پخش زنده
امروز: -
هر سال در فصل برداشت، نوسانات قیمت سیب زمینی گلستان و حواشی آن خبر ساز می شود.
افزایش 25 درصدی تولید سیب زمینی
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان؛ به گفته رئیس جهادکشاورزی گلستان امسال سطح زیر کشت سیب زمینی در این استان 6 هزار و 200 هکتار بود که از این سطح، 200 هزار تن محصول برداشت شد.
مختار مهاجر گفت: تولید امسال سیب زمینی گلستان در مقایسه با پارسال، 25 درصد بیشتر بود.
مهاجر، افزایش سطح زیر کشت، بارندگی کافی و دمای مطلوب را از جمله عوامل این افزایش برشمرد و افزود: این عوامل ارتقای کیفیت محصول را هم موجب شد.
نوسان قیمت و اعتراض کشاورزان
اما به رغم افزایش تولید و باکیفیت تر شدن سیب زمینی گلستان، بازار فروش این محصول، وضعیت مطلوبی نداشت.
امسال، قیمت خرید سیب زمینی از کشاورز، با اُفتی شدید و ناگهانی به پایین ترین حد خود در 10 سال قبل – هر کیلوگرم 180 تومان- رسید.
این در حالی بود که در بازار، سیب زمینی با قیمت تا یکهزار و 500 تومان به مصرف کننده فروخته می شد.
به دنبال این تفاوت فاحش، شماری از سیب زمینی کاران گلستانی مقابل میدان بار گرگان تجمع اعتراضی کردند.
روح الله عرب کشاورز سیب زمینی کار در سرخنکلاته گرگان می گوید: کشاورز برای هر هکتار سیب زمینی نزدیک به 15 میلیون تومان هزینه می کند اما با فروش محصول به این قیمت، فقط 10 میلیون تومان در هر هکتار از سرمایه برگردانده می شود.
تشکیل جلسه کارگروه خرید تضمینی
این اتفاق ناخوشایند، تشکیل جلسه کارگروه خرید تضمینی محصولات کشاورزی گلستان را به ریاست استاندار به دنبال داشت.
در این جلسه قیمت خرید تضمینی و قطعی هرکیلوگرم سیب زمینی در گلستان 412 تومان اعلام شد.
سیدمناف هاشمی استاندار گلستان در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان؛ از سیب زمین کاران خواست، کمتر از این قیمت، محصول خود را نفروشند.
حکیم گلدی زاده مدیر تعاون روستایی گلستان نیز از راه اندازی 40 مرکز خرید تضمینی سیب زمینی و افزایش سردخانه ها در سراسر استان خبر داد و گفت: پول محصول در کوتاه ترین زمان ممکن پرداخت می شود.
واسطه ها و فقدان مدیریت، عوامل نوسان قیمت
اما علت یا علت های این نواسان شدید قیمت چیست؟
کشاورزان، یکی از علت های اصلی اُفت قیمت سیب زمینی را سودجویی واسطه ها می دانند.
آنها نبود مدیریت و همزمانی برداشت سیب زمینی در مناطق دیگر کشور را هم دلیل دیگر کاهش قیمت این محصول عنوان کردند.
در کشور سالانه 5 میلیون تن سیب زمینی از 160 هزار هکتار سطح زیر کشت تولید می شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گلستان اما؛ انتخاب نوع بذر از سوی کشاورز را در اُفت قیمت اثرگذار دانست.
محمدرضا عباسی در گفتگو با خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان گفت: سیب زمینی مازاد مصرف بازار گلستان صادر و یا در صنایع تبدیلی استفاده می شود اما کشاورزان گلستانی بیشتر به مصرف بازار توجه دارند.
به گفته رمضان مقصودلو رئیس انجمن سیب زمینی کاران کشور نیز، سیب زمینی تولیدی گلستان باید به سه تا 33 درصد تازه خوری، صادراتی و صنعتی تقسیم شود در حالیکه اکنون 70 درصد تولید، مصرف تازه خوری دارد.
ضرورت توجه بیشتر به سیب زمینی صادراتی
حجت جرجانی کشاورزی که سیب زمینی صادراتی امسال کاشته بود گفت: هرچند این بذر در مقایسه با بقیه بذرها 15 روز دیر رس تر است اما؛ خواهان بیشتری دارد و به لحاظ اقتصادی به صرفه تر خواهد بود.
وی افزود: امسال 5 هکتار سیب زمینی صادراتی کاشته بود که همه محصول را روی زمین، نقدی خریدند.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت خارجی صنعت، معدن و تجارت گلستان در گفتگو با خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان درآمد پارسال این استان را از محل صادرات سیب زمینی، سه و 2 دهم میلیون دلار اعلام کرد.
درویشعلی حسن زاده گفت: ترکمنستان، روسیه، قزاقستان، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس خواهان سیب زمینی گلستان هستند.
اما صادرکنندگان سیب زمینی گلستان مانند روح الله شاهینی از فقدان حمایت جدی و نبود زیرساخت های مناسب برای فعالیت در این حوزه گله مندند.
برای اینکه قصه پر غصه سیب زمینی گلستان، پایانی خوش داشته باشد، رعایت چند نکته ضروری به نظر می رسد.
تعیین سطح زیر کشت از سوی جهادکشاورزی، انتخاب بذر مناسب برای کشت توسط کشاورز و رفع موانع و تسهیل صادرات به همت صنعت، معدن و تجارت.