به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، رییس مرکز بهداشت شهدای انقلاب، بر توسعه راهکارهای دستیابی به سلامت اجتماعی به عنوان یکی از حوزههای جدید در بخش سلامت، تاکید کرد.
حمیدرضا قاسم پور با بیان اینکه دسترسی به ویژگیهای مطلوب یک جامعه، سلامت اجتماعی آن را تعیین میکند، افزود: نظام سلامت میبایست علاوه بر مداخله در سبک زندگی و عوامل رفتاری که بر سلامت فردی تاثیر میگذارد، بر وضعیت اجتماعی که سطح رفاه و عدالت اجتماعی را تعیین میکنند نیز توجه کافی داشته باشد.
او سلامت اجتماعی را در همه ردههای سنی مهم برشمرد و ادامه داد: در همین راستا، آموزش قشرهایی نظیر داوطلبان و سفیران سلامت برای آموزش عمومی و معرفی موارد در معرض خطر خشونت، ضرورت دارد.
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب نیز به اهمیت عوامل خطر سلامت اجتماعی، از جمله خشونت خانگی پرداخت و گفت: روانشناسان با ارایه مداخلات روانی و اجتماعی به موقع میتوانند کمک موثری به قربانیان و شاهدان خشونت انجام داده و با شناسایی و مداخله اولیه در زمینه خشونت خانگی میتوانند اثرات آسیبهای وارده را به طور قابل ملاحظهای کاهش دهند.
نازنین کریمی، خشونت خانگی را یک آسیب اجتماعی معرفی کرد که علاوه بر صدمه به سلامت جسمی و روانی قربانی و خانواده، میتواند بر روی سلامت و رشد ذهنی، اجتماعی و هیجانی کودکان و نوجوانانی که شاهد یا قربانی خشونت بوده اند، تاثیرات مخربی بگذارد.
او تاثیر اینگونه خشونت را بر روی همه افراد خانواده به قدری جدی و عمیق دانست که گاهی اثرات آن تا آخر عمر برای فرد ماندگار است و باعث ایجاد مشکلات روانی و اجتماعی زیاد شده و میتواند انتقال دهنده الگوی خشونت به نسلهای آینده باشد.
رفتارهای خشونت آمیز کدامند؟ / توصیه به پیشگیری از رویارویی با خشونتکریمی با تاکید بر اینکه بر اساس اصول سلامت اجتماعی، هیچ کس نباید اعمال خشونت آمیز داشته یا قربانی خشونت قرار گیرد، افزود: رفتار خشن میتواند به شکل بدرفتاری عاطفی مانند مسخره کردن، توهین و تحقیر دیگران، سرزنش، تهدید و بی توجهی کردن و همچنین بدرفتاری جسمی مانند آسیب رساندن و بدرفتاری جنسی و اجتماعی بروز یابد.
او با توصیه به قربانیان برای پیشگیری از رویارویی با خشونت، گفت: بهتر است تا حد ممکن، از بحث و جدل با فرد خشن به ویژه در مکانهایی مانند آشپزخانه دوری کرد، همچنین زمانهای مقابله با خشونت، هیجان خود را مدیریت یا حواس خود را پرت کنیم تا با فرد مقبل وارد بحث نشویم.
این کارشناس سلامت روان، ادامه داد: اگر همسرمان از ترس و اضطراب ناشی از رفتارهایش با ما صحبت کرد، بدون سرزنش با او همراه شویم و ضمن صحبت در مورد تغییر رفتارش، به او امید بدهیم.
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهدای انقلاب با معرفی مراکز اورژانس اجتماعی به شماره ۱۲۳ و مشاوره تلفنی بهزیستی به شماره ۱۴۸، اضافه کرد: در صورت نیاز، فرد خشونت دیده میتواند با این شمارهها و یا در مواقع بحران با سامانه ۱۱۰ تماس بگیرد.
روانشناسان مراکز خدمات جامع سلامت و مسوولان واحدهای ستادی مرکز بهداشت شهدای انقلاب در کمیته درون بخشی سلامت اجتماعی با این آموزشها آشنا شدند.