به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، بدون تردید قیام مردمی 15 خرداد سال 1342 مبداء و سرآغاز انقلاب اسلامی بود که منشاء تحولات وسیع داخلی و بینالمللی شد.
علت های اصلی شکل گیری قیام 15 خرداد 42
استبداد و خفقان در کشور و وابستگی شدید محمدرضا پهلوی به آمریکا
با کودتای آمریکایی 28 مرداد 1332، محمدرضا پهلوی که از کشور گریخته بود به تهران بازگشت و پایه های قدرت خود را مستحکم کرد. سقوط دولت ملی صرفاً به معنای شکست سیاست ملی کردن صنعت نفت نبود، بلکه فاجعه ای تاریخی برای سرنوشت ملت ایران بود. این شکست موجب شد تا مردم ایران امیدشان را برای آزادی و استقلال از بیگانه، از دست بدهند و راه برای ظهور مجدد استبداد در مخرب ترین و مخوف ترین شکلی که ایران تجربه کرده است باز شد.
سیاست ها و برنامه های ضداسلامی نظام پهلوی
لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی در 16 مهر سال 1341 که به موجب آن واژه اسلام از شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان حذف و انتخاب شوندگان به جای این که مراسم تحلیف را با قرآن به جای آورند، از این پس این کار را با کتاب آسمانی خود انجام دهند.
اصول شش گانه (انقلاب سفید) در 19 دی 1341 بر اساس طرحی آمریکایی در نظام اصلاحات اراضی کشور
فاجعه فیضیه و کشتار فجیع طلاب و روحانیون در دوم فروردین 1342 در مجلس سوگواری شهادت امام جعفر صادق(ع)
در پی این وقایع تلخ امام خمینی(ره) به مناسبت چهلم حادثه فیضیه در سخنرانی بسیار تاریخی و مهم ضمن حمله شدید به دولت در رابطه با بهائیت و حمایت از رژیم صهیونیستی علمای نجف و قم را مورد عتاب قرار دادند.
ایشان در سخنرانی کوبنده خود، حادثه حمله به فیضیه را مورد مؤاخذه قرار دادند و به اسرائیل و نقش او در سیاست ایران حمله کردند و به نصیحت شاه پرداختند.
در نیمه شب 15 خرداد 42 مأمورن نظامی به منزل امام خمینی هجوم آورده، او را دستگیر نموده، به باشگاه افسران تهران و از آنجا به پادگان قصر منتقل کردند.در روز 15 خرداد با رسیدن خبر دستگیری امام، اعتراضات گسترده ای در قم، تهران، ورامین، مشهد و شیراز برگزار شد. تظاهرات تبدیل به شورش گسترده خیابانی شد.
در این تظاهرات ها هزاران نفر از مردم کشته و مجروح شدند. فجیع ترین حادثه، قتل عام دهقانان کفن پوش ورامینی بود که در پشتیبانی از امام راهی تهران شده بودند. مأموران نظامی در سرپل باقرآباد با آن ها روبرو شده و با سلاح های سنگین مردم را قتل عام کردند.
راز ماندگاری پانزده خرداد در این است که به عنوان نقطه عزیمت و سرمنشاء بسیاری از تحولات ایران به شمار می آید. پانزده خرداد ثمره تلاش های گذشتگان بود و خود نیز نقطه عطفی در مبارزات سیاسی و دینی انقلاب اسلامی شد. پیوند روحانیت و مردم و مردمی شدن نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی(ره)، معرفی اسلام به عنوان یک مکتب مبارزاتی و الهام از الگوهای اسلامی، رویارویی همزمان با استبداد داخلی و خارجی و مبارزه با اصل حکومت فاسد پهلوی از نتایج گوهربار قیام 15 خرداد 42 می باشد.