پخش زنده
امروز: -
در ضرب المثل ها داریم که "بادآورده" را باد می برد اما در مازندران، "آب آورده" را نیز باد می برد!
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، شن و ماسه در رودخانه ها و سواحل مازندران که حاصل هزاران سال حرکت آب در کوهها، جنگلها و دشتهاست باتب ویلاسازی، 10 سالی است که به تاراج می رود و هزینه های این تخلفات را جوامع محلی با سخت تر شدن زندگی پرداخت می کنند.
کسب و کارهایی درحال نابودی
محمد 60 ساله که نمی خواهد نام خانوادگی او در این گزارش آورده شود؛ 10سال قبل با ایجاد حوضچه ای بزرگ، پرورش ماهی قزل آلا را در کنار رودخانه هراز آغاز کرد و مشتریانی از راه دور و نزدیک داشت.
علی موسوی مسافر اصفهانی می گوید: محمد به آنها اجازه می دهد تا با قلاب در استخرها ماهیگیری کنند واین شیوه ماهیگیری برای او و دیگر مسافران جذاب است.
به گفته محمد، پرورش ماهی، چرخ زندگی او و پنج کارگر را به حرکت در می آورد اما اکنون محمد با چهره ای برافروخته و چشمانی غمبار به تعداد انگشت شمار ماهی ها نگاه می کند.
این روزها، مشتریان محمد کم شده اند و اعتراف می کند به دلیل فعالیت برداشت شن و ماسه در رودخانه نمی تواند پرورش ماهی را ادامه دهد و سه کارگر را اخراج کرده است.
آلودگی های زیست محیطی
نماینده ویژه محیط زیست بانک جهانی در ایران می گوید: تحقیقات نشان می دهد، غلظت غیرطبیعی آب حاصل از برداشت شن وماسه، تخریب بستر رودخانه ها را در پی دارد.
به گفته ی قدرت الله ایاز اکسیژن آب کم شده است و ماهی ها نمی توانند نفس بکشند.
اما یکی از کارگران که می خواست نامش فاش نشود گفت: استخرهای ماهی در حالی دارند خشک می شوند که بسیاری از دلالان شن و ماسه با کسب درآمدهای هنگفت در ترکیه آپارتمان می خرند.
نابودی بستر رودخانه ها
به گفته محمد ابراهیم یخکشی، مدیرعامل آب منطقهای مازندران، ورود سوخت انواع تجهیزات سنگین در رودخانه موجب آلودگی شدید هراز شده است. ولی الله محمدزاده، مدیرکل شیلات مازندران، نیز تاکید می کند: برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه با فرسايش بستر، محل تخم ريزي ماهيان را از بين برده است.
یحیی یکی از 3هزار و500 صیاد مازندرانی شاغل در شرکت های پره ماهیگیری می گوید: دیگرازرودخانه ماهی به دریا نمی آید.
در چند سال اخیر اغلب خبرنگاران که برای بررسی و تهیه گزارش از برداشت های غیرمجاز به سمت معادن رفته اند با سر و صورت زخمی بازگشته اند.
سید یونس حسینی عالمی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان، درواکنش به این اتفاق ها به متخلفان هشدار می دهد و می گوید: مقرر شده است تا دادستانها سرزده به سواحل و رودخانه ها بروند وبابررسی ومشاهده تخلف با متخلفان به شدت برخورد کنند.
راهکارهای مناسب برای جلوگیری ازبرداشت بیرویه
درحالی که علی محمد شاعری، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، بابیان اینکه قوانین برداشت شن وماسه مربوط به دهه 50شمسی است، تاکید می کند اصلاحیه در این بخش ضروری است. معاون معدن و فرآورده های معدنی سازمان صنعت ، معدن و تجارت مازندران ازایجاد شهرکهای شن و ماسه در سه منطقه ی غرب، مرکز و شرق استان صحبت می کند. یزدان برسان از ارائه توضیحات بیشتر در زمینه چگونگی تامین منابع برداشت خودداری کرد.
سخن آخر
برای مبارزه با برداشت های غیرمجاز، همدلی و همراهی مردم، دستگاه قضایی، مسوولان دولتی، نیروی انتظامی، بسیج و دستگاه های اطلاعاتی نیاز است؛ چرا که در 10 سال گذشته هیچ یک از طرح های مبارزه با برداشت های بی رویه که به تنهایی انجام می شد، موثر نبوده است و هر ساله نیز شاهد افزایش آن هستیم.