تکیه گاه های جنگ تجاری ترامپ علیه رقبای چینی و اروپایی و راهکارهای مقابله
همچنانکه در جریان نشست گروه 7 در کانادا نیز مشاهده شد با گذشت زمان آثار سیاست های یکجانبه گرایی دولت ترامپ دامنگیر خود متحدان امریکا نیز می شود.
جنگ تجاری دولت ترامپ شکاف هایی را نیز میان امریکا و متحدان کانادایی و اروپایی امریکا بوجود آورده است که با عکس العمل و مقابله به مثل این کشورها نیز می تواند عمیقتر و گسترده تر نیز شود. ضمن اینکه این شکاف ها در روابط میان امریکا و رقبای بین المللی آن از جمله چین نیز روی داده و اگر چه چین در دو مرحله ناچار به عقب نشینی شد اما به نظر می رسد در پی فرصت مناسب برای تلافی است .
حال سوال این است که دولت ترامپ با چه پشتوانه ای به جنگ تجاری تمام عیار با رقبا و حتی متحدان اروپایی و کاندایی خود روی آورده است و قربانیان جنگ تجاری ترامپ چگونه می توانند با این پشتوانه هاي جنگ تجاری ترامپ مقابله کنند؟
از بررسی روند تحولات دو سال اخیر چنین بر می آید که پشتوانه های جنگ تجاری ترامپ سه ستون اصلی را شامل می شود که در چارچوب طرحی موسوم به آنچه که معامله قرن نامیده می شود در یک یکجا به هم وصل می شوند.
ستون اول شرکت های بزرگ امریکایی هستند که بیشتر در سیلیکون ولی واقع در کالیفرنیا متمرکز و در سال های اخیر به سمت شرکت های اینترنتی متمایل شده اند.بیشتر صاحبان و سهامداران این شرکت ها را نومحافظه کاران مسیحی و راستگرایان یهودی تشکیل می دهند که به لحاظ سیاسی ائتلاف کرده اند وبه لحاظ فکری نیز از سوی دانشگاه استنفورد تغذیه می شوند.
ستون دوم را راستگرایان صهیونیستی تشکیل می دهند که در امتداد آنها در داخل فلسطین اشغالی به جناح حاکم لیکود و دیگر هم ائتلافی های دست راستی آنها و در داخل امریکا به آیپک می رسد که در دولت ترامپ به شدت رسوخ کرده اند و خط رادیکالی را از کاخ سفید تا تل آویو تشکیل داده اند.
ستون سوم را جناح کودتاگر حاکم بر عربستان تشکیل می دهد که سرکردگي اسمی آن بر عهده محمد بن سلمان، اما رهبری عملی آن بر عهده مثلث عادل الجبیر، ترکی فیصل و انور عشقی است که در عین حال از ائتلاف با ابوظبی هم برخوردار است .
در واقع تامین بار مالی معامله قرن بر دوش عربستان و تا حدودی ابوظبی است که قرار است ازمحل فروش تسلیحات به عربستان و بخصوص از عرضه سهام آرامکو به ارزش دو و نیم تریلیون دلار تامین شود . در واقع آنچه که باعث شده ترامپ بی محابا به جنگ تجاری با رقباء و متحدان خود برود این است که خسارات احتمالی امریکا از این جنگ پیشاپیش از جیب عربستان و امارات پرداخت شده و در آینده نیز قرار است از محل فروش سهام آرامکو تامین شود .
بر این اساس اقدام تلافی جویانه و مقابله مثل قربانیان جنگ تجاری ترامپ اعم از چین و اتحادیه اروپا زمانی می تواند به نتیجه برسد که تنها به امریکا و مقابله به مثل تجاری محدود نشود و ستون های آن را نیز هدف قرار دهد که پشتوانه های سیاسی جنگ تجاری ترامپ را تشکیل می دهند و ترامپ با اتکاء به آنها این جنگ فراگیر را آغاز کرده است .
------------------------
احمد کاظم زاده