در پي اختلاف عميق در دو سوي اتلانتيک؛
اروپا در مقابل آمريکا
تصمیم پر سر و صدای ترامپ برای خروج از برجام و بیانیه مشترک نشست گروه هفت همچنين گستردگی اختلافات او با رهبران اروپایی نشان از اختلاف عميق در دو سوي اتلانتيک دارد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما؛ خبرگزاری شین هوا در گزارشی از پاریس درباره ایستادگی اروپا در برابر آمریکای ترامپ در بسیاری از پرونده های مهم بین المللی نوشت:
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در نشست سران گروه هفت که هشتم و نهم ژوئن در کانادا برگزار شد، بار دیگر در پرونده هایی مثل تعرفه های گمرکی خود، برنامه هسته ای ایران یا توافق مربوط به آب و هوا غیرقابل انعطاف نشان داد.
اکنون این پرسش مطرح است که آیا اتحادیه اروپا در پرونده های بزرگ می تواند با ترامپ که شخصی غیرقابل پیش بینی است و مصمم است که قاعده بازی خود را اعمال کند، مقابله کند؟
تصمیم پر سر و صدای دونالد ترامپ برای خروج از بیانیه مشترک نشست سران گروه هفت، گستردگی اختلافات او با رهبران اروپایی را نشان داد.
فرانسوا دورپیر استاد دانشگاه سرجی و کارشناس در آمریکا اعلام کرد: «اروپایی ها به تازگی در گروه هفت به این نتیجه رسیدند که آنها دونالد ترامپ را عوض نخواهند کرد و حاشیه مذاکره با او وجود ندارد.»
از جمله نکات مورد اختلاف که در صدر قرار دارد، تعرفه های گمرکی است که مقامات آمریکا بر واردات آلومینیوم (10 درصد) و فولاد (25 درصد) اعمال کردند و قصد دارند بر خودروهای وارداتی اعمال کند. دیگر موضوع مورد اختلاف بین آمریکا و اتحادیه اروپا تصمیم رئیس جمهور آمریکا به خروج از توافقنامه آب و هوایی پاریس و توافق هسته ای ایران است.
تلاش براي بي ثباتي اروپا
این تصمیمات آمریکا، به ویژه در مورد تعرفه های گمرکی بدون هیچ تردیدی پیامدهایی برای اقتصاد متحدان اروپایی آن به دنبال دارد. به طور مثال، در مورد تعرفه ها بر فولاد، چند ناظر به رقابت احتمالی در بازار اروپا با فولاد آسیایی که بسیار ارزان تر است، اشاره کردند.
به همین ترتیب تعرفه های احتمالی بر خودروهای آلمانی تأثیرات مستقیمی بر اشتغال در آلمان همچنین در فرانسه خواهد داشت زیرا به گفته فرانسوا دورپیر، صنعت خودروسازی آلمان پیمانکاران فرانسوی دارد بنابراین این تعرفه های احتمالی بر اقتصاد فرانسه نیز تأثیر خواهد گذاشت.
این انتخاب های سیاسی رئیس جمهور آمریکا از سوی چند کارشناس و مسئولان سیاسی، تلاش برای بی ثباتی اتحادیه اروپا توصیف شده است.
فیلیپ دسرتین اقتصاددان و مدیر مؤسسه عالی مالی به شبکه پنج فرانسه گفت: «هدف رئیس جمهور آمریکا مشخص است، هدف او شکستن اتحاد اروپایی است. منطق او این است که یک منطق آمریکایی است.»
فرانسوا اولاند رئیس جمهور سابق فرانسه نیز در پی تغییر نظر ناگهانی ترامپ در پایان نشست گروه هفت در شبکه دو فرانسه چنین تحلیلی را ارائه داد.
وی گفت: «او می خواهد ثبات اروپا را از بین ببرد زیرا هم غیرقابل پیش بینی هم وظیفه ناشناس است.»
در مقابل وسعت تهدید آمریکا، وحدت درون اتحادیه اروپا به نظر تنها راه حل می رسد اما به اعتقاد کارشناسان این وحدت هنوز در اتحادیه اروپا شکننده است.
فرانسوا دورپر گفت: «اگر اتحادیه اروپا همبستگی بیشتری داشت، می توانست در عرصه های اقتصادی و سیاسی وزنه ای برابر با آمریکا داشته باشد. اما مشکلش یک مشکل داخلی است.»
تنش در اتحاديه
این کارشناس به عنوان مثال به تنش های کنونی بین ایتالیا و فرانسه در مسائل مهاجرتی یا برگزیت اشاره کرد.
اما فیلیپ دسرتین معتقد است که مشکل اروپا این است که کشورهای عضو آن نمی توانند با صدای مشترک حرف بزنند. حال آنکه اروپا در وضعیتی است که در آن اجبار برای پیشبرد همگرایی اروپایی و به دست گرفتن دوباره سرنوشت مشترک خویش وجود دارد.
اتحادیه اروپا در انتظار رسیدن به این وحدت ضروری، در سطح سازمان تجارت جهانی بر ضد آمریکا شکایت کرد و به نوبه خود تعرفه های گمرکی بر فهرست 300 کالای آمریکایی مثل دخانیات، جین و موتور سیکلت های هارلی دیویدسون اعلام کرد.