مدیر کل جهاد کشاورزی می گوید در یکسال گذشته بیش از دو هزار و پانصد تلقیح مصنوعی برای بهبود نژادهای دامی در استان انجام شده است.
تولید انواع فراورده های دامی ، نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور و تحقق اقتصاد مقاومتی دارد. از سوی دیگر ، با کاهش نزولات آسمانی و محدودیت مراتع ، نیاز به پرورش نژادهای دامی که با کمترین غذا بیشترین بهره وری را داشته باشند بیش از گذشته احساس می شود. گونه هایی که بتوانند با احتیاجات غذایی پائین ، حداکثر توان تولیدی خود را بروز دهند. اما واقعیت این است که اغلب نژادهای بومی ، به تناسب غذای مصرفی، در مقایسه با گونه های اصلاح نژاد شده ، شیر و گوشت کمتری تولید می کنند. از این رو اصلاح نژادی دامها و جایگزینی گونه های با بهره وری بالا ضروری است.
ویژگی دام های اصلاح نژاد شده کارشناس تولیدات دامی با بیان اینکه در حال حاضر در بین نژادهای مختلف دامهای سنگین ، پرورش دو نژاد گاوهای هلشتاین و سیمنتال بیشترین رواج را در کشورهای پیشرفته دارد می افزاید: بهره وری بالا و همزمان در شیرآوری و گوشت آوری ، باروری زیاد و با زایمان آسان ، بازگشت سریع به شرایط عادی پس از انجام زایمان و طول عمر اقتصادی از جمله مزیت های این دو نژاد اصلاح شده است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رحمت خدائی با بیان اینکه در سالهای اخیر استقبال از نگهداری گاوهای نژاد سیمنتال در دنیا بیشتر بوده است می گوید : مقاومت بالا در برابر انواع بیماریها و اختلالات متابولیکی ، بلوغ زود هنگام ، میزان رشد خوب با میانگین افزایش وزن روزانه 1.3 تا 1.5 کیلوگرم که در مقایسه با نژادهای دیگر ضریب تبدیل و بازدۀ غذایی بسیار مطلوبی محسوب می شود از جمله ویژگی های دو گونه نژادی سیمنتال و هلشتاین است که این مزیت ها در گونه سیمنتال بیشتر محسوس بوده است. وی می افزاید: تولید گوشت بسیار با کیفیت و بالا بودن بازدۀ لاشه تا حدود 63 درصد ، آسان بودن نگهداری به دلیل داشتن رفتار آرام و ملایم و توانایی بالا در سازگاری با محیط اطراف ، توانایی چرای مطلوب و وابستگی کمتر به مواد متراکم کنسانتره که اغلب وارداتی هستند، از دیگر مزایای گاوهای سیمنتال و آمیخته های حاصل از آن است. فعالیت های انجام شده رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با یادآوری اینکه ارتقاء کمیت و کیفیت تولید گوشت و سایر فراورده های دامی و افزایش درآمد حاصل از آن در جهت کمک به تحقق اقتصاد مقاومتی از اهداف برنامه های اصلاح نژادی دام در استان است می گوید: با جایگزینی تدریجی دامهای اصلاح نژاد شده به جای دامهای کم بازده به سمت خودکفایی کشور در تولید گوشت و مواد لبنی حرکت می کنیم. خلیل نیکشاد با بیان اینکه در یکسال گذشته معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی اجرای طرح جدیدی را جهت ترویج نگهداری نژاد دومنظوره سیمنتال در سطح کشور آغاز کرده است می افزاید: در همین باره سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اقدامات لازم را برای تلقیح مصنوعی گاوهای بومی با اسپرم نژاد سیمنتال آغاز کرده که عملیات اجرایی آن شامل تلقیح ، نصب پلاک گوش و ثبت اطلاعات گاوماده در سامانه مرکز اصلاح نژاد دام کشور است. وی تصریح می کند: در یکسال گذشته بیش از 2 هزار و 500 مورد تلقیح مصنوعی بین گاوهای بومی و دورگ با اسپرم سیمنتال در استان صورت گرفته است .
ترغیب دامداران معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با خاطرنشان کردن اینکه این سازمان در راستای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی برای معرفی نژادهای دامی پربازده به دامداران و ترویج پرورش گاوهای سیمنتال در استان تلاش می کند می گوید: مشارکت در تولید برنامه های آموزشی تلویزیونی و رادیویی در رابطه با مزایای دامهای پربازده و پخش آنها از صدا و سیما از جمله این فعالیت ها بوده است. نوبخت اژدری از برگزاری دوره های آموزشی یک روزه با حضور کارشناسان مرکز اصلاح نژاد دام کشور برای کلیه ماموران تلقیح مصنوعی استان خبر می دهد و می افزاید: در حال حاضر تمامی ماموران ذی ربط بر شیوه های نوین تلقیح مصنوعی دام تسلط دارند و آماده خدمترسانی به دامداران داوطلب برای بهبود نژادهای دامی هستند. به گفته کارشناسان ، جایگزینی تدریجی دامهای اصلاح نژاد شده با گونه های سنتی علاوه بر افزایش تولید شیر و گوشت در کشور ، موجب کاهش اتکا به واردات مواد دانه ای و خوراک دام خواهد شد. چرا که دامهای اصلاح نژاد شده با تغذیه از ضایعات کشاورزی می توانند شیر و گوشت مورد انتظار دامداران را تولید کنند. * نویسنده : یاشار پورمجید