پخش زنده
امروز: -
زیست کره جهانی"سبزکوه"تهدید یا فرصتی برای توسعه اقتصادی و گردشگری چهارمحال و بختیاری
به گزارش خبرگزاری صداوسیما،مرکزچهارمحال و بختیاری، ذخیره گاه زیست کره "تنگ صیاد – سبزکوه" استان چهارمحال و بختیاری در برگیرنده پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد، منطقه حفاظت شده سبزکوه، بخشی از منطقه حفاظت شده هلن، تالاب بین المللی چغاخور و تالاب های گندمان، علی آباد و سولقان است که در جریان اجلاس انسان و کره مسکون(MAB) ، به عنوان یازدهمین ذخیره گاه زیست کره کشور با عنوان"تنگ صیاد - سبزکوه"چهارمحال و بختیاری در ۱۹خرداد سال ۱۳۹۳ به فهرست ذخیره گاه های زیست کره جهان افزوده و ثبت جهانی شد.
در حال حاضر ۵۵۳ ذخیره گاه زیست کره در ۱۰۷ کشور جهان تصویب شده و ایران از جمله کشورهای پیشگام و موثر در تحقق برنامه های انسان و کره مسکون سازمان یونسکو محسوب می شود و به عنوان یکی از اعضای فعال کمیسیون ملی انسان و کره مسکون یونسکو به شمار می رود.
رئیس پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار سازمان حفاظت محیط زیست کشور می گوید: در ایران در حال حاضر 10منطقه به عنوان ذخیره گاه زیست کره به اسامی ۱- توران ۲- کویر ۳- گلستان ۴-میانکاله ۵- ارژن و پریشان ۶- گنو ۷- حرا ۸- دنا ۹- ارسباران و ۱۰- دریاچه ارومیه به ثبت رسیده است.
آقای حداد می افزاید: با ثبت نهایی و پذیرش ذخیره گاه زیست کره تنگ صیاد - سبزکوه این تعداد در کشورمان به ۱۱ ذخیره گاه افزایش یافته است.
وی می گوید: این ذخیره گاه، دومین ذخیره گاهی است که پس از انقلاب در کشور ثبت جهانی شده است و مساحت این پهنه بیش از 300 هزار هکتار است که دارای سه ناحیه: شامل هسته مرکزی به مساحت 21 هزار و 234 هکتار، بافر(بافر: محیط پیرامونی منطقه مرکزی ) به مساحت 24هزار و 186 هکتار و گذار به مساحت 269 هزار و 782 هکتار است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری هم می گوید: عمده دلایل انتخاب و پذیرش این منطقه به عنوان ذخیره گاه زیست کره، قرارگیری آن در یکی از تقسیم بندی های مهم زیستی و جغرافیایی دنیا، منابع ژنتیکی و گونه های متنوع و ارزشمند گیاهی و جانوری، وجود اکوسیستم ها و چشم اندازهای ویژه کوهستانی، دشتی، جنگلی و تالابی که نیاز به حفاظت دارند؛ است.
شهرام احمدی، حفاظت بهینه، توسعه پایدار و تحقیقات، جذب حمایتهای مالی درسطح ملی و بین المللی برای مکانیزه کردن کشاورزی و اسکان عشایر، توسعه صنایع دستی و ایجاد بازارهای بینالمللی، ایجاد سایت علمی و تحقیقاتی، خواهر خواندگی با سایر ذخیرهگاهها، تولید محصولات دامی با برند داخلی برای عرضه در بازارهای بین المللی و گسترش گردشگری را از مزایای اولیه ثبت جهانی این زیست کره می داند.
کارشناس حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری وجه تمایز ذخیره گاه های زیست کره از دیگر طبقات حفاظت شده را روش برنامه ریزی و مدیریت مناسب آنها بر پایه استفاده های چند منظوره و سپردن نقش اساسی و سازنده به جوامع محلی می داند.
آقای عباسی می افزاید: در این برنامه ریزی ها، توجه به ارتباط متقابل انسان و منابع طبیعی و استفاده پایدار، زمینه حفاظت و حمایت از منابع ژنتیکی گیاهی و جانوری، پژوهش، نظارت و کنترل پیوسته زیست محیطی در اولویت است.
اما در این بین برخی از کارشناسان اقتصادی استان معتقدند که ثبت مناطق جغرافیایی به عنوان زیست کره جهانی مانع بزرگی در راه توسعه اقتصادی، اشتغال، جذب سرمایه گذاری و توسعه مناطق محلی از کمتر برخوردار به برخوردار و پیشرفته است.
ابراهیمی، معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری می گوید: ذخیره گاه زیست کره "تنگ صیاد – سبزکوه" به عنوان بزرگترین ذخیره گاه مس و کُبالت منطقه غرب کشور و ذخیرگاه قطعی سه و نیم میلیون تن خاک نسوز به شمار می رود که با ثبت جهانی این منطقه امکان استخراج این مواد معدنی ارزشمندکه موتور محرک سرمایه گذاری و توسعه معدنی استان به شمار می رود؛ محدود شده است.
مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان معتقدند با تبدیل این منطقه جهانی به یک "ژئوپارک" و یا حداقل یک "ژئوسایت" جهانی علاوه بر حفظ طبیعت بکر منطقه سبزکوه، می توان به توسعه اقتصادی و گردشگری در این منطقه دست یافت.
"ژئوپارک" منطقهای است که در آن، میراث زمین شناختی آن ناحیه، با مدیریتی دقیق و دائمی حفظ و نگهداری میشود و با وسعت کافی که مرزهای آن به وضوح مشخص شده و چندین پدیده بارز زمینشناسی در محدوده آن قرار گرفته و می توان در توسعه اقتصادی جوامع پیرامون خود نقش مؤثری ایفا کند.
کارشناس آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری می گوید: ثبت محدودههایی تحت حفاظت و مشخص برای گردشگری با عنوان ژئوپارک در دنیا از سال دوهزار میلادی رواج یافت و تاکنون بیش از هشتاد ژئوپارک در دنیا در فهرست ژئوپارکهای جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
آقای البرزی با بیان این که ژئو پارک جزیره قشم اولین ژئو پارک ایران و خاورمیانه است؛ می افزاید: در حال حاضر چین اولین کشور آسیایی است که بیشترین تعداد ژئو پارک جهانی و ملی را دارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری می گوید: در صورت تبدیل ذخیره گاه زیست کره "تنگ صیاد – سبزکوه" به عنوان دومین ژئوپارک علمی تخصصی زمین شناسی کشور، سالانه درآمد بسیاری از محل سفر گردشگران علمی و متخصصان زمین شناسی دنیا در استان حاصل شده و زمینه اشتغال ده ها متخصص مرتبط با علوم زمین فراهم می شود.
سیدنعیم امامی می افزاید: به علاوه ژئوپارک ممکن است علاوه بر پدیدههای زمینشناسی، مملو از آثار تاریخی، بومشناسی، باستانشناسی و میراث فرهنگی و طبیعی دیگر باشد که بر جذابیت گردشگری آن می افزاید.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هم معتقداست:اگرباحفظ ماهیت طبیعی کانون های گردشگری طبیعی استان بتوانیم گردشگری را توسعه داده و درآمدزایی کنیم، علاوه بر توسعه جوامع محلی، صنعت گردشگری استان هم متحول می شود.
بهمن عسگری می افزاید: هر گردشگرخارجی به طورمتوسط هزار و 500 دلار برای کشور درآمدزایی دارد.
وی می گوید: "ژئوپارک" به عنوان یکی از شاخه های ژئوتوریسم علمی و گردشگری، به عنوان سرمایه اصلی توجه به علوم طبیعت و فرهنگ کشورهاست و هم اکنون مسئولان استان چهارمحال و بختیاری به این نتیجه رسیده اند که به جای استفاده های اقتصادی با عوارض بالا و تخریب محیط زیست، از مواهب خدادادی با حساسیت بهتری برای رفاه اجتماعی و اقتصادی استفاده کنند.
استان چهارمحال و بختیاری علیرغم میزبانی در یکی از ذخیره گاه های زیست کره کشور و وجود مناطق حفاظت شده قابل ملاحظه که بخش عمده ای از مساحت آن را در بر می گیرد، به لحاظ تنوع اقلیمی، اکولوژی، زمین شناسی، هیدرولوژی(آبشناسی) و توپوگرافی می تواند به یکی از کانون های بی بدیل گردشگری علمی - تخصصی تبدیل شود تا در کنار حفظ جایگاه ارزشمند زیست محیطی، در جغرافیای محیط زیست بین الملل منبعی سرشار از درآمدهای پایدار و زاینده برای ساکنانش فراهم آورد.
تغییر نگرش بنیادین در دیدگاه های برنامه ریزان و مدیران ارشد استان این مهم میسر می سازد و در راستای بهره گیری از فرصت طلایی پیش آمده با مصوبه سفر ریاست جمهوری در سال 95 مبنی بر تبدیل استان چهارمحال و بختیاری به قطب گردشگری کشور که در ذیل آن مفاهیم ارزشمندی چون زمین گردشگری(ژئوتوریسم)، گردشگری طبیعی(اکو توریسم)، گردشگری آب(هیدروتوریسم) و ... حتی در دل ذخیره گاه های زیست کره و مناطق حفاظت شده قابل دستیابی است.