پخش زنده
امروز: -
همه چیز این روزها بوی تازگی می دهد و طراوت... رایحه خوشی که گویی شامه کودکان بهتر از دیگران آن را حس می کند.همه چیز حالا رنگ و بوی عید گرفته است.عیدی که هنوز نیامده ولی مردم به پیشوازش رفته اند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، این روزها و شاید بهتر است بگوییم این شب ها در بازار اهواز به ویژه در مرکز شهر جای سوزن انداختن نیست.
در این بین هر چه قدر هم که تلاش کنی می بینی کودکان پای ثابت و دارای اولویت در عیدی و خرید قرار دارند. نام فرزند کوچک خانواده ای شش نفره را در خیابان نادری جویا شدم.حمیده در حالتی که گویی قصد دارد کفش های نو اش را به رخ بکشد می گوید: به همراه پدر و مادر و خواهر و برادر بزرگتر آمده تا لباس نو انتخاب کند و تا کنون فقط توانسته کفش هایش را انتخاب کند!
شیطنت کودک دیگری توجه ام را در بازار شلوغ امام به خود جلب کرد.پسر بامزه ای به نام سعید که با خوشجالی می گفت: هدیه و پول های او امسال در عید فطر از عید نوروز هم بیشتر می شود.دلیلش را که پرسیدم گفت: پدرش می گوید در عید سعید فطر مردم به بچه هایی که نامشان سعید است بیشتر هدیه میدهند!
پس از کودکان بانوان در نوبت خرید قرار می گیرند.مرضیه زن جوانی که چهار سال پیش در چنین روزهایی ازدواج کرده و قرار است امسال همزمان عید فطر را با سالگرد ازدواجش جشن بگیرد معتقد است حق تقدم خانم ها در بازار مدیون مردان فداکاری است که اغلب در مناسبت ها امکان خرید چندانی برایشان باقی نمی ماند.
از یک فروشنده ظروف و صنایع دستی در بازار کیان از وضع بازار سوال کردم.او با ابراز نگرانی از مشکلات بازار ارز و کاهش قدرت خرید مردم از اینکه دو عید بزرگ یعنی نوروز و فطر با فاصله زمانی کم و در یک فصل مقارن شدند، ابراز خوشحالی و آرزو می کند این تقارن برای ایرانیان سالی خوش یمن و سرشار از برکت و همراه با کاهش دشواری های اقتصادی باشد.کاظم از خریداران ایرانی دعوت می کند برای کمک به اقتصاد و کارگران کشور تا جایی که می توانند جنس ایرانی بخرند.
در این لحظه یکی از مشتریان که شاهد گفتگوی ما بود کلام کاظم را قطع می کند و در تایید حرف او می گوید: اگر ما مردم خودمان به فکر حل مشکلاتمان نباشیم چه کسی می تواند آن ها را برایمان برطرف کند.بنابراین از همین امروز هم اگر شروع کنیم و بیشتر به کالای داخلی روی خوش نشان دهیم مطمنم بسیاری از فشارهای اقتصادی کم خواهد شد.
خوزستانی ها به خصوص هموطنان مهمان نواز عربمان برای برپایی جشن عید رمضان سنگ تمام می گذارند.آن ها فارغ از همه سختی ها و تنگناهای اقتصادی که گریبانگیر مردمان نجیب سرزمینمان شده هر آنچه دارند در طبق اخلاص می نهند و همه هم و غمشان به جا آوردن رسم مهمان نوازی می شود.
جنب و جوش مردم در واپسین روزهای گرم بهار که بیشتر به تابستان سوزان می ماند در شهرستان های مختلف از بازار دانیال در شوش، بازار کویتی ها در سوسنگرد و بازار پاکستانی ها و کاوه در اهواز تا بازارهای شلوغ خرمشهر، آبادان و بساطیهای شوشتر، ماهشهر، بندر امام، باوی، شادگان، امیدیه، دشت آزادگان، شادگان، حمیدیه، و رامشیر گرمی بازار را دو چندان کرده است.
مهم تر از همه اما بازار کلانشهر اهواز است که در تاریخ طبری با نام "سوق الاهواز" آمده و نشان می دهد این بازار از دیرباز به عنوان یک بازار بزرگ منطقه ای مطرح بوده است.حکایت بازار معروف عبدالحمید اهواز که از چند ساعت قبل از افطار تا پاسی از شب و حتی نزدیک سحر مملو از جمعیت است از زبان قلم نویسنده معاصر ایرانی شنیدنی تر است.
احمد محمود می گوید: "در این بازار از آجیل و خشکبار گرفته تا ماهی و لباس های محلی عربی، عود، بخور و دله قهوه (قهوه جوش عربی) یافت میشود و طنین و ترنم موسیقی عربی محلی را از گوشه و کنار دکان و مغازه و دست فروشها میتوان شنید. "
استاد علوم اجتماعی دانشگاه های استان نیز به چند مورد از آیین های سنتی رایج در منطقه اشاره می کند. آیین هایی که در پایان ماه مبارک برگزار می شود.
محمد بچاری در ادامه می گوید: عرب های خوزستان دو روز قبل از عید را "ام الوسخ" و یک روز مانده به عید را "ام الحلس" مینامند. در ام الوسخ اجناس نو خریداری و خانهها برای مهمانی تمیز و آماده میشود.روز بعد هم "ام الحلس" نام دارد که روز نظافت و رسیدگی شخصی بوده و افراد به ظاهر خود میرسند و سرانجام در روز عید و پس از فارغ شدن از خرید و بازار، درب خانهها باز می شود و مردم با گفتن "یا الله" و "عیدکم مبارک یا اهل البیت" وارد می شوند و با "عیدکم مبارک" و "ایامکم سعیده" و "الله ایعوده علیکم بخیر و عافیة" که به دفعات بازگو می شود، به دیدن همسایهها و بستگان میروند.
خلاصه اینکه سفره با محبت خوزستانی ها این روزها در حال پهن شدن است و اهالی مهربانش در حالی که پیشاپیش بر فطر و عید مبارکش سلام می دهند مشتاقانه منتظر دیدار مهمان ها و مومنان روزه دار از سراسر کشورند.
"عید سعید فطر مبارک"