لرستان رویشگاه مهم بلوط
مرگ تدریجی درختان بلوط در لرستان
ریه های تنفسی زاگرس را دریابیم
جنگلهای زاگرس با گستردگی در ۱۱ استان کشور با ۶ میلیون هکتار وسعت، ۴۰ درصد جنگلهای ایران را تشکیل میدهند که حدود ۷۰ درصد تیپ گونههای جنگلی زاگرس شامل بلوط است.
جنگلهای کشور سالانه 8 میلیون تن کربن را جذب میکنند .جنگلهای بلوط زاگرس به عنوان ریههای تنفسی ونماد زیبایی و سر سبزی نقش مهمی درجلوگیری از بحرانهای زیستمحیطی دارند .
( مازو یا بلوط غرب )معروف است .Qurcus Persica با نام علمی گونه های بلوط
میوه های بلوط قهوه ای مایل به سبز که در اصطلاح کلی به میوه بلوط نامیده شده ودر پیاله ای به نام کوپول جا می گیرد .
درختان بلوط عمری طولانی دارند که گاه به دو هزار سال نیز میرسد. گونههای بسیاری از آن در ایران بومی رشتهکوههای البرز وزاگرس است.
چوب این درخت از مرغوبترین چوب هاست و زعال آن نیز مرغوب است . این موضوع یکی از دلایل قطع بیرویهٔ این درختان است که این جنگلها را تهدید میکند. تکثیر طبیعی این درخت از طریق کاشته شدن میوه آن صورت میگیرد
استان لرستان با داشتن یک میلیون و ۲۱۷ هزار هکتار اراضی جنگلی در کشور رتبه دوم را ازنظر سرانه جنگل به خود اختصاص داده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان به سهم 7.3 درصدی جنگلها از وسعت لرستان اشاره و افزود: لرستان از نظر سطح جنگل پس از استان فارس، دومین استان کشور بوده و در بحث مراتع نیز لرستان رتبه هفدهم را دارد.
شیرزاد نجفی با بیان اینکه بلوط مهمترین گونهی جنگلی جنگلهای لرستان بوده که 90 درصد تیپ جنگلهای لرستان را در برمی گیرد افزود: استان لرستان درمنطقه رویشی میانی دارای یک میلیون و 217 هزار جنگل است به طوریکه 43 درصد وسعت استان لرستان را جنگل تشکیل می دهد.
40 درصد ذخایر منابع آبهای زیر زمینی استانهای زاگرس نشین از طریق جنگلهای بلوط جذب می شود به طوریکه زیست بیش از 3هزار گونه گیاهی و جانوری به درختان بلوط وابسته است .
نجفی با اشاره به عملیات احیا درسطح یک هزار هکتار از جنگلهای استان در سال 93 گفت: طی سالهای 95و96 اعتبار بابت جلوگیری زوال بلوط به لرستان کمتر از 200 میلیون تومان بود که این میزان کفاف جلوگیری از زوال بلوط را ندارد .
طی سالهای اخیر حدود 600 هزار هکتار از درختان بلوط لرستان با درجه های متوسط و بخشی نیز با درجه های کمتر دچار زوال شدند
در چندسال اخیر سطح جنگلهای لرستان از یک میلیون و 800 هزار هکتار متاسفانه به 1 میلیون و700 هزار هکتار رسیده که اکنون با اختصاص 110 میلیارد ریال اعتبار نهالهای بلوط در دل خاک کاشته می شوند تا پهنه لرستان همچمان زیستگاه این گونه کهن باشد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان با اشاره به شیوع آفتِ کرم برگخوار بلوط در بیش از ۵۰ هزار هکتار از جنگلهای لرستان در بهار امسال گفت: متأسفانه هرچند سال یک بار، این آفت طغیان میکند و ازجمله آفاتی است که در عرصههای جنگلی فعال بوده و به درختان جنگلی خسارتهای شدیدی وارد میکند
شیرزاد نجفی با اشاره به اینکه میزبان اصلی این آفت درختان بلوط است افزود: آفت جوانه خوار بلوط از اواخر اسفند تا نیمه دوم اردیبهشت به فعالیت خود ادامه میدهد و موجب از بین رفتن برگها، جوانهها و خشک شدن درختان بلوط میشود.
وی عامل اصلی شیوع این آفت را تغییر اقلیم، گرم شدن هوا، ریز گردها و کمبود بارشها دانست و افزود: برای مبارزه با این آفت یک نوع مبارزه مکانیکی و بیولوژیکی لازم است که طبق محاسبات انجامشده، برای مبارزه بیولوژیکی یک میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
بر اساس آخرین آمار و بررسیهای صورت گرفته در استانهای زاگرسنشین کشور یک میلیون و 400 هزار هکتار از سطح جنگلهای زاگرس تاکنون بر اثر بیماری زوال بلوط، خشکیده یا درمعرض خشکیدگی است.
به گفته کارشناسان محیط زیست، بلوط ها علاوه بر تولید اکسیژن، پالایش و رفع آلودگی های موجود در هوا، نقش مهمی درجذب و نگهداری آب و تثبیت خاک دارند
زاگرس به عنوان ریه تنفسی و نماد سرسبزی کوههای کشور، نیازمند احیا و حفظ جنگلهای خود است تا به عنوان میراثی برای نسل آینده باقی بماند.