درچهارمین دور از گفتگوهای قضایی و حقوق بشری ایران و ایتالیا؛
حق استماع و عدالت اداری مهمترین ویژگی قوانین قضایی ایران
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه: حق استماع در دادگاه ها و عدالت اداری از مهم ترین ویژگی های قوانین قضایی ایران است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ محمدجواد لاریجانی در آغاز چهارمین دور از گفتگوهای قضایی و حقوق بشری ایران و ایتالیا، افزود: ما درباره حقوق بشر بحثهای مختلفی در دنیا و در قالب گفتگوی دینی داریم.
وی گفت: در گفتگوهای حقوق بشری مدلهای مختلفی داریم، اول قوانین دو کشور را بررسی میکنیم و بعد مبتنی بر مبانی دینی مباحث را دنبال میکنیم.
دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: دموکراسی در کشور ما بر اساس عقلانیت سیاسی است و سوال این است که مبنای عقلانیت چه تاثیری بر قوانین ما داشته؟ با یک مثال ساده پاسخ میدهم شما در ایتالیا اعدام ندارید و این مسئله در سیستم سکولار لیبرال شما معنا دارد و ما دوست داریم دلیل آن را بدانیم که چرا ایتالیا اعدام ندارد ضمن این که شاید شما درباره قوانین ما سوال داشته باشید؟
وی گفت: ما در این مدل گفتگو که میگوییم مدل ایتالیایی، مباحث را بررسی میکنیم.
لاریجانی افزود: برای این دوره چهارم گفت و گو دو موضوع انتخاب کرده ایم که یکی حق استماع است یعنی دادگاهها ملزم هستند حرف متهمان و شهود را بشنوند، نکته دیگر حق عمومی شنیدن است که به علنی بودن یا غیرعلنی بودن دادگاهها مربوط است.
وی گفت: نکته دوم نظام عدالت اداری است که هم میتواند در دولت باشد و هم در دستگاه قضا که افراد بر اساس قانون اجازه دارند اعتراض کنند و قانون به آنها اجازه میدهد که اعتراض آنها شنیده شود.
دبیر ستاد حقوق بشر تاکید کرد: در این جلسه از اتحادیه اروپا و دانشگاه اسلو آقای "یوهان بوخت" مهمان ما هستند.
چهارمین دور گفتگوهای قضایی و حقوق بشری ایران و ایتالیا در هتل اسپیناس تهران در حال برگزاری است.
دبیرستاد حقوق بشر قوه قضاییه: قوانین ایران مبتنی بر عقلانیت اسلامی است
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: قوانین ایران اسلامی بر پایه عقلانیت اسلامی طراحی شده است.
محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان در حاشیه چهارمین دور از گفتگوهای قضایی و حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران و ایتالیا در جمع خبرنگاران افزود: این دور چهارم مذاکرات ما با طرف ایتالیایی است که نوع خاصی از مذاکرات بینالمللی که ما در زمینه قضایی و حقوق بشر با هیئت ایتالیایی داریم. البته ما انواع مذاکرات را با دنیا داریم.
دبیر ستاد حقوق بشر گفت:: این مذاکرات یک ویژگی دارد. یعنی برغم مقایسه سیستمهای قضایی دو کشور ما به ریشههای تفکرات قضایی هم میپردازیم. سیستم ایتالیا یک سیستم دموکراسی مبتنی بر دموکراسی لیبرال سکولار است. اما سیستم ما یک سیستم دموکراسی مبتنی بر عقلانیت اسلامی است؛ لذا ما بعد از بحث مقایسه قوانین سعی میکنیم ریشههای این قوانین را هم براساس این دو پایه درآورده و با هم مقایسه کنیم.
لاریجانی افزود: این گفتو گوها فرصت بسیاری مهمی است برای معرفی سیستم قضایی ما و همچنین فقه مکتب اهل بیت (ع).
وی در رابطه با موضوعهای این دور از گفتگوها و گفتگوهای قبلی گفت: ما در هر بار از گفتوگوها یک موضوع را که برای موضوع حقوق بشر باشد، انتخاب و بر اساس آن بحث و تبادل نظر میکنیم. در جلسه گذشته ما حقوق متهم را بررسی کردیم، اما این جلسه حق استماع را بررسی میکنیم.
معاون امور بینالملل توضیح داد: یعنی هر فردی حق دارد که به اعتراض و شکایت او گوش داده شود چه در طرح دعوی چه در استیناف و حتی در محرمانه و یا غیرمحرمانه بودن دادگاهها.
دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: علاوه بر مووضع استماع در این دور از گفتوگوها در خصوص عدالت اداری و نحوه رسیدگی به تخلفات مسئولان و مدیران بحث و تبادل نظر خواهیم داشت.