به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از کمیته اطلاع رسانی برنامه سوم شهر تهران جلسه کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران با معاونت برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران با هدف واکاوی بسترهای فرهنگی – اجتماعی برنامه سوم توسعه شهر تهران برگزار شد.
در این نشست حجت اله میرزایی، معاون برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورا، الهام فخاری، محمد جواد حق شناس، احمد مسجد جامعی و حجت نظری اعضای کمیسیون فرهنگی - اجتماعی شورای شهرتهران، سید محمد بهشتی و دبیران کمیته های برنامه پنج ساله سوم شهر تهران حضور داشتند.
در ابتدای این نشست رسولیان، روانپزشک و مدرس دانشگاه به ارائه گزارشی از وضعیت اختلالات روانپزشکی درکشور پرداخت.
تاکید بر در دسترس بودن خدمات درمانی برای همه احاد جامعه
به گفته رسولیان بر اساس آخرین پیمایش انجام شده در سال 1390 حدود 23 درصد از جمعیت بالای 15 سال کشور مبتلا به اختلالات روانپزشکی هستند.
به گفته وی جامعه سالم نیازمند فرد سالم است بنابراین می بایست بر ضرورت برنامه ریزی در رابطه با تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت شهروندان اهتمام ویژه داشت.از پیشنهادات ارائه شده توسط صاحب نظران حوزه روانشناسی و روانپزشکی تاکید بر در دسترس بودن خدمات درمانی برای همه احاد جامعه و آموزش های شهروندی به عنوان یکی از موارد مورد تاکید در برنامه سوم توسعه ، توجه به بند 6 ماده 55 قانون شهرداری ها که به صراحت بر تکلیف قانونی شهرداری نسبت به تاسیس و تامین زیرساخت های لازم جهت ساخت بیمارستان ، تیمارستان و نوانخانه پرداخته است در حالی که تاکنون ساخت بیمارستان بیماران روان مغفول مانده و یا به بخش خصوصی واگذار شده است.
در ادامه این نشست سید محمد بهشتی یکی دیگر از صاحب نظران حوزه فرهنگی- اجتماعی کشور گفت : « تهران بیشترین تولیدات و مصرف فرهنگی را دارد به همین دلیل هم پایتخت فرهنگی نامیده می شود، در راستای این برخورداریست که می بایست در قبال فضای فرهنگی کل کشور احساس مسوولیت کند.»
به گفته وی از نیمه دوم دهه 70 تهران از بحران مدنیت و سیطره کمیت خارج شده و از سال 85 به این سو در بهار مدنیت قرار دارد.
بهشتی افزود:« تهران ویژگی هایی دارد که با اتکا به خیل عظیم مدنی و با ارائه راه حل های ساده می توان اتفاقات خوب و ارزان رقم زد .نمونه اش را می توان در رفتار مدنی مردم در شادی گروهی هم زمان با مسابقه فوتبال ایران و اسپانیا در ورزشگاه آزادی دید.
انسجام فرهنگی با تاکید بر اعتماد اجتماعی
حجت اله میرزایی به چند محور اصلی و مورد اجماع میان شورا و معاونت برنامه ریزی اشاره کرد و آنها را اینگونه بر شمرد: " سلامت شهری در برگیرنده سلامت روانی و جسمی، وزش
همگانی، سبک زندگی و آسیب های شهری"
به گفته وی محوری که تاکنون بر سر آن اتفاق نظر حاصل نشده موضوع فرهنگ است .پیشنهاد معاونت برنامه ریزی این بوده تا در مقوله فرهنگی انسجام فرهنگی در دستور کار قرار بگیرد و اعتماد اجتماعی به عنوان حلقه مفقوده در تحقق این مفهوم مورد تاکید ویژه باشد چرا که در پیمایش های انجام شده بیش از 70 درصد تهرانی ها بی تفاوتی شهروندان نسبت به مسائل همدیگر را در اولویت مسایل کلیدی شهر تهران برشمرده اند.
معاون برنامه ریزی،توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران با تاکید بر آنکه تدوین برنامه مشمول زمان بندی است و امکان گفت وگوهای متعدد برای رسیدن به اجماع جدید وجود ندارد،گفت : « از آبان ماه سال 96 گفت و گو ها ، جلسات هم اندیشی و نشست های متعددی با صاحب نظران حوزه جامعه شناسی صورت گرفته است. در واقع محورهای تعیین شده برآیند نظر متخصصان این حوزه و نتایج بدست آمده از سه پیمایش سراسری و 100 مصاحبه عمیق از طیف های مختلف جامعه است.»
وی فرهنگ را فراگیرترین موضوع برنامه سوم توسعه شهر تهران خواند و درخواست کرد تا کمیسیون ها محورهای مورد نظرشان را از طریق شورا به معاونت اعلام کنند.
انحراف از اجرا در برنامه دوم
در بخش دیگر این نشست الهام فخاری عضو کمیسیون اجتماعی- فرهنگی شورای شهر ضمن انتقاد از تفکیک رویکردهای نخبه گرایی و اجرایی در مباحث مدیریتی و سیاست گذاری های شهری گفت: « تغییر و ارتقا سطح تحصیلات مردم اقتضا می کند نگاه علمی و دانشگاهی را از نگاه اجرایی تفکیک نکنیم. فخاری افزود: « برنامه دوم شهری و اسناد مرتبط دیگر را مطالعه کردم و دریافتم که موضوع پایداری فرهنگی به لحاظ مبانی نظری و راهکارهای آن دیده شده است اما مساله اصلی آن است که چرا انحراف از اجرا وجود دارد، مساله ای که پاسخ به آن در تدوین برنامه سوم می تواند راه گشا باشد.»
فرهنگ مفهوم مطلق ندارد
در پایان جلسه احمد مسجد جامعی دیگر عضو کمیسیون اجتماعی – فرهنگی گفت: « فرهنگ یک مفهوم نسبی است و نمی توان برای آن تعریف مشخصی ارائه کرد. بنابراین آنچه به ما کمک می کند بر سر این مفهوم به اجماع نظری برسیم این است که ابتدا تعریف کنیم قرار است فرهنگ چه نیازهایی از ما را برآورده کند یعنی اموری که جامعه را تهدید می کند مبنای تحلیل قرار دهیم.