باحمايت نکردن از ميزباني مغرب،
خيانت عربستان به فوتبال اعراب
مغرب که امید داشت میزبانی بزرگترین رقابت فوتبال جهان را به دست آورد ، اما عربستان و چند کشورديگر عرب با خيانت، از ميزباني کشورهاي آمريکاي شمالي حمايت کردند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از ریاض تحت عنوان « جام جهانی 2026 : تلاش سعودی ها برای تبیین جایگاه خود به عنوان یک بازیگر قدرتمند در جهان فوتبال» نوشت:
شاید تیم ملی فوتبال عربستان سعودی در جام جهانی تیمی کم فروغ و ضعیف به حساب آید، ولی تحلیلگران می گویند حمایت عربستان از آمریکای شمالی برای کسب میزبانی جام جهانی 2026، بر عزم راسخ ریاض برای تبدیل شدن به یک قدرت در دنیای فوتبال در رویارویی با دیگر رقبای منطقه ای خود دلالت دارد.
عربستان سعودی در رای گیری روز چهارشنبه فیفا برای تعیین میزبان جام جهانی 2026 از آمریکا، مکزیک و کانادا حمایت کرد .
سعودی ها بر خلاف رقیب عرب خود در منطقه خلیج فارس یعنی قطر، میزبان جام جهانی 2022 ، سالهاست که نقش یک بازیگر حاشیه ای را در عرصه های تصمیم گیری فوتبالی ایفا می کنند. ولی این کشور نفت خیز درصدد برآمده است تا با راه اندازی یک فدراسیون جدید منطقه ای تحت عنوان فدراسیون فوتبال منطقه جنوب غرب آسیا (SWAFF) متشکل از چهارده کشور به جز قطر، این رویه را تغییر دهد.
برخی گزارشها حاکی است راه اندازی این فدراسیون به عربستان سعودی قدرت اعمال نفوذ بیشتری در تصمیم گیری های فیفا می دهد ولی احتمالا این کار موجب می شود فعالیت فدراسیون فوتبال منطقه خلیج فارس که مقر آن در دوحه قرار دارد، تحت الشعاع قرار گیرد.
کریستیان اولریخسن از تحلیلگران موسسه سیاست عمومی بیکر در دانشگاه رایس در این باره گفت: عربستان سعودی با توجه به اشتیاق عمومی جامعه جوان خود و نیز به عنوان ابزار قدرت
نرم بین المللی ، میزان دخالت و مشارکت خود را در ساختار تصمیم سازی و اداره جهان فوتبال تقویت کرده است.
همچنین گفته می شود سرمایه گذاران سعودی در ارائه پیشنهاد 25 میلیارد دلاری برای برگزاری دو تورنمنت فوتبال که به ریاض در اداره جهانی فوتبال قدرت نفوذ بیشتر می دهد نقش دارند.
آرزوهاي وليعهد جوان
الن والد نویسنده کتاب Saudi Inc به این خبرگزاری گفت : اینها همه بخشی از راهبرد بزرگتر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی است که از هر فرصتی برای مقابله و رویارویی با رقبای منطقه ای خود یعنی ایران و قطر استفاده می کند.
عربستان سعودی، امارات عربی متحده، بحرین و مصر سال گذشته مناسبات دیپلماتیک و تجاری خود را با قطر قطع و دوحه را به حمایت از گروههای افراطی و تقویت روابط با ایران متهم کردند.
پس از طرح ادعاهایی مبنی بر پرداخت رشوه برای کسب میزبانی جام جهانی 2022 در قطر، مقامات سعودی اعلام کردند در صورت اثبات تخلف دوحه ، میزبانی جام جهانی باید از قطر گرفته شود و انگلیس یا آمریکا جایگزین آن شوند.
جیمز دورسی از تحلیلگران مدرسه مطالعات بین المللی راجاراتنام سنگاپور در این باره می گوید: فوتبال و به ویژه جام جهانی در قطر یک میدان مهم در نبرد روابط عمومی میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و رقبای منطقه ای به شمار می رود.
خيانت به مغرب
مغرب که امید داشت دومین کشور آفریقایی باشد که میزبانی بزرگترین رقابت فوتبال جهان را پس از آفریقای جنوبی به دست آورد ، از آنچه رسانه های محلی این کشور خیانت عربستان لقب داده اند ، ابراز یاس و نومیدی کرده است.
مطبوعات مغرب ، عربستان سعودی متحد دیرینه این کشور را متهم کردند که هدایت تلاشهای همه جانبه ای را به نفع آمریکای شمالی برای کسب میزبانی جام جهانی 2026 بر عهده گرفته است.
اگرچه گفته می شود اتحادیه عرب از میزبانی مغرب حمایت کرده است ولی دست کم هفت کشور عربی به جای مغرب به میزبانی سه گانه آمریکا، کانادا و مکزیک رای دادند. قطر به مغرب رای داد. وزارت ورزش لبنان نیز از رای فدراسیون فوتبال این کشور به نفع آمریکای شمالی ابراز شگفتی کرده است.
مقامات سعودی به درخواست این خبرگزاری برای مصاحبه در این باره پاسخ ندادند.
اولریخسن گفت : سعودی ها در چارچوب پیشبرد اهداف ژئوپلیتیک خود در سراسر منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و در تاکید بر تلاش خود به منظور اثبات این موضوع که ریاض نزدیکترین شریک منطقه ای دولت ترامپ به شمار می رود ، سعی کردند آرای منطقه ای را به نفع آمریکا جلب کنند .
سعودی ها همچنین برنامه هایی برای خصوصی سازی دهها تیم فوتبال در دست بررسی دارند.
والد گفت : این استراتژی به چشم سعودی ها مطلوب به نظر می رسد با این همه من درباره ارزش تخصیص این همه سرمایه دیپلماتیک و منابع مالی در حوزه ورزش تردید دارم .
در هر حال به نظر می رسد هیچ چیز جلودار عربستان نیست.
یک مقام ارشد سعودی به سی ان ان گفت: ما پانزده سال خواب بودیم. ولی حالا بیدار شده ایم و نتایجی به دست خواهیم آورد که همگان را شگفت زده خواهد کرد.