پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاری فرانسه، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان برای خارج شدن از بحران سیاسی عمیقی که در آن گرفتار شده است، فرصت زیادی ندارد.
مرکل و جناح راست افراطی ائتلاف دولتی حاکم بر آلمان روز دوشنبه آخرین بار تلاش خواهند کرد مناقشه ای سیاسی را که به علت اختلاف احزاب بر سر مسئله مهاجران شکل گرفته و دولت ائتلافی آلمان را با خطر سقوط مواجه کرده است، حل و فصل کنند.
رویارویی آشکار دو حزب بزرگ حاضر در ائتلاف دولتی آلمان زمانی شکل گرفت که هورست سیهوفر رهبر اتحادیه سوسیال مسیحی و وزیر کشور آلمان طرحی را در خصوص بستن مرزهای آلمان به روی متقاضیان پناهندگی که پیش از این در یک کشور دیگر اتحادیه اروپا ثبت نام کرده اند، ارائه نمود اما با مخالفت صریح آنگلا مرکل رو به رو شد.
در واقع محور این زورآزمایی را سیاستی تشکیل می دهد که آنگلا مرکل در قبال متقاضیان پناهندگی در پیش گرفته است و حزب بسیار محافظه کار " اتحادیه سوسیال مسیحی " بایرن که از اعضای ائتلاف دولتی شکننده آلمان ( مارس گذشته پس از تلاش ها و رایزنی های فراوان مرکل با احزاب و تشکل های مختلف تشکیل شد ) محسوب می شود می خواهد به هر قیمتی که شده است آن را تشدید کند.
هورست سیهوفر رئیس این تشکل سیاسی آلمان که از قضا وزیر کشور آلمان نیز هست، رهبری مبارزه در این عرصه را به دست گرفته است. وی روز یکشنبه در نشست اتحادیه سوسیال مسیحی در شهر بایرن که حدود 10 ساعت طول کشید، پیشنهاد کرد در برابر بنبستی که با آن مواجه شده است از دو سمت خود کناره گیری کند اما در نهایت از عمل به تصمیم خود در این باره خودداری کرد.
وزیر کشور آلمان یکشنبه شب اعلام کرد: " من اعلام کردم دو سمتی را که در اختیار دارم کنار می گذارم و تصمیم خود را در این باره ظرف سه روز آینده عملی خواهم کرد ".
در این فاصله قرار است بعد از ظهر روز دوشنبه به عنوان آخرین بخت برای برون رفت از بحران کنونی، مذاکرات و رایزنی های دیگری در سطوح بسیار بالا میان اعضای اتحادیه سوسیال مسیحی وابسته به هورست سیهوفر و اتحادیه مسیحی دموکرات آلمان وابسته به آنگلا مرکل صورت گیرد به امید این که بلکه به گفته وزیر کشور آلمان توافقی در این زمینه حاصل گردد.
اختلاف نظر احزاب و تشکل های سیاسی آلمان بر سر نحوه برخورد با مهاجران و متقاضیان پناهندگی که خود را به آلمان می رسانند در حالی که پیش از آن در یکی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ثبت نام کرده اند، عامل اصلی شکل گیری بحران کنونی است.
وزیر کشور آلمان خواستار آن است که این افراد از مرزهای آلمان رانده شوند اما آنگلا مرکل با تاکید بر این که ممکن است چنین کاری در کل اروپا " اثر دومینو " ( زنجیرهوار ) ایجاد کند، با آن مخالفت کرده است. مرکل از تکرار بحران گسترده آوارگان که سه سال پیش گریبان اروپا را گرفت، بیم دارد. سال دو هزار و پانزده هجوم آوارگان به اروپا به اوج رسید و منابع رسمی از ورود بیش از یک میلیون مهاجر غیرقانونی از راههای مختلف به اروپا خبر دادند. این شرایط اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا مارس سال دو هزار و شانزده به منظور بازگرداندن آوارگان به کشورهای متبوع شان، توافق نامه ای با دولت ترکیه منعقد کند.
آلمان در سال های اخیر در میان کشورهای اروپایی بیشترین شمار آوارگان و پناهجویان را از کشورهای خاورمیانه پذیرش کرده است. بدبینی آلمان ها نسبت به آوارگان و سیاست درهای باز که آنگلا مرکل به اجرا گذاشت و راه را برای ورود صدها هزار آواره به آلمان باز کرد، موجب کاهش محبوبیت حزب دموکرات مسیحی و خود مرکل شده است.
سیهوفر در برابر رهبران حزب خود سه سناریو را برای پایان دادن به بن بست کنونی برشمرد. وی تصریح کرد یا ممکن است موضع خود را با خواسته های صدر اعظم منطبق سازد؛ یا اعتراضات و مخالفت های مرکل را نادیده بگیرد و کاملا به اختیار و اراده خود دستور راندن مهاجران را از مرزهای آلمان صادر کند (اقدامی که به برکناری وی و متعاقبا فروپاشی دولت ائتلافی آلمان منجر خواهد شد) یا این که از سمت خود استعفا کند. سناریوی سوم گزینه ای است که سیهوفر در این مرحله ترجیح می دهد.
در عین حال کناره گیری هورست سیهوفر از وزارت کشور آلمان می تواند به طور بالقوه پیامدهای وخیمی برای آینده دولت آلمان به همراه داشته باشد.
بنابراین مسئله کنونی این است که آیا پس از استعفای سیهوفر از وزارت کشور آلمان، حزب سیاسی وی نیز ائتلاف دولتی تحت هدایت مرکل را ترک خواهد کرد. اگر این اتفاق بیفتد صدر اعظم آلمان از اکثریت کرسی های تحت اختیار خود در مجلس نمایندگان آلمان محروم خواهد گشت و بدون تردید به برگزاری انتخابات زود هنگام متوسل خواهد گشت.
اما این احتمال هم وجود دارد که اتحادیه سوسیال مسیحی به جایگزین کردن سیهوفر که در این اواخر روابطش با آنگلا مرکل به شدت تیره و تار شده است، بسنده کند و فرد انعطاف پذیرتر و ملایمتری را به جای وی معرفی نماید.
در هر صورت در رایزنی های روز دوشنبه پیدا کردن یک زمینه تفاهم میان دو حزب آلمانی که مدت ها با یکدیگر متحد بوده اما اکنون به رقیب آشکار برای هم تبدیل شده اند، کار آسانی نخواهد بود، چرا که آنگلا مرکل همچنان بر مواضع خود سماجت می ورزد. مرکل یکشنبه شب در برلین توانست حمایت تقریبا همه نهادهای اداره کننده حزب خود یعنی اتحادیه مسیحی دموکرات را جلب کند و بر مخالفت خود با هر گونه تصمیم یک جانبه در خصوص مهاجران تاکید کند.
برخی تحلیل گران معتقدند مناقشه جدی که در حال حاضر میان مرکل و سیهوفر شکل گرفته ممکن است به فروپاشی ائتلاف آنها و در نتیجه سقوط دولت ائتلافی آلمان منجر شود. رویارویی آشکار آنکلا مرکل و هورست سیهوفر ماه گذشته زمانی علنی شد که وزیر کشور آلمان به اختلافات عمیق خود با صدر اعظم در خصوص مسئله مهاجرت های غیرقانونی اذعان و تاکید کرد دیگر حاضر به ادامه همکاری با مرکل نیست و قصد دارد برای حل این مشکل مهلت مشخصی تعیین کند. همان زمان مطبوعات آلمان نوشتند وزیر کشور آلمان خواستار آن است که هر چه زودتر برای مشکل مهاجرت های غیرقانونی یک راه حل اروپایی منصفانه پیدا شود. وی مخالف آن است که مهاجران و پناهجویانی که در یک کشور دیگر اروپایی ثبت نام کرده اند، در یک کشور عضو اتحادیه اروپا اسکان داده شوند. سیهوفر دو هفته به مرکل برای پیدا کردن راه حلی اروپایی برای این موضوع اختلاف آفرین مهلت داد و تاکید کرد در غیر این صورت وی با صدور حکمی وزارتی به پلیس فدرال آلمان دستور خواهد داد مرزها را کنترل کند و مهاجران و پناهجویانی را که دولت فدرال آلمان با تقاضای پناهندگی آنها مخالف کرده است، اخراج کنند.
آنگلا مرکل بر این عقیده است که در رابطه با حق پناهندگی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا لازم است که قوانین و معیارهای مشترکی در این اتحادیه تصویب و به اجرا گذاشته شود. وی همچنین موافقت خود را با تشکیل پلیس مرزی اروپا و ایجاد آژانس مهاجرت اروپا که مسئولیت ارزیابی تقاضاهای پناهندگی را بر عهده خواهد داشت، اعلام کرده و گفته است از یک سیستم انعطاف پذیر در زمینه مهاجرت و پناهندگی حمایت می کند، سیستمی که به موجب آن اگر برخی کشورهای اتحادیه اروپا مخالف پذیرش مهاجران در خاک خود هستند، می توانند در ازای مشارکت و همکاری در دیگر زمینه ها از الزامات موجود در زمینه پذیرش مهاجران معاف شوند.