به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما به نقل از روزنامه گاردین؛ روابط آمریکا و چین با سرعت در ارتباط با برخی موضوعات رو به تیرگی نهاده است.
در این گزارش آمده است: تلاش های فزاینده چین برای تحمیل خواست خود بر همسایگانش از طریق اعمال فشارهای دیپلماتیک، تجاری و نظامی -به اصطلاح دکترین شی- شدیدترین واکنش ها را از سوی دولت ترامپ در پی داشته است و تایوان بار دیگر در کانون یک رقابت فزاینده دریایی بین چین و آمریکا قرار گرفته است.
در پی درگیری های لفظی اخیر بر سر گشت زنی های آزاد کشتی های آمریکایی در آبهای مورد مناقشه در دریای چین جنوبی، مقامات در واشنگتن می گویند قصد دارند یک ناو هواپیمابر آمریکایی را به تنگه تایوان که این جزیره را از چین جدا می کند، اعزام کنند. این اقدام در واکنش به "فشارهای" نظامی چین بر این جزیره صورت می گیرد.
چنین اقدامی از سوی آمریکا -اگر انجام شود- از سوی شی جین پینگ رئیس جمهور چین یک اقدام به شدت تحریک آمیز محسوب می شود، کسی که وعده داد در دوران حیات خود این "استان خائن" را به چین باز خواهد گرداند. این اقدام همچنین سبب خواهد شد نیروی دریایی آمریکا با نیروهای سطح و زیردریایی های چینی و همچنین صدها سامانه موشکی ارتش آزادی بخش خلق که در سواحل این تنگه مستقر هستند، تماس داشته باشند. رئیس جمهور چین در ماه مارس به دولت حامی استقلال در تایوان هشدار داد اگر مسیر جدایی طلبانه را دنبال کند، با "مجازات تاریخ" مواجه خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سه شنبه به واشنگتن هشدار داد سبب به خطر افتادن صلح در این منطقه نشود. وی گفت: "ما بارها تأکید کرده ایم که موضوع تایوان مهمترین و حساس ترین موضوع در روابط بین چین و آمریکا محسوب می شود."
با اینکه آمریکا تایوان را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمی شناسد، اما واشنگتن با هر هدف و نیتی مدافع اصلی این جزیره در مقابل هر حمله ای محسوب می شود. دونالد ترامپ پس از انتخاب شدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا به سبب گفتگوی تلفنی مستقیم با رئیس تایوان خشم پکن را برانگیخت. واشنگتن از سال 2010 تسلیحاتی به ارزش بیش از پانزده میلیارد دلار به تایوان فروخت و ترامپ تماس های دو جانبه از جمله با پنتاگون را افزایش داده است.
در همین حال، چین با استفاده از اهرم اقتصادی خود در حال تحت فشار قرار دادن کشورها و نهادهای بین المللی برای قطع روابط با تایوان است. این کشور مراودات تجاری و فرهنگی دو جانبه تایوان را محدود و در عین حال رزمایش های دریایی و پرواز جنگنده بمب افکن های خود را در منطقه افزایش داد و ناو هواپیمابر خود را در این تنگه مستقر کرده است.
واکنش آمریکا به سبب وجود نشانه هایی در ارتباط با تضعیف دیگر هم پیمانان آمریکا در منطقه دقیق و محتاطانه بوده است زیرا این هم پیمانان نیز احساس می کنند تحت فشار قرار گرفته اند. دولت استرالیا این هفته به شدت به اعمال فشار چین بر شرکت هواپیمایی کانتاس اعتراض کرد زیرا چین از کانتاس خواسته است در پایگاه اینترنتی نام تایوان را در قلمرو چین ثبت کند. استرالیا هم اکنون سرگرم مناقشه با پکن بر سر امور سیاسی داخلی اش است. ادعاهای مشابه مرتبط با مداخله چین، در نیوزیلند نیز شنیده شده است.
رودریگو دوترته، رئیس جمهور فیلیپین اخیرا از تخطی های چین در ارتباط با جزایری در دریای چین جنوبی که مانیل ادعای حاکمیت بر آنها را دارد، ناامید شد و تهدید به اعلان جنگ کرد. این موضوع سبب شد تایوان که مناقشات خاص خود را با چین دارد، خواستار حفظ آرامش شود.
به نظر می رسد موضوعات مورد مناقشه بین آمریکا و چین در حال افزایش است. این دو ابرقدرت در یک مناقشه تجاری درگیر هستند. چین از اظهارات مقامات آمریکایی و تایوان در ارتباط با سالگرد کشتار فعالان حامی دموکراسی در میدان تیانانمن در سال هزار و نهصد و هشتاد و نه -که این هفته برگزار شد- خشمگین شد. چین انتقادها را در ارتباط با سرکوب احساسات مشابه در هنگ کنگ رد کرد.
در حال حاضر، آمریکا و چین ممکن است در حال حرکت به سوی تصادم با یکدیگر بر سر تلاش های ترامپ برای دستیابی به یک توافق نامه خلع سلاح هسته ای با کره شمالی در نشستی در هفته آینده باشند. چین ممکن است به صورت فزاینده ای از روند پایان یافتن تحریم های آمریکا علیه کره شمالی بهره مند شود. اما اگر پیونگ یانگ از انزوا خارج شود، پکن ممکن است با محدودیت های راهبردی مواجه شود.
جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا آخر هفته در سنگاپور یک پیام تند و تیز برای چین ارسال کرد و نشان داد چگونه از زمان روی کار آمدن ترامپ در واشنگتن از سال گذشته، روابط دو کشور رو به وخامت نهاده است.
ماتیس به هم پیمانان آمریکا گفت:"ما شاهد بوده ایم آنهایی که می خواهند بر منطقه استیلا داشته باشند می آیند و می روند و ما با شما بوده ایم". چین در نهایت بهای سنگینی برای ارعاب همسایگانش خواهد پرداخت.