به گزارش خبرنگار
خبرگزاري صداوسيما؛ مهمترین محصولات کشاورزی لرستان غلات (گندم و جو)، حبوبات، نباتات علوفهای، ذرت، سیبزمینی، پیاز، سبزیجات، صیفیجات و چغندرقند است.
محصولات باغی مانند سیب، گلابی، زردآلو، گیلاس، انگور، انجیر، و بادام نیز در این استان تولید میشود.
بیشترین تولیدات زراعی در لرستان به ترتیب گندم، جو، حبوبات، نباتات علوفهای و چغندرقند است .
برداشت گندم از مناطق جنوبی لرستان آغاز شده و تاکنون 8 هزار و 500 تن از کشاورزان پلدختری، یک هزار تن از کشاورزان کوهدشتی و 850 تن هم از کشاورزان رومشکانی تحویل مراکز خرید شده است.
سطح زیر کشت گندم دیم در لرستان 197 هزار هکتار و گندم آبی حدود 21 هزار هکتار است.
به گفته عبدالرضا بازدار رئیس سازمان جهاد کشاورزی پیش بینی می شود امسال 450 هزار تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان خریداری شود.
لرستان از نظر تولید گندم رتبه هفتم را در کشور دارد.
پارسال 370 هزار تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان لرستانی خریداری شد.
به گفته مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی لرستان،48 مرکز خرید درلرستان کار خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان لرستانی را بر عهده دارند و از کشاورزان 3 شهرستان جنوبی استان 10 هزار و 350 تن گندم به ارزش 13 میلیاردو 455 میلیون تومان خریداری کرده اند.
کار برداشت گندم در لرستان تا اوایل مهرماه ادامه دارد .
بیرانوند گفته: تا چند روز آینده 50 درصد قیمت خریداری شده از کشاورزان به آنها پرداخت می شود.
قیمت تضمینی خرید گندم از کشاورزان همان نرخ پارسال یعنی کیلویی هزار و 300 تومان است که به صورت علی الحساب پرداخت می شود.
هر چند دولت اعلام کرده نرخ تضمینی جدید قیمت خرید گندم امسال هم افزایش پیدا خواهد کرد اما اعلام دیر هنگام آن ئکشاورزان گندم کار را نکران کرده است.
نگرانی دیگر کشاورزان گندم کار با توجه به تجربه سالهای گذشته تاخیر در پرداخت بهای گندم خریداری شده از آنهاست
در استان لرستان حدود 3 میلیون تن محصول کشاورزی تولید میشود که یک میلیون و 700 هزار تن در داخل مصرف شده و 900 هزار تن مازاد بر مصرف وجود دارد.
کمبود یا به عبارتی دیگر نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در لرستان باعث شده تا 400 هزار تن از محصولات تولیدی کشاورزان لرستانی با ارزش اقتصادی 665 میلیارد تومان به ضایعات تبدیل شود.
درگزارش سازمان جهانی خواروبارو کشاورزی «فائو؛ آمده است: 130 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در ایران تولید می شود که بیش از 30 درصد آن معادل 36 هزار تن به ضایعات تبدیل می شود.
ضایعات محصولات کشاورزی در ایران می تواند غذای15 میلیون نفر را تأمین کند
میانگین مصرف گندم در جهان ۱۴۰ کیلوگرم است، در حالیکه این مقدار در ایران، ۲۴۰ کیلوگرم است.
اهمیت و نقش گندم در سبد غذایی ایرانیان ایجاب می کند تا مسئولان امر به تولید این نوع محصول کشاورزی و حل مشکلات کشاورزان گندم کار بیشتر توجه کنند.
اهمیت موضوع زمانی دو چندان می شود که باز هم بر اساس گزارش نهادهای رسمی داخلی و بین المللی علی الرغم افزایش جمعیت کشور چند سالی است که سطح زیر کشت و میزان تولید گندم در کشور تغییری نکرده است.
پرداخت به موقع قیمت تضمینی گندم و افزایش متناسب آن با هزینه های کشاورزان و نرخ تورم می تواند کشاورزان را به کاشت این محصول استراتژیک ترغیب کند.
نویسنده: خانم خدیجه میری
ویراستار: علی مرادی کاکاوندی