پخش زنده
امروز: -
وزیر صنعت: مخالف اعلام اسامی دریافت کنندگان ارز دولتی نیستیم، اما اسامی کسانی که ارز اختصاص یافته را دریافت نکرده اند نباید اعلام شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما محمد شریعتمداری در نشست خبری امروز خود با اشاره به اینکه کسانی که ثبت سفارش کرده اند و ارز به آنها اختصاص یافته است وارد کننده نیستند افزود: افرادی وارد کننده محسوب می شوند که ثبت سفارش کرده اند ، ارز اختصاص یافته و آن رادریافت کرده اند که در این صورت متعهد هستند که کالای ثبت شده را وارد کنند.
وی مرجع اختصاص ارز 4200 تومانی را بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: اگر کسانی را که ثبت سفارش انجام داده اند به عنوان وارد کننده اعلام کنیم یعنی به مقابله با بخش خصوصی آمده ایم این درحالیست که ما چنین کاری را نمی خواهیم انجام دهیم.
وزیر صنعت معدن و تجارت در خصوص اعلام اسامی وارد کنندگان موبایل نیز گفت: فهرستی برای وارد کنندگان موبایل با رقمی حدود 225 میلیون یورو اعلام شد درحالیکه 70میلیون یوروی آن تامین شده بود که این موضوع برای افرادی که هنوز ارز دریافت نکرده بودند سبب نگرانی شد که چرا اسم این افراد اعلام شده است. این موارد باید مورد دقت قرار گیرد زیرا ما تصمیم به برهم زدن فضای آرام اقتصاد کشور را نداریم.
شریعتمداری با بیان اینکه نظارت برروند واردات کالا باید با دقت انجام شود افزود: افرادی که ارز 4200 تومانی دریافت کرده اند زمانی که از چین، کره جنوبی، هند و اروپا واردات انجام می دهند هزینه های مختلفی دارد از جمله قیمت تمام شده به همراه 4200 ارز، هزینه مبادله، هزینه های حمل و نقل و عمده و خرده فروشی که مجموع این هزینه ها، قیمت کالارا در بازار تعیین می کند.
وی ضرب قیمت ارز در قیمت تمام شده را برای تعیین قیمت عرضه کالا در بازار نادرست اعلام کرد و گفت: اینها تکنیک هایی است که باید مورد اطمینان باشد و درعین حال باید با سود جویان و رانت خواران برخورد قانونی کرد.
بخش عمده خودروهای غیرقانونی توقیف هستند
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه باید با سودجویی و رانت خواری برخورد شود گفت: ثبت سفارش 6481 خودرو در زمانی که ثبت سفارش آزاد نبود انجام شد که از این تعداد 4500 فقره را توقیف کردیم.
محمد شریعتمداری در ادامه نشست خبری گفت: در دوره قبل که میزان واردات خودرو رو به رشد بود ماجرای تعطیلی واردات خودرو پیش آمد و مقامات گفتند باید روند واردات را کند کنید که وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور داد در مورد ثبت سفارش خودرو احتیاط کنید.
وی ادامه داد: از زمانی که سامانه ثبت سفارش خودرو بسته شد تا تاریخ 28 تیرماه، یک دوره فطرت بود که در این دوره، عده ای اقدام به ثبت سفارش کردند و حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت پس از اطلاع ، آن را مورد بررسی قرار داد.
شریعتمداری ادامه داد: 6481 فقره خودرو براساس اعلام حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت در مجموعه نظام تجاری کشور ثبت سفارش شده است که در آن زمان ثبت سفارش آزاد نبوده است . خبر را فورا به گمرک اعلام کردیم، توقف عملیات صورت گرفت و 4500 دستگاه آن توقیف شد و آن تعدادی که باقی ماند برای ردیابی از محدوده گمرک خارج شده بودند که باید پول آن به جیب بیت المال برگردد. اکنون کار از عهده ما خارج است، اما موضوع را به نهادهای نظارتی اعلام کردیم .
وی تصریح کرد: از این سامانه ثبت سفارش خودروها یک آی پی شناسایی و بعدا فرد مجرم شناسایی شد و حتما باید محاکمه شود.
وی ادامه داد: این موضوع را دولت خود منعکس کرده اما حالا هر روز یک حرف مبهمی می گویند، همه اسناد روشن است ، کل واردات خودرو 75 هزار دستگاه بود که باید برخی حرف ها را بررسی کنیم و در جریان خودرو، میزان تولید و میزان فروش و صدور فاکتورخودرو در کشور در ماههای اخیر نسبت به سال قبل رشد داشته است و وجود نقدینگی به سمت خرید خودرو حرکت کرد و این طبیعی است که خرید کالاهای پر کشش با یکدیگر عوض می شوند .
وی ادامه داد: در بحث خودرو 10 سیاست جدید برای برخورد جدید صورت گرفت و این بیان می کند که خودرو طلا نیست.
مردم گران فروشی را به سازمان های ذیربط اطلاع دهند
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: برای تولید بسیاری از خودروهای داخلی از مواد اولیه و قطعاتی که در داخل کشور تولید می شوند استفاده می شود و نیاز به قطعات و مواد اولیه خارجی تقریبا برای بسیاری از خودروها وجود ندارد.
محمد شریعتمداری در ادامه نشست خبری افزود: مشکلی که در بازار خرید و فروش برخی از اقلام مثل خودرو در چند ماهه اخیر بوجود آمده است نه مشکل در نحوه عرضه و نه مشکل در قیمت گذاری این کالاهاست و در واقع، این ناشی از هجوم سرمایه های آزاد مردم است که باعث رونق گرفتن یک کالا و افزایش قیمت آن می شود.
وی گفت: در بسیاری از موارد مثل خودروها تا قبل از این قیمت خودروهایی که سندشان یک دست چرخیده باشد حتی کمتر از قیمت کارخانه بود اما حالا قیمت این خودروها گاها تا چند برابر قیمت کارخانه بالا می رود که این به دلیل اقبالی است که خرید و فروش این کالا در بازار به دست آورده است و ما نمی توانیم خریداران را به دلیل خرید و فروش یک کالا مواخذه کنیم.
وزیر صنعت افزود: درحال حاضر بسیاری از خودروهایی که در کشور تولید می شود تقریبا هیچگونه نیازمندی خارجی برای تولید ندارد و با برنامه ریزی که ما با خودروسازها انجام داده ایم قرار است تا با افزایش تولید و کنترل بازار شرایط پیش آمده در بازار خودرو را کنترل کنیم.
شریعتمداری گفت: البته در بعضی از محصولات خودرویی مثل محصولات ژاپنی نیازمندی های خارجی وجود دارد که براساس تصمیمات ما در صورتی که شرکت ها قدرت ادامه فعالیت با ایران را نداشته باشند ما به سرعت آنها را جایگزین می کنیم و با شرکت هایی که امکان ارایه خدمات و کیفیت بالاتر را دارند قرارداد می بندیم.
وی افزود: نظام قیمت گذاری دولتی، نظامی است که در اکثر بنگاه های اقتصادی آن را باعث ایجاد اخلال و بازدارنده رشد اقتصادی می دانند اما درحال حاضر کشور در آرایش مقابله با تحریم قرار دارد و در این آرایش دولت باید هرگونه که می تواند یعنی حتی با کنترل قیمت ها جلوی انحصار را بگیرد.
وزیر صنعت گفت: رئیس جمهور در جلسه شورای هماهنگی سران سه قوه تنها مرجع رسمی قیمت گذاری در کشور را سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده در نظر گرفته است و درحال حاضر برای حفظ آرایش مقابله با تحریم و کنترل بازار تمامی 35 دستگاه دیگری که در حوزه قیمت گذاری فعالیت می کردند باید قیمت خود را از این سازمان بگیرند.
شریعتمداری افزود: شورای تنظیم بازار هم در حال حاضر تنها مرجع تصمیم گیری کنترل بازار است و تمامی قوانین در مورد کالاهای وارداتی و صادراتی توسط این شورا گرفته می شود.
وی گفت: البته دستگاه های دولتی برای انجام ماموریت خود به همکاری مجموعه های مردمی و صنفی هم نیاز دارد برای مثال ما به همکاری جدی مجموعه اتاق اصناف برای برخورد با متخلفینی که کالاهایشان را با قیمت های غیرمتعارف به مردم می فروشند نیاز داریم که این همکاری تاکنون وجود داشته و از ابتدای سال جاری بیش از هزار و 700 واحد صنفی متخلف پلمپ شده است.
وزیر صنعت افزود: من از همین جا از مردم هم تقاضا دارم که در صورت مشاهده متخلفینی که کالاهایی را با قیمت های نامتعارف و اجحاف شده در اختیار خریداران می گذارند به سرعت با سامانه های 124 و 135 تماس بگیرند تا با این واحدها برخورد شود.
شریعتمداری تاکید کرد: حدود 3 هزار بازرس سازمان حمایت از مصرف کننده در حال حاضر به صورت شبانه روزی بازارها را رصد می کنند تا جلوی فعالیت متخلفین را بگیرند اما سازمان های نظارتی نباید تنها به شکایت های مردمی اکتفا کنند و باید با تشکیل تیم های مشترک برای نظارت به بازار با سودجویان برخورد کنند.
پارسال ماهانه 500 واحد تولیدی مجوز فعالیت گرفتند
وزیر صنعت، معدن ، تجارت گفت: گرچه نتوانستیم آنطور که شایسته ملت است اقدامات در خور انجام دهیم و نتوانستیم آنطور که باید اقتصاد را از تکانه های خارجی مصون نگه داریم اما همچنان در حمایت از حوزه تولید سیاست و برنامه جدید داریم که مهمترین آن راه اندازی واحدهای تولیدی جدید است.
محمد شریعتمداری در ادامه نشست خبری خود افزود: سال گذشته 5800 واحد تولیدی جدید کوچک و بزرگ مجوز فعالیت گرفتند که این به معنای فعال شدن 500 تا 600 واحد جدید در ماه است.
وی گفت: این آمار به این معنا نیست که واحد تعطیل شده در شهرک های صنعتی نداریم ، واحدهای صنعتی تعطیل شده درشهرک ها به علت های مختلف از جمله کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش ، اختلاف با مالک و یا علت های دیگر از ادامه فعالیت بازماندند.
وزیر صنعت، معدن ، تجارت تصریح کرد: مگر می شود از 84 هزار واحد صنعتی کوچک و بزرگ، موردی برای تعطیلی وجود نداشته باشد.
شریعتمداری گفت: هم اکنون 5 هزار و 700 معدن در کشور فعال است و ممکن است برخی از آنها فعال نباشند این بدان معنا نیست که در بخش معدن رکود وجود دارد.
وی از شناسایی و واگذاری 40 پهنه امید بخش در بخش معدن خبر داد و افزود: این پهنه ها با همکاری ایمیدرو به مردم واگذار شده است و به زودی به عرصه تولید می آیند.
وزیر صنعت، معدن ، تجارت گفت: رشد صنعتی پیش از آغاز دولت یازدهم منهای 9 بود که در حال حاضر این رشد مثبت شده است گرچه این مردم هستند که واحدهای تولیدی را مدیریت و فعالیت می کنند و دولت فقط سیاست گذاری کرده ، این اتفاق با مشارکت و تلاش مردم اتفاق افتاده است .
باید با رانت خواری و سودجویی ها برخورد کنیم
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: برای ایجاد ثبات و آرامش در بازار، باید با رانت خواری و سودجویی ها برخورد کنیم.
محمد شریعتمداری امروز در نشست خبری با اشاره به اینکه سیاست کنترل بازار در دستور کار قرار گرفته است گفت: ممکن است کسانی از ارز 4200 تومانی استفاده کرده باشند و از این فرصت، سودجویی هایی صورت گرفته باشد، بنابراین باید حتما متناسب با شرایط تحریم ، اسامی کسانی که از این ارز بهره مند بوده اند در اختیار نهادهای نظارتی قرار گیرد و حتی به عموم مردم اعلام شود.
وی افزود: حدود 40 هزار واحد صنفی تقاضای پلمب شده و حدود 1700 واحد که قیمت های غیرمتعارف داشته اند یا به مصرف کنندگان اجحاف کرده اند پلمب شده اند.
شریعتمداری تاکید کرد: در حال حاضر به خاطر انحصاری که به علت تحریم ها به اقتصاد ایران تحمیل شده است نمی توان اجازه داد قیمت ها بصورت رقابتی تعیین شود.
وی گفت: در شورای هماهنگی سران سه قوه و با ابلاغ رئیس جمهور مقرر شد که تنها مرجع قیمت گذاری کالاها، سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان باشد و بحث کنترل قیمت ها و واردات با هماهنگی ستاد یا کارگروه تنظیم بازار صورت می گیرد .
شریعتمداری گفت: با وجود همه فشارها، صادرات غیرنفتی در دوماهه امسال 18.8 میلیون تن با ارزش حدود 7.7 میلیارد دلار بوده که در مقایسه با مشابه سال گذشته 28.9 درصد رشد داشته است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در این مدت تاسیس واحدهای صنعتی 22.2 و رشد مصرف برق صنعتی 7.9 رشد داشته است .
شریعتمداری با اشاره به موضوع ممنوعیت ورود 135 گروه کالایی تا بیش از هزار ردیف کالا گفت: اینها کالاهایی هستند که در داخل امکان تولید دارند و یا ورود آنها ضرورتی ندارد.
وی گفت: ما می توانیم تحریم را به فرصت تبدیل کنیم و با هدایت تولید به سمت واحدهای داخلی از ظرفیت های خالی کارخانه ها برای جبران واردات و همچنین ایجاد اشتغال استفاده کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین به ایجاد بازار رقابتی برای تامین ارز واردات از محل 20 درصد صادرات غیرنفتی اشاره کرد و افزود: صادرکنندگان می توانند از طریق بورس و یا روش های موازی ، پروانه صادراتی خود را به عنوان مجوز واردات در اختیار واردکنندگان قرار دهند که نرخ این ارز بصورت توافقی تعیین خواهد شد.
10 طرح ویژه برای توانمندسازی صنعت اجرا می شود
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: امسال 10 طرح ویژه اقتصادی از جمله توانمند سازی تولید و توسعه اشتغال پایدار اجرا خواهد شد.
محمد شریعتمداری افزود: توسعه صنایع دریایی و ساخت کشتی های باری و شناورها و همین طور ایجاد رشته های صنعتی در بخش نساجی و پوشاک و کفش در دستورکار قرار دارد.
وی گفت: طرح ساماندهی لجستیک تجاری، اصلاح زنجیره تامین، تنوع بخشی به محصولات صادراتی و توسعه همکاری با کشورهای همسایه و آسیایی، حمایت از کالاهای ایرانی، فعال سازی معادن کوچک و فلزات اساسی، اجرای بسته حمایت از صادرات غیرنفتی، توجه به صنایع نوآورانه و پیشرفته از جمله اقداماتی است که در سال 97 در دستورکار قرار دارد.
شریعتمداری افزود: ما باید از تهدید بوجود آمده ناشی از تحریم به عنوان فرصت استفاده کنیم و با تکیه بر توانایی تولیدگران و صنعتگران خودمان مسئولیت فعالیت های اقتصادی را به بخش خصوصی واگذار کنیم.
وی با اشاره به موضوع واردات غیرقانونی خودرو گفت: بررسی ها نشان داد که 6 هزار و 481 فقره خودرو خارج از نظام تجاری وارداتی و در زمانی که ثبت سفارش آزاد نبوده است وارد شده است که از این تعداد 4 هزار و 500 دستگاه در مرحله ترخیص توقیف شده است اما بقیه هزار و 900 دستگاه وارد بازار شده که اطلاعات آن در اختیار نهادهای نظارتی قرار گرفته و تا ریال آخر آن باید به بیت المال برگردد.
وی گفت: در سال 96 و ماههای ابتدایی امسال تولید خودرو بیش از 24 درصد رشد داشته اما به علت ایجاد انتظارات تورمی منفی و تقاضای بالای خودرو شاهد افزایش قیمت بوده ایم.
وزیر صنعت افزود: در جلسه ای که با خودروسازان داشتیم 10 سیاست جدید از جمله فروش نقد و اقساط در پیش گرفته شد.
شریعتمداری گفت: به عنوان مثال برای خودروی پراید در کمتر از سه ساعت 4 هزار دستگاه تقاضای خرید داشتیم و 250 میلیارد تومان از طرف مردم عادی پرداخت شد.
وی درباره حضور شرکت های خارجی در صنعت خودروسازی افزود: هنوز شرکت پژو یا رنو درباره خروج رسمی از ایران چیزی اعلام نکرده اند با این حال شرکت های داخلی ما به سمت جایگزینی محصولات شرکت ها حرکت کرده اند.
شریعتمداری گفت: در بخش تولید مهمترین هدف ما کاهش قیمت تمام شده است که باید مالیات ارزش افزوده و مالیات بر درآمد را از هزینه های تولید کم کنیم.
وی با رد امکان احتکار خودرو از سوی خودروسازان افزود: شرکت های داخلی خودرو روزانه 2 هزار و 500 دستگاه تولید دارند که برای احتکار آنها بیش از 50 هزار مترمربع فضا نیاز است که فضای بسیار بزرگی است و امکان آن وجود ندارد.
وزیر صنعت به ضرورت جذب سرمایه گذاری خارجی نیز اشاره کرد و گفت: سال گذشته 7 و 2 دهم میلیارد دلار سرمایه خارجی برای صنایع متوسط و کوچک تامین شد و این رقم در دو ماهه امسال نیز 100 میلیون دلار بوده است که با ایجاد کمیته ای سعی می کنیم عرصه های قابل سرمایه گذاری را برای جذب سرمایه گذاری خارجی در آسیا و اروپا معرفی کنیم.
اطلاعات واردکنندگان کالاهای اساسی اعلام می شود
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت : فهرستی از 71 قلم کالای اساسی مورد نیاز عموم مردم در نامه ای به بانک مرکزی داده شده تا اطلاعات واردکنندگان این کالاها به مردم اعلام شود.
محمد شریعتمداری با اشاره به اقدامات انجام شده برای اجرای دستورات رئیس جمهور برای تنظیم بازار گفت: در خصوص نحوه استفاده از ارز حاصل از 20 درصد صادرات غیرنفتی، نامه ای را به معاون رئیس جمهور ارسال کرده ایم تا سیاست های هماهنگ برای فعالان اقتصادی اتخاذ شود.
وی گفت: برای تنظیم بازار نیز کمیته های ویژه ای تشکیل شده است تا زیرنظر استانداران جلسات هفتگی منظم با حضور بخش خصوصی و دستگاههای نظارتی تشکیل شود .
وی افزود: در این کمیته ها بویژه در خصوص نظارت بر عرضه کالاهایی که با ارز 4200 تومانی وارد شده است در کل سطح کشور و استان های مختلف نظارت می شود.