ضمن استقبال از واکنش ایران به خروج آمریکا؛
از برجام خارج نمیشویم
وزیر خارجه انگلیس: به همراه شرکای اروپایی و دیگر شرکایمان اقدامات لازم را برای تضمین منافع ایران انجام میدهیم.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ بوریس جانسون وزیر امور خارجه انگیس در نامه ای به تام تاگن هات رئیس کمیته امور خارجی مجلس عوام انگلیس ضمن تاکید بر پاسخ حساب شده ایران به خروج آمریکا از برجام نوشت ما انتظار داریم ایران به پایبندی به تعهداتش در برجام ادامه دهد در عوض ما به همراه شرکای اروپایی و دیگر شرکایمان اقدامات لازم را برای تضمین منافع ایران ناشی از تخفیف تحریم ها بر اساس برجام به انجام می رسانیم.
انگلیس قصدی برای خروج از برجام ندارد. توافق هسته ای ایران برای امنیت ما مهم است و تا زمانیکه ایران به محدودیت های تعیین شده بر اساس این توافق پایبند باشد، ما نیز به آن متعهدیم. ما به حمایت از فعالیت های نظارتی و راستی آزمایی مهم آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه می دهیم. در واقع سفیر ما در آژانس بین المللی انرژی اتمی در چهارم ژوئن (14 خرداد) بر تعهد ما به برجام تاکید کرد و اختصاص بودجه داوطلبانه انگلیس را برای کمک به حمایت از فعالیت های آژانس در ایران اعلام کرد.
بوریس جانسون:پاسخ ایران به خروج آمریکا از برجام حساب شده بوده است
بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس در پاسخ به نامه رئیس کمیته امور خارجی مجلس عوام انگلیس درباره برجام اعلام کرد پاسخ ایران به خروج آمریکا از این توافق تاکنون حساب شده بوده است.
در این نامه که در پایگاه اینترنتی پارلمان انگلیس منتشر شد، آمده است:
تام تاگن هات، عضو پارلمان
رئیس کمیته امور خارجی مجلس عوام
از نامه مورخ 22 مه (سه شنبه، 1 خرداد) شما درباره تصمیم آمریکا برای خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) سپاسگزارم.
همانطور که نخست وزیر و من در مجلس نمایندگان بیان کردیم، انگلیس قصد خروج از برجام را ندارد. توافق هسته ای ایران برای امنیت ما ضروری است و مادامی که ایران به تبعیت از محدودیت های تعیین شده در مفاد توافق ادامه می دهد، ما به این توافق پایبند می مانیم. (حال) بپردازیم به سؤالات خاص مطرح شده در نامه شما:
اقدام برای تضمین ادامه اجرای برجام
ما برای حفظ برجام به همکاری با همه طرف های باقی مانده این توافق ادامه می دهیم. بیانیه 8 مه (سه شنبه، 18 اردیبهشت) سران سه کشور اروپایی این امر را روشن ساخت، همانطور که وزیران خارجه سه کشور اروپایی و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست 15 مه (سه شنبه, 25 اردیبهشت) خود در بروکسل، و وزیران خارجه هر 28 کشور عضو اتحادیه اروپا 28 مه (دوشنبه, 7 خرداد) در شورای امور خارجی اروپا این موضوع را روشن ساختند. کمیسیون مشترک طرف های باقی مانده برجام (انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، روسیه، و ایران) نیز 25 مه (جمعه، 4 خرداد) برای تبادل نظر درباره ادامه توافق بدون آمریکا تشکیل نشست دادند.
تداوم تبعیت ایران از تعهدات خود در برجام
آژانس بین المللی انرژی اتمی و کمیسیون مشترک (برجام) در یک روز، تازه ترین گزارش خود را منتشر کردند که نشان داد ایران به تعهدات و محدودیت های اصلی خود در برجام همچنان پایبند است. پاسخ ایران به خروج آمریکا (از این توافق) تا هم اکنون، حساب شده بوده است. روحانی رئیس جمهور ایران اعلام کرده است این کشور قصد دارد در توافق بماند. وی در عین حال گفت که به مقامات (سازمان) انرژی اتمی ایران گفته است در صورت لزوم برای ازسرگیری غنی سازی در مقیاس صنعتی آماده باشند. ما پیش بینی می کنیم ایران به پاییندی به تعهدات خود ادامه دهد، و در مقابل، ما با شرکای اروپایی و دیگر شرکای خود گام های لازم را برای تضمین برخورداری ایران از تعلیق تحریم ها که به موجب برجام الزامی است، برخواهیم داشت. ما ایران را تشویق کرده ایم در پاسخ به تصمیم آمریکا خویشتنداری نشان دهد, و به این تلاش ادامه می دهیم؛ ایران باید با همکاری کامل و به موقع با مقتضیات بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی, به عمل به تعهدات خود در توافق ادامه دهد.
تبادل نظرها با آمریکا
ما در پی سخنرانی 12 ژانویه (جمعه، 22 دی) ترامپ رئیس جمهور آمریکا و تصمیم 8 مه (سه شنبه، 18 اردیبهشت) وی برای خروج از برجام، تبادل نظرهای کامل زیادی با آمریکا کرده ایم. موضع ما تغییر نکرده است -برجام نتیجه موفقیت آمیز 13 سال دیپلماسی خستگی ناپذیر است و ما فکر می کنیم آغاز مذاکره جدیدی که همه رفتار منطقه ای ایران را در خود جای داده باشد، بعید است در یک جدول زمانی مناسب و معقول به نتیجه برسد.
وزیر پمپئو در سخنرانی 21 مه (دوشنبه، 31 اردیبهشت) خود تصدیق کرد که ما رویکرد متفاوتی داریم و قصد داریم به اجرای توافق هسته ای ادامه دهیم. ما، و شرکای اروپایی مان، همچنان این توافق را برای امنیت جمعی خود مهم تلقی می کنیم، و بنابراین به تضمین حفظ آن به شدت پایبند می مانیم. ما با طرف های باقی مانده توافق برای این هدف همکاری خواهیم کرد. ما از آمریکا خواسته ایم دستاوردهایی را که توافق هسته ای ایران به همراه آورده است، حفظ کند، و از اقداماتی که مانع از عمل کردن طرف های باقی مانده به تعهدات خود برای حفظ توافق خواهد شد، اجتناب کند.
مقررات منع اتحادیه اروپا
همانطور که شما تاکید کردید، در پی نشست سران اتحادیه اروپا در 16 مه (چهارشنبه، 26 اردیبهشت)، از کمیسیون اروپا خواسته شد افزایش دامنه «مقررات منع اتحادیه اروپا» را بررسی کند.
«مقررات منع اتحادیه اروپا» (مقرارت شورا No.2271/96) در سال 1996 تصویب شد. این مقررات ساکنان کشورهای عضو (اتحادیه اروپا)، اشخاص حقوقی به ثبت رسیده در اتحادیه اروپا و افرادی را که در اتحادیه اروپا در زمینه ای حرفه ای کار می کنند، از تبعیت از تحریم های مستقل معین آمریکا که تاثیر فراسرزمینی دارند، منع می کند. اجرای این مقررات، بر عهده کشورهای عضو اتحادیه اروپاست و ممکن است منجر به جریمه کسانی شود که با نقض این مقررات از تحریم های آمریکا تبعیت می کند. کمیسیون, روند افزایش دامنه مقررات را برای گنجاندن تحریم هایی که آثار فراسرزمینی دارند و آمریکا مشغول برنامه ریزی برای اعمال دوباره آنها در پی خروج خود از برجام است، شروع کرده است. این بخشی از بسته تدابیر گسترده تری است که اتحادیه اروپا در قالب حمایت از برجام, مشغول بررسی آن است. ما واقفیم که این اقدام ممکن است اثری روی کسب و کار داشته باشد. ما برای تضمین اینکه کسب و کار تا جایی که ممکن است شفاف و مبنی بر دستورالعمل ها باشد، به کار در سطح ملی و (سطح) اتحادیه اروپا ادامه می دهیم.
سیاست تحریم های اتحادیه اروپا
پس از برگزیت، انگلیس همچنان بخشی از برجام باقی خواهد ماند و در نتیجه, برای تضمین اینکه تدابیر موجود در برجام, ایران را ترغیب به تبعیت (از توافق) کند، از جمله تعلیق تحریم های هدفمند, ما به همکاری نزدیک با اتحادیه اروپا ادامه خواهیم داد. ما پیش بینی می کنیم همه رژیم های تحریم های موجود اتحادیه اروپا علیه ایران، از جمله تحریم هایی را که هنوز در رژیم تحریم های هسته ای ایران به قوت خود باقی است، حفظ کنیم. این امر تضمین خواهد کرد که انگلیس به برجام پایبند است.
گفتگوها با فرانسه، آلمان، و اتحادیه اروپا
همانطور که در بالا گفته شد، انگلیس و شرکای اروپایی ما، توافق هسته ای ایران را برای امنیت مشترک مان ضروری می دانند، و به معنای دقیق کلمه، به تضمین حفظ آن به شدت پایبند می مانند. بدین منظور، ما در تماس نزدیک با شرکای اروپایی مان هستیم و علاوه بر تبادل نظرهایی که رئوس کلی آن در بالا گفته شد، بحث های متعددی با آنها در سطح رسمی و وزیران برگزار کرده ایم.
ما برای تضمین ادامه اجرای برجام و رسیدگی به مسائل گسترده تر، همچون برنامه موشکی و فعالیت های منطقه ای ایران، به همکاری با فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا، و دیگران، از جمله ایران ادامه خواهیم داد.
منابع
خروج آمریکا (از برجام) برخی پیامدهای عملی را برای اجرای این توافق دارد و ما با شرکایمان مشغول بررسی گزینه ها برای مدیریت این (آثار) هستیم. ما به اعلام صریح حمایت مان از فعالیت نظارت و راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه می دهیم. در واقع، نماینده ما در آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، 4 ژوئن (دوشنبه، 14 خرداد) بار دیگر پایبندی ما را به برجام اعلام کرد و همچنین اعلام کرد انگلیس به طور داوطلبانه وجوه بیشتری را برای حمایت از فعالیت آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران اختصاص داده است.