پخش زنده
امروز: -
وزیر نیرو: ایران دارای برنامه راهبرد ملی تغییر اقلیم است و این برنامه با مشارکت بخشهای مختلف انجام شده است.
بهگزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ رضا اردکانیان در دوازدهمین همایش بین المللی انرژی با اشاره به اینکه بیش از یک سدهی اخیر، انرژی همواره مهمترین انگیزه و پیشران رقابتها، همکاریها، پژوهشها و نوآوریها و نیز جنگها و سازشهای بشری بوده است، افزود: هیچ موضوعی به اندازهی دستیابی به منابع انرژی و بهرهبرداری از آنها در تنظیم سیاستها، تدوین راهبردها و اجرای برنامههای کشورها، مهم و اثربخش نبوده است.
وی تصریح کرد: اگر چه دسترسی به این منابع، بسیاری از درهای توسعه و رفاه به روی جامعهی بشری گشوده است، اما بهرهبرداری غیر مدبرانه و مسئولانه از این ابزار کارآمد، و نادیده انگاشتن پیامدها و آثار منفی آن، ما را در دام مشکلاتی گرفتارکرده است.
اردکانیان افزود: آلودگیهای محیط زیستی اعم از آب، هوا، خاک و آثار ناشی از آنها مانند تغییرات اقلیم، حوادث طبیعی و کاهش منابع ارزشمند زیستی مانند آبهای سطحی، ذخایر زیر زمینی و اقیانوسی، همه و همه از پیامدهای مصرف گشاده دستانه و بی پروای انرژی و به ویژه سوختهای فسیلی است.
وزیر نیرو با بیان اینکه هر پژوهش و گفتگویی درباره انرژی، بدون توجه به درهم تنیدگی آن با مباحث زیست محیطی و مسألهی منابع آب ناکارآمد است، ادامه داد: همایش بینالمللی انرژی که توجه کافی به مسألهی «انرژی-آب-محیط زیست» دارد و بیگمان جلب توجه تصمیمسازان و پژوهندگان این عرصه به این موضوع مهم، آثار مثبت و دستاوردهای ارزشمندی برای آینده صنعت خواهد داشت.
وی گفت : امروز جهان بیش از هر زمان دیگری نیازمند همکاری دولتها، ملتها، سازمان و نهادهای های اجرایی و پژوهشی برای طرح و چارهجویی چالشهای بزرگ است.
اردکانیان تصریح کرد: برای همهی ما روشن است که دیگر مرز و فاصلهی سیاسی و اختلافات فرهنگی و اجتماعی در تغییرات اقلیمی، حوادث ویرانگر آب و هوایی، ریزگردها و رویدادهایی از این دست مهم نیست و زندگی همه مردمان پهنههای گوناگون را مستقیم یا غیر مستقیم به یکسان تهدید میکنند و مشکلات زیست محیطی به اقتصادی، اقتصادی به اجتماعی، اجتماعی به سیاسی و سیاسی به امنیتی تبدیل میشوند.
وی ادامه داد: در این میان همگراییها و همکاریهای جهانی دربارهاین چالشها که با صرف هزینه و رنج فراوان و در گذار سالیان طولانی شکل گرفته در معرض آسیب قدرتنمایی و خودکامگی سیاستمدارانی بوده است و باید بگویم که امروز با گسترش جنگهای تجاری و هماوردطلبیهای غیر عقلانی این دسته از سیاستمداران، این عرصه به مجالی برای تلافیجویی و رویارویی تبدیل شده و آیندهی زیستبوم جهان را با مخاطرات جدی روبهرو می کند.
وزیر نیرو گفت: البته امیدوارم تلاشها و همکاری دانشمندان و نقشآفرینان این حوزه بتواند هر چه زودتر نگرانیهای بهوجود آمده را رفع و مسیر استمرار و توسعه همکاریها را هموار سازد.
اردکانیان یکی از جهتگیریهای اصلی جمهوری اسلامی ایران در حوزهی انرژی را ترسیم نقشهی راه توسعه و پیشرفت این صنعت در هماهنگی با تعهدات زیستمحیطی کشور در جامعهی جهانی خواند و تصریح کرد: همکاری مستمر و فعال ایران با نهادهایی چون شورای جهانی انرژی، منشور جهانی انرژی، کنفرانس تغییرات اقلیمی و مانند اینها بیانگر عزم جدی ایران برای همگامی و همیاری با جامعهی جهانی در این گذار است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر، برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و انطباق با پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم، بر اساس اصل مسئولیت مشترک اما متفاوت همواره از فعالیتهای بین المللی حمایت لازم را به عمل آورده است و با عنایت به تلاشهای بین المللی در راستای کنوانسیون تغییر اقلیم ،پروتکل کیوتو و توافق نامه پاریس (موضوع مورد وفاق کشورها در ، برنامههای کاهش انتشار گازهای گلخانهای کشوردر قالب مشارکت داوطلبانه و به میزان 12% (4% غیر مشروط و 8% مشروط به دریافت کمک های بین المللی) تدوین شده است.
وزیر نیرو در ادامه با بیان اینکه ایران دارای برنامه راهبرد ملی تغییر اقلیم است، گفت: برنامهای با مشارکت بخشهای مختلف انجام شده و بهعنوان یک برنامه محیط زیستی مکمل برنامه پنجساله ششم توسعه کشور (از سال 1396 تا 1400) است .
اردکانیان افزود: این برنامه مبین سیاستهای اطمینان یافتن از امنیت غذایی، استفاده کارآ از آب و احیاء منابع آب زیرزمینی، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و نگرش هم بست آب، انرژی و محیط زیست است.
وی ایران را یک کشور در حال توسعه خواند وگفت: به منظور تامین نیازهای رو به رشد خود، ایران نیازمند توسعه سریع منابع تولید انرژی است و از سال 2013 دولت در رویکردهای توسعهای خود، اقتصاد کم کربن را در اولویت قرار داده و اهداف ملی از قبیل کاهش یارانههای انرژی، محدود کردن انتشار آلاینده های اصلی جو، ارتقاء بهرهوری انرژی، بهبود کیفیت سوخت و افزایش سهم تجدیدپذیرها و منابع پاک در برنامه اقتصاد کم کربن لحاظ شدهاند.
اردکانیان تصریح کرد: جامعه، منابع و فناوری های کشور نسبت به کاهش انتشار گازهای گلخانهای آسیب پذیر است و انتظار می رود با اتکا به توان و ظرفیتهای ملی و مشارکتهای بین المللی، این روند تغییر یابد.
رئیس کمیته ملی انرژی ایران ادامه داد: ایران با بهرهگیری از منابع مالی بانکهای توسعهای مانند «بانک توسعهی اسلامی»، «بانک توسعه و تجارت اکو» و «بانک توسعهی زیرساخت آسیایی» تاکنون پروژههایی به ارزش بیش از دو میلیارد یورو را آغاز کردهو برخی از آنها را نیز پایان یافته است و انتظار میرود بتوان بیش از چهار میلیارد یورو سرمایه دیگر برای طرحهای آتی از این بانکها جذب کرد.
وی افزود: همچنین میتوان به بیش از 2.7 میلیارد یورو فاینانس خارجی در طرحهای ارزشمند بازیافت آب و افزایش راندمان نیروگاههای برق و بسیاری طرحهای زیرساختی دیگر که برای دستیابی به تعهدات زیست محیطی کشور مهم هستند اشاره داشت.
اردکانیان افزود: من و همکارانم در وزارت نیرو بر آن بودهایم که در طراحی راهبردها و تنظیم برنامههای صنعت آب و برق، با توجه به نگرانیها و تعهدات زیست محیطی در این عرصه، رویکردی جامعنگرانه را در پیش بگیریم به گونهای که طرحها و چالشها را در یک بستر به هم پیوسته ارزیابی کرده و از حل مسائل به صورت نقطهای و بدون توجه به آثار جانبی آنها در دیگر زمینهها بپرهیزیم.
وزیر نیرو به تلاش های وزارت نیرو در تبیین و استقرار مبانی حکمرانی خوب در ستادها و شرکتهای وابسته اشاره کرد وگفت: باید برای استفاده از ظرفیت نهادهای مدنی و سازمانهای مردمنهاد و ایجاد شفافیت در پاسخگویی بازیگران حوزهی انرژی، آب و محیط زیست نگاهی نوین در راستای توسعهی پایدار برقرارکنیم ...
وی با تاکید مجدد بر اینکه ما آمادهایم هر گونه پیشنهاد همکاری و همافزایی در این حوزهها را به گرمی پاسخ دهیم، افزود: پذیرای نقش و مسئولیت خود بهعنوان یکی از کشورهای نقشآفرین جهان در زمینهی تولید و صادرات انرژی و یکی از کشورهای مهم و اثرگذار در سیاست و امنیت منطقه خواهیم بود.