پخش زنده
امروز: -
پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان نانوالیاف ارزان از دانه گیاه کتان برای تولید مواد غذایی فراسودمند ساختند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اصفهان؛ عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: در این طرح پژوهشی با همکاری سمیرا حداد، کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان، نانوالیافی از موسیلاژ دانه گیاه کتان که محصول جانبی کارگاه های تولیدکننده روغن کتان(بزرک) است تولید کرده اند.
سیدامیرحسین گلی عضو هیأت علمی این دانشگاه افزود: دانه گیاه کتان (بزرک) بهعنوان ماده اولیه مناسب برای تولید حاملهای ترکیب مفید خوراکی و منبع مهم جهت استخراج ماده مورد نیاز در تولید نانوالیاف است که از آن در صنایع تولید مواد غذایی فرا سودمنداستفاده می شود.
به گفته وی استفاده از ضایعات کارگاه روغنکشی بهعنوان ماده اولیه برای تولید این نانوالیاف هزینه نهایی تولید ان را در مقایسه با به نمونههای مشابه بهطور چشمگیری کاهش می دهد.
مجری طرح افزود: ماده استخراج شده از دانه گیاه کتان، موسوم به موسیلاژ، بهعنوان ماده اولیه از گرانروی پایینی برخوردار بوده و برای تولید نانوالیاف قابل استفاده نیست.
وی ادامه داد: در این طرح از یک پلیمر سنتزی برای ترکیب با ماده اولیه و بهبود خواص آن استفاده شد.
گلی با اشاره به اینکه حضور این پلیمر سنتزی موجب میشود نانوالیافی با ساختار یکنواخت الکتروریسی شوند گفت: در این طرح پس از الکتروریسی نانوالیاف با درصدهای مختلف موسیلاژ دانه کتان و پلیونیل الکل، از آزمونهایی آنالیز کارایی نانوالیاف ساخته شده استفاده، و همچنین با میکروسکوپ الکترونی ساختار و ابعاد آنها بررسی شد.
به گفته وی نانوالیاف موسیلاژ دانه کتان(بزرک) به دلیل قطر کم و نسبت سطح به حجم بسیار بالا به افزایش توان این نانوالیاف در کنترل رهایش ترکیبات درونپوشانی شده درون این نانوالیاف کمک میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: نانوالیاف ارزان تهیه شده از دانه گیاه کتان برای تولید مواد غذایی فراسودمند کاربرد دارد.
این طرح پژوهشی در مجله بین المللی ماکرومولکول های بیولوژیکی(International journal of biological macromolecules) با ضریب تأثیر 3.671(جلد 114، سال2018، صفحات 408تا414) منتشر شده است.