین با توجه به محدودیت ذخایر انرژی فسیلی درجهان و افزایش سطح مصرف انرژی باید با حمایت دولت و مشارکت بخش خصوصی در مسیر حرکت بسمت انرژیهای نوگامهای جدی تری برداشته شود.
خبرنگار: علی صفری